Κορωνοϊός: Το μονοκλωνικό αντίσωμα που προσθέτει ο ΠΟΥ στη λίστα με τα φάρμακα

Κορωνοϊός: Το μονοκλωνικό αντίσωμα που προσθέτει ο ΠΟΥ στη λίστα με τα φάρμακα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε το φάρμακο που παρασκευάζεται από την Roche και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της αρθρίτιδας,

191008155021_pills3-1280x720
Το πρώτο του μονοκλωνικό αντίσωμα tocilizumab (τοσιλιζουμάμπη) ανακοίνωσε ότι πρόεσθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη λεγόμενη λίστα προεπιλογής, έναν επίσημο κατάλογο φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για προμήθεια από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ΠΟΥ συνέστησε το φάρμακο, που παρασκευάζεται από την Roche και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, μόνο για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με σοβαρή ή κρίσιμη μορφή νόσησης με Covid-19.

Διεθνής ομάδα ειδικών του ΠΟΥ ειχε συστήσει δύο νέα φάρμακα να προστεθούν στο θεραπευτικό «οπλοστάσιο» κατά της Covid-19. Πρόκειται για το φάρμακο baricitinib (έναν αναστολέα κινασών JAK που χρησιμοποιείται επίσης κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας) και το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab.

Για το πρώτο φάρμακο δίνεται ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με βαριά ή απειλητική για τη ζωή Covid-19. Η σύσταση γίνεται μετά από ενδιάμεσης βεβαιότητας στοιχεία ότι το baricitinib βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη για διασωλήνωση τών ασθενών, χωρίς αύξηση στις παρατηρούμενες παρενέργειες.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν ότι το φάρμακο έχει παρόμοια αποτελέσματα με άλλα αντι-αρθριτικά φάρμακα, τους αναστολείς της ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Συνεπώς όταν είναι διαθέσιμα και τα δύο είδη φαρμάκων, οι γιατροί μπορούν να επιλέγουν όποιο κρίνουν ανάλογα με το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την κλινική εμπειρία τους, αλλά δεν συστήνεται η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο φαρμάκων.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν επίσης τη χρήση δύο άλλων αναστολέων JAK (των ruxolitinib και tofacitinib) σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19, λόγω των έως τώρα ανεπαρκών ενδείξεων από κλινικές μελέτες ότι αυτά τα φάρμακα αποφέρουν οποιοδήποτε όφελος, ενώ το δεύτερο μπορεί να προκαλεί και αυξημένες παρενέργειες.

Αναφορικά με το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση του σε ασθενείς με μη σοβαρή Covid-19, όμως μόνο σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο να εισαχθούν σε νοσοκομείο, καθώς τα οφέλη του φαρμάκου φαίνονται μικρά για όσους έχουν χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας. Παρόμοια σύσταση ο ΠΟΥ είχε κάνει για το «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab-indevimab. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα που να δείχνουν προτίμηση υπέρ της μιας θεραπείας σε σχέση με την άλλη, ενώ αναγνωρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Όμικρον είναι ακόμη αβέβαιη.

Επίσης, η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ συνεχίζει να τάσσεται κατά της χρήσης πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσου.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με έξι θέσεις αιμοκάθαρσης απέκτησε το νοσοκομείο της Ικαρίας

Με φανταστική εμφάνιση στους «4» στην Αγία Πετρούπολη η Σάκκαρη-Δείτε βίντεο

Τοπικές βροχές αύριο από το απόγευμα και με μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης