Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακτιβιστές κάνουν καταλήψεις σε σπίτια Ρώσων ολιγαρχών και συγγενών των Πούτιν και Λαβρόφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακτιβιστές κάνουν καταλήψεις σε σπίτια Ρώσων ολιγαρχών και συγγενών των Πούτιν και Λαβρόφ

Στόχος η βίλα του Ρώσου ολιγάρχη Ντεριπάσκα στο Λονδίνο όπου χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία για να σταματήσει η κατάληψη - Στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας κάποιοι άλλοι «σημάδεψαν» τη βίλα του πρώην γαμπρού του Πούτιν στη Γαλλία, ενώ διαδηλωτές πολιόρκησαν το σπίτι της κόρης του Λαβρόφ στο Λονδίνο

katalipseis34
Στόχος ακτιβιστών φαίνεται ότι έχουν γίνει Ρώσοι ολιγάρχες αλλά και συγγενείς μελών της ρωσικής κυβέρνησης, που γίνονται αποδέκτες της διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Κι ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις λαμβάνουν εξοντωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακτιβιστές σε Βρετανία και Γαλλία πραγματοποιούν καταλήψεις σπιτιών, αλλά και πολιορκίες, θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.

Στο στόχαστρό τους έχουν βρεθεί ο Ρώσος ολιγάρχης Νεριπάσκα, καθώς πραγματοποίησαν κατάληψη στο σπίτι του στο Λονδίνο, η οποία τερματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές. Κατάληψη έγινε και στη βίλα του πρώην γαμπρού του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γαλλία, ενώ το Σάββατο, διαδηλωτές περικύκλωσαν το πολυτελές διαμέρισμα της Πολίνα Κοβάλεβα, θετής κόρης του Λαβρόφ, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο πατέρας σου είναι δολοφόνος».

Η κατάληψη της βίλας του πρώην γαμπρού του Πούτιν

Kραδαίνοντας την ουκρανική σημαία, ένας Γάλλος ακτιβιστής εισέβαλε στην πολυτελή βίλα του πρώην γαμπρού του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μπιαρίτζ, νοτιοδυτικά της Γαλλίας, και ανέβασε φωτογραφίες στa social media από την «κατάληψη» του ρωσικού οικήματος.

Ο Πιερ Χάφνερ, μέλος του γαλλικού κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα», «κατέλαβε» όπως είπε την ιδιοκτησία του Κιρίλ Σαμάλοφ, αξίας 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η βίλα «Alta Mira» είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα, κι έχει οκτώ υπνοδωμάτια, σπα και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Κλείσιμο
Biarritz.


Σε ανάρτησή του στο Facebook, o Γάλλος ακτιβιστής υποστηρίζει ότι άλλαξε τις κλειδαριές κι ότι θα ζητήσει από τις τοπικές αρχές να προσφερθεί το οίκημα ως στέγη σε Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν ξεσπιτωθεί για να γλιτώσουν από τις βόμβες του Πούτιν.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», το πολυτελές οίκημα με θέα τον Ατλαντικό, ανήκει στον επιχειρηματία Κιρίλ Σαμάλοφ, πρώην σύζυγο της μικρότερης κόρης του Πούτιν, Kατερίνα Τιχόνοβα.



Ο Γάλλος ακτιβιστής ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα από τα διαβατήρια του Σαμάλοφ και μια μετάφραση ενός λογαριασμού ρεύματος στη Μόσχα.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, αποφάσισε να βαπτίσει την έπαυλη «Βίλα Ουκρανία» και πρόκειται να απευθυνθεί σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους για να ζητήσουν από το δημαρχείο του Μπιαρίτζ και τη νομαρχία της αστυνομίας να το χρησιμοποιήσουν για να στεγάσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Νice Μatin», κατά την έφοδο της αστυνομίας στη βίλα, συνελήφθησαν ο Πιερ Χάφνερ κι ένα ακόμη μέλος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Η κατάληψη της έπαυλης του Ντεριπάσκα στο Λονδίνο

Στην κατάληψη της έπαυλης του Ρώσοι ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην πλατεία Μπελγκρέιβ προχώρησαν ακτιβιστές. Μάλιστα, στην πρόσοψη έβαλαν ένα πανό που αναφέρει «αυτή η ιδιοκτησία έχει απελευθερωθεί» ενώ σε παράθυρο έχουν αναρτήσει την ουκρανική σημαία.

Η κατάληψη προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε έφοδο στην υπό κατάληψη έπαυλη. Αστυνομικοί φορώντας κράνη και ιμάντες ασφαλείας χρησιμοποίησαν σκάλα για να ανέβουν στο μπαλκόνι, ενώ οι διαδηλωτές τους καλούσαν να φύγουν.


Squatters occupy a London mansion with 'links to Russian oligarch'


Οι δυνάμεις της αστυνομίας έσπασαν την μπροστινή πόρτα για να μπουν στο σπίτι, με τους διαδηλωτές να συνεχίζουν να φωνάζουν. 



Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ωστόσο έχασε σημαντικό μέρος της περιουσίας του κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του εκτιμάται σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο 775ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

spiti-oligarxi-51


Ο Ντεριπάσκα είναι ολιγάρχης, βιομήχανος, ιδρυτής του Basic Element, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους στη Ρωσία και του Volnoe Delo, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού ιδρύματος της Ρωσίας.Στην περιουσία του προστέθηκαν και κρατικά περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ. Πλέον είναι ο πρόεδρος του Ρωσικού γίγαντα αλουμινίου RUSAL.

Τη δεκαετία του 1990, οπότε και υπήρχαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ επιχειρηματιών για την απόκτηση πρώην κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο ίδιος θεωρήθηκε νικητής στον πόλεμο του αλουμινίου.

Ο Ντεριπάσκα έχει την κυπριακή υπηκοότητα από το 2017.


deripaska


Πολιόρκησαν το σπίτι της θετής κόρης του Λαβρόφ

Στο στόχαστρο Βρετανών ακτιβιστών βρέθηκε η Πολίνα Κοβάλεβα, θετή κόρη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, διαδηλωτές περικύκλωσαν το Σάββατο το πολυτελές διαμέρισμά της στην καρδιά του Λονδίνου, κραδαίνοντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Ο πατέρας σου είναι δολοφόνος».

Η Πολίνα, κόρη της επίσημης ερωμένης του Σεργκέι Λαβρόφ, διαθέτει μία υπέροχη έπαυλη στη βρετανική πρωτεύουσα, αξίας 4,5 πέντε εκατομμυρίων λιρών. 

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να αναπαράγει τις προκλητικά επιθετικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, έβαλε στο «μάτι» το στενό περιβάλλον του Λαβρόφ συμπεριλαμβανομένης της καλλονής θετής κόρης του Λαβρόφ. 

8728c644-6863-40c9-8d31-9893c60b1e61

Για τους  Βρετανούς, η Πολίνα είναι η θετή «κόρη ενός εγκληματία πολέμου που ξεπλένει τα χρήματά του στη χώρα τους». Το διαμέρισμα της Κοβάλεβα βρίσκεται στο Κένσινγκτον του νότιου  Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», το προσωπικό ασφαλείας του οικήματος αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν η Κοβάλεβα βρίσκεται στο Λονδίνο.  



Στο μεταξύ, Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να προσθέσει το όνομα της Κοβάλεβα στη λίστα των ατόμων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις εξαιτίας των  διασυνδέσεών τους με το καθεστώς Πούτιν.

Η μητέρα της Κοβάλεβα, Σβετλάνα Πολιάκοβα, φέρεται να είναι η επίσημη ερωμένη του 71χρονου υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας επί 20 χρόνια.

Η σύντροφος του Λαβρόφ έχει παχυλό κουμπαρά χωρίς όμως να έχει κάποια ιδιότητα ή καριέρα. Φέρεται να έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα αξίας περίπου οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων στην καρδιά της Μόσχας, ενώ διατηρεί μια εντυπωσιακή συλλογή ακριβών αυτοκινήτων. 

Βεβαίως έχει εξασφαλίσει και την κόρη της.  Η 26χρονη Πολίνα, κόρη της ερωμένης του Λαβρόφ από τον προηγούμενο της γάμο, ζει μόνιμα στο Λονδίνο, διατηρώντας ένα βιοτικό επίπεδο που ξεφεύγει πλήρως από τα δεδομένα των περισσότερων συνομηλίκων της. 

Η Κοβάλεβα εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια ενός πανάκριβου ακινήτου στη πανάκριβη High Street του Kένσινγκτον, το οποίο φέρεται να αγόρασε σε ηλικία μόλις 21 ετών.
 
Είναι απόφοιτος του Business School του Imperial College, με ειδίκευση στα οικονομικά και την επιχειρηματική στρατηγική. Προτού ξεκινήσει τις σπουδές της, εργάστηκε στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.
 

Ειδήσεις σήμερα:

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί άσκηση με 30.000 στρατιώτες και 50 πολεμικά πλοία στα σύνορα της Ρωσίας


«Παρέμβαση» στο σώμα της μικρής Τζωρτζίνας βλέπουν οι γιατροί - Τι έδειξαν οι σφυγμοί της


Τουλάχιστον 9 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή εναντίον ραδιοτηλεοπτικού πύργου στη βόρεια Ουκρανία


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης