Κολομβία: Άμαχοι ήταν τουλάχιστον τρεις από τους 11 νεκρούς που o στρατός παρουσίασε ως αντάρτες

Κολομβία: Άμαχοι ήταν τουλάχιστον τρεις από τους 11 νεκρούς που o στρατός παρουσίασε ως αντάρτες

Ανάμεσα στα θύματα και ένας 16χρονος - Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας ανάρτησε βίντεο επιμένοντας πως ήταν διακινητές ναρκωτικών - Το γραφείο του Συνηγόρου του λαού κάλεσε τις αρχές να «αποσαφηνίσουν το ταχύτερο» τι ακριβώς συνέβη

colombia_11_muertos
Αυτόχθονας κυβερνήτης και άλλοι τουλάχιστον δύο άμαχοι συγκαταλέγονταν στους 11 νεκρούς που ο κολομβιανός στρατός παρουσίασε ως αντάρτες τους οποίους σκότωσαν οι δυνάμεις του σε πρόσφατη επιχείρηση στα σύνορα με το Περού, κατήγγειλαν χθες Τετάρτη οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινοτικοί παράγοντες.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι σκοτώθηκαν από τον στρατό δεν ήταν αντάρτες, αλλά άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων συντρόφων μας αυτοχθόνων», είπε ο Όσκαρ Ντάσα, εκπρόσωπος οργάνωσης που αντιπροσωπεύει τους αυτόχθονες λαούς της κολομβιανής Αμαζονίας (OPIAC), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, στα 11 θύματα, τα οποία ανώτατος αξιωματικός διαβεβαίωσε πως ήταν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, συγκαταλέγονταν αυτόχθονας κυβερνήτης, κοινοτάρχης και η σύζυγος του τελευταίου.

Η OPIAC δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους οκτώ ανθρώπους που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν σε μάχες.



Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) επιβεβαίωσε ότι «κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού σκοτώθηκαν αυτόχθων κυβερνήτης, κοινοτάρχης και η γυναίκα του». «Είναι επείγουσα ανάγκη να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα», τόνισε ο Χουάν Παπίερ, ο βασικός ερευνητής της ΜΚΟ για την αμερικανική ήπειρο.

Το γραφείο του Συνηγόρου του λαού έλαβε καταγγελία από την OPIAC, υπογράμμισε πως «ένας έφηβος 16 ετών» ήταν ανάμεσα στα θύματα και επίσης κάλεσε τις αρχές να «αποσαφηνίσουν το ταχύτερο» τι ακριβώς συνέβη.

Προχθές Τρίτη, ο στρατηγός Αλμπέρτο Ροδρίγκες, δήλωσε πως οι 11 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στο Πουέρτο Λεγκίσαμο, στο διαμέρισμα Πουτουμάγιο (νότια), ανήκαν στη Segunda Marquetalia (σ.σ. «Δεύτερη Μαρκετάλια», η ονομασία παραπέμπει σε ιστορική μάχη που οδήγησε στην ίδρυση των FARC), τη μια από τις δύο μεγαλύτερες φράξιες των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

Κλείσιμο
«Η επιχείρηση δεν έγινε εναντίον χωρικών, αλλά εναντίον αποστατών των FARC. Δεν έγινε εναντίον αθώων αυτοχθόνων, αλλά εναντίον διακινητών ναρκωτικών», επέμεινε χθες Τετάρτη μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Διέγο Μολάνο.



Χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά σε μάχες, η εισαγγελία ανακοίνωσε μέσω Twitter πως διενεργεί έρευνα για «τα γεγονότα στο Πουέρτο Λεγκίσαμο κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης