Οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία κήρυξε η Δύση, εκτός Swift ρωσικές τράπεζες, «μπλόκο» στους ολιγάρχες

Οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία κήρυξε η Δύση, εκτός Swift ρωσικές τράπεζες, «μπλόκο» στους ολιγάρχες

Σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν ταυτόχρονα τα μεσάνυχτα με κοινή δήλωση ΕΕ,  ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς - Ρωσικές τράπεζες τίθενται εκτός του συστήματος πληρωμών Swift,δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζες και μπλοκάρεται η πρόσβαση Ρώσων ολιγαρχών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα - Έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες δηλώνει η SWIFT

vonterleyen-main
Αυστηροποιεί την πολιτική της κατά της Ρωσίας η Δύση όσο η σύρραξη στην Ουκρανία μαίνεται. Με στοχευμένες και συντονισμένες ενέργειες επεκτείνουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Με κοινή δήλωση ανακοίνωσαν ότι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, ενώ προανήγγειλαν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων φυσικών προσώπων και φορέων.

Την ίδια στιγμή, μια νέα δέσμη αντιποίνων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε, πριν από την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για τις κυρώσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε τηλεοπτικό μήνυμά της καταδίκασε εκ νέου την επιθετικότητα από πλευράς Κρεμλίνου. Στο τρίπτυχο των κυρώσεων βρίσκεται ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής ρωσικής τράπεζας και το «μπλόκο» σε Ρώσους ολιγάρχες με κατάργηση της δυνατότητας να αποκτούν υπηκοότητα και πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

«Δεσμεύουμε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό ισοδυναμεί με πάγωμα συναλλαγών. Καθίσταται, την ίδια στιγμή, αδύνατη η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα», τόνισε αρχικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Κλείσιμο


«Θα απαγορεύσουμε στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία στις αγορές μας. Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πορεία με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία. Αλλά με αυτό που κάνει καταστρέφει και το μέλλον της χώρας του» συνεχίσε η Φον ντερ Λάιεν.

«Θα προτείνω νέα μέτρα στους ηγέτες της ΕΕ για να ενισχύσουμε την απάντησή απέναντι στη Ρωσία», με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν.


LIVE: EU's Von der Leyen speaks on Russian sanctions

Κοινή δήλωση  ΕΕ, ΗΠΑ και άλλων χωρών

«Εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδικάζουμε τον πόλεμο των επιλογών του Πούτιν και τις επιθέσεις εναντίον του κυρίαρχου έθνους και του λαού της Ουκρανίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού στις ηρωικές προσπάθειές τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας. Ο πόλεμος της Ρωσίας αντιπροσωπεύει μια επίθεση στους θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες και νόρμες που έχουν επικρατήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους οποίους δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε. Θα θέσουμε τη Ρωσία προ των ευθυνών της και θα διασφαλίσουμε συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος θα αποτελέσει στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα με τις διπλωματικές μας προσπάθειες και το συλλογικό μας έργο για την υπεράσπιση των δικών μας συνόρων και την παροχή βοήθειας στην ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό στον αγώνα τους, εμείς, καθώς και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλο τον κόσμο, επιβάλλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικά ρωσικά ιδρύματα και τράπεζες, καθώς και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας. Θα εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα εντός των προσεχών ημερών.

Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε τα ακόλουθα μέτρα:

Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεύτερον, δεσμευόμαστε να επιβάλουμε περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να χρησιμοποιήσει τα διεθνή αποθεματικά της με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεών μας.

Τρίτον, δεσμευόμαστε να δράσουμε κατά των προσώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε την πώληση υπηκοότητας -τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια- που επιτρέπουν σε πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα.

Τέταρτον, δεσμευόμαστε να εγκαινιάσουμε αυτή την ερχόμενη εβδομάδα μια διατλαντική ομάδα εργασίας που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεών μας, εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων και των εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις, τα οποία υπάρχουν εντός των δικαιοδοσιών μας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα και μέτρα επιβολής σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και ελίτ που βρίσκονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους, και στους υποστηρικτές τους, ώστε να εντοπίσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας. Θα εμπλέξουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για τον εντοπισμό και τη διακοπή της διακίνησης παράνομων κερδών και για να στερήσουμε από τα άτομα αυτά τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, θα εντείνουμε τον συντονισμό μας κατά της παραπληροφόρησης και άλλων μορφών υβριδικού πολέμου.

Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτή τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέραν των μέτρων που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να θέσουμε τη Ρωσία προ των ευθυνών της για την επίθεσή της στην Ουκρανία».

Η SWIFT δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) δήλωσε χθες Σάββατο πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».


Ειδήσεις σήμερα

Αποχωρεί ο Αμπράμοβιτς από την Τσέλσι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Εισβολή στην Ουκρανία - Εμπρηστικό σχόλιο Ζαχάροβα κατά Δύσης: Είστε συνεργοί στη γενοκτονία των κατοίκων του Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βιτάλι Κλίτσκο: Ο πυγμάχος δήμαρχος Κιέβου που πολεμάει τους Ρώσους εισβολείς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης