Εισβολή στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο - Εφιαλτική νύχτα σε Κίεβο

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο - Εφιαλτική νύχτα σε Κίεβο

Μάχες σε εξέλιξη στο Χάρκοβο, εκρήξεις το πρωί δυτικά του κέντρου του Κιέβου - Σφοδρά πυρά τη νύχτα στο ογκολογικό νοσοκομείων Παίδων στο Κίεβο, νεκρό ένα 6χρονο παιδί - Στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση

kiev_attack_3rd_night_xr
Κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να έχει ξεκινήσει γενικευμένες επιθέσεις για την κατάληψη του Κιέβου, την ώρα που ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός περιλαμβάνει δεκάδες αμάχους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 10 ομογενείς, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει μία εκτεταμένη, συντονισμένη και ισχυρή απάντηση στον Πούτιν από τη Δύση. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Καναδάς έθεσαν εκτός διατραπεζικών συναλλαγών (σύστημα SWIFT) ρωσικές τράπεζες, πιέζοντας ασφυκτικά τη ρωσική οικονομία, ενώ η Γερμανία έδωσε άδεια για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, προς ενίσχυση των δυνάμεων που αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή.

Το πρωί της Κυριακής ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο Χάρκοβο, όπου είναι σε εξέλιξη οδομαχίες και ανταλλαγή πυρών. Οι αρχές της πόλης που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα μια "διείσδυση" του στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης. "Σημειώθηκε μια διείσδυση ελαφρών οχημάτων του ρωσικού εχθρού στην πόλη Χάρκοβο, περιλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος", ανέφερε στο Twitter τοπικός αξιωματούχος, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο οποίος είπε πως οι μάχες συνεχίζονται και κάλεσε τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Εκρήξεις ακούγονται το πρωί της Κυριακής δυτικά του κέντρου του Κιέβου. Δείτε live εικόνα από την ουκρανική πρωτεύουσα:

Live Webcams From Around Ukraine | Kiev, Sumy, Pripjat |

Κλείσιμο
Βίντεο από Κίεβο, πρωί Κυριακής:
 


Η νύχτα ήταν εφιαλτική σε όλη τη δοκιμαζόμενη χώρα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν σε όλο το μέτωπο. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα. "Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ" που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Μετά από περίπου ένα 24ωρο «συγκρατημένων» επιχειρήσεων, (από το βράδυ της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου) είτε λόγω μίας στάσης αναμονής που προτίμησε η Μόσχα, εκτιμώντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα αποχωρήσει, είτε λόγω της αντίστασης που προέβαλαν οι oυκρανικές δυνάμεις, κυρίως η Πολιτοφυλακή της χώρας, οι επιθέσεις άρχισαν και πάλι με μεγάλη σφοδρότητα, τόσο με τους βομβαρδισμούς στα ανατολικά, όσο και με τις επιχειρήσεις κυρίως στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Πολλοί εκτιμούν ότι η Κυριακή θα είναι η πιο κρίσιμη μέρα του πολέμου, καθώς συμπληρώνονται οι 96 ώρες από την έναρξη της εισβολής, ένα χρονικό όριο που είχαν εκτιμήσει αρχικά οι Αμερικάνοι, εντός του οποίου ο Πούτιν θα είχε πετύχει τους στόχους της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας – ή θα έμπλεκε άσχημα.

Σφοδρά χτυπήματα, τραγικός απολογισμός

Με στόχο στον αποκλεισμό του Κιέβου και, κατά τα φαινόμενα, την προετοιμασία της μεγάλης εφόδου για την κατάληψή του, χθες τη νύχτα οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου, που βρίσκονται στην την πόλη Βασίλκιβ, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, με την φωτιά να έχει κοκκινίσει τον ουρανό στη γύρω περιοχή, αλλά χωρίς να αναφερθούν θύματα. «Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», δήλωσε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν από τα μεσάνυχτα και μέχρι τώρα το πρωί ο Guardian και το CNN, χτυπήθηκε από σφοδρά πυρά και το ογκολογικό νοσοκομείων Παίδων στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα 6χρονο παιδί και να τραυματιστούν άλλα τουλάχιστον τέσσερα άτομα, έφηβοι και ενήλικες.




Ο Serhii Chernysuk, γιατρός στο νοσοκομείο Okhmatdyt του Κιέβου, δήλωσε ότι στους τραυματίες περιλαμβάνονται δύο έφηβοι και τρεις ενήλικες.



«Ρωσικά πυρά πυροβολικού έπληξαν το παιδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο Okhmadyt του Κιέβου, σκοτώνοντας ένα παιδί και τραυματίζοντας δύο, μαζί με δύο ενήλικες, μετέδωσε το TSN.





Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι χτυπήθηκαν σπίτια το πρωί της Κυριακής και ότι πέφτουν ρώσοι αλεξιπτωτιστές στο Κίεβο, δίνοντας την αίσθηση ότι επίκειται γενική επίθεση. 

Οκ. Αντί για βόμβες μας ρίχνουν αλεξιπτωτιστές. άντε να δούμε. + πρέπει να έριξαν μόλις οι Ουκρανοί και ένα αεροπλανάκι με 145 μέσα.

Posted by Kostas Onisenko on Saturday, February 26, 2022


Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο. «Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.
 

Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.



video placeholder


Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ανατολικά του Κιέβου, ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν αγωγό φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε επίσης η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας από χτύπημα που δέχθηκε ένα 9όροφο κτίριο κατοικιών στην πόλη αυτή, σκοτώθηκε μια γυναίκα.

Η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την Ουκρανία μετά την έναρξη της επίθεσης την περασμένη Πέμπτη.

Οργή της Αθήνας για το θάνατο Ομογενών


Οι μάχες μαίνονται και στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο δέκα ομογενείς, από βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και κυρίως στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάς.

Τις εγκληματικές ενέργειες καταδίκασε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, ενώ με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε για σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια των Ουκρανικών δυνάμεων και διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι οι ρωσικές δυνάμες δεν επιχειρούν κατά αμάχων.

Αντίσταση και αποστολή στρατιωτικής βοήθειας

Οι Ουκρανικές δυνάμεις έδειξαν τα δύο τελευταία 24ωρα ότι προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στη ρωσική επέλαση, προκαλώντας τα αντανακλαστικά χωρών, που άρχισαν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια ή να εξετάζουν πλέον ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων θα παράσχουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 1.000 αντιαρματικών RPG και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία, ενώ στη χώρα έφτασε και η στρατιωτική βοήθεια της Λιθουανίας, η οποία έστειλε αυτόματα τυφέκια και πυρομαχικά. Η Ολλανδία ανακοίνωσε την αποστολή αντιαρματικών όπλων ενώ θα προμηθεύσει την Ολλανδία με 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, ενώ η Τσεχία πρόκειται να αποστείλει όπλα και πυρομαχικά αξίας 8,57 εκατ.

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία.

Ανάλογες κινήσεις κάνει και η Εσθονία, ενώ η Πολωνία ζήτησε επιτακτική από τις δυτικές χώρες να στηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

Συντονισμένη «δυτική» απάντηση στη Μόσχα

Για πρώτη φορά από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε ένα πολύ σκληρό πακέτο αντιποίνων για τη ρωσική εισβολή στη Μόσχα, ενώ σήμερα Κυριακή θα υπάρξει εκτάκτως σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής ρωσικής τράπεζας και το «μπλόκο» σε Ρώσους ολιγάρχες με κατάργηση της δυνατότητας να αποκτούν υπηκοότητα και πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αποφασιστική για την επιβολή αυτών των κυρώσεων ήταν η στροφή της Γερμανίας κυρίως, η οποία είχε εκφράσει αντιρρήσεις ως τώρα για το περιορισμό των τραπεζικών συναλλαγών, φοβούμενη την αντίδραση της Μόσχας, ιδίως με την αποκοπή της τροφοδοσίας του φυσικού αερίου. Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, στην επιβολή των μέτρων πρωτοστατούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, με στόχο να αποκόψουν τη ρωσική οικονομία και να προκαλέσουν ένα καίριο πλήγμα και μία αποφασιστική απομόνωση του Πούτιν.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», αναφέρουν η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κοινή τους δήλωση.

Το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Απομένει τώρα να φανεί εάν, πότε και πώς θα «απαντήσει» το Κρεμλίνο στις κυρώσεις αυτές, καθώς φαίνεται να είναι πλέον δεδομένο ότι έχουν κοπεί οποιεσδήποτε γέφυρες συνεννόησης.


Ειδήσεις σήμερα

Η SWIFT δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Έλον Μάσκ δίνει στην Ουκρανία πρόσβαση στο δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγόρευση ρωσικών αεροσκαφών από τον γερμανικό εναέριο χώρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης