Σκόπια: Προτάσεις προς τη Σόφια για επίλυση των διαφορών ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σκόπια: Προτάσεις προς τη Σόφια για επίλυση των διαφορών ετοιμάζει η κυβέρνηση

«Για μυστική διπλωματία» κατηγορεί η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία την κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι - Τι απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι

Στιγμιοτυπο_2022-02-24__1_33_23_μμ
Ολοκληρωμένη πρόταση προς την Βουλγαρία επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να υπάρξει αποδεκτή λύση στις διαφορές των δύο χωρών. Διαφορές που σήμερα βάζουν φρένο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των Σκοπίων.

Παρά τις αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη μορφή και το περιεχόμενο του ολοκληρωμένου εγγράφου που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνησή του και θα μπορούσε να αποτελέσει πρόταση «για την οριστική επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων με τη Βουλγαρία», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι, επισημαίνοντας πως η συμφωνία με την Σόφια: «Δεν θα είναι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με ΜΜΕ στα Σκόπια, με τις προτάσεις δεν θα ξεπερνιούνται οι «κόκκινες» γραμμές για τη «μακεδονική» γλώσσα και πως πριν την επίσημη κατάθεση προς τη βουλγαρική πλευρά θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.

Από την πλευρά του το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, θεωρεί πως η συμφωνία με την Βουλγαρία: «θα είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», με τον επικεφαλής Χριστιάν Μίτσκοσκι να δηλώνει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να την αποτρέψει. «Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν μπορεί να υπάρχουν παραχωρήσεις για τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε ο Μίτσκοσκι, αναφέροντας πως κάθε συζήτηση για τη γλώσσα αγγίζει και την «μακεδονική» ταυτότητα. Ο ίδιος επανέλαβε πως δεν είναι κατά, αλλά υπέρ μιας λύσης με τη Βουλγαρία, αλλά με εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες για τον «μακεδονικό» λαό, την ιστορία του και τη «μακεδονική» γλώσσα χωρίς άλλα εμπόδια για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης