Λαβρόφ σε Μπλίνκεν: Η Ρωσία περιμένει γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στις προτάσεις της

Λαβρόφ σε Μπλίνκεν: Η Ρωσία περιμένει γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στις προτάσεις της

Ηλεκτρισμένο το κλίμα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας - Αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία ζητά η Ρωσία - Απελευθέρωση των δύο Αμερικανών που φυλακίστηκαν στη Μόσχα ζητά ο Μπλίνκεν

blinken_lavrov_xr
Νέα «αγκάθια» στον διάλογο για την κρίση στην Ουκρανία έβαλαν τόσο η ρωσική, όσο και η αμερικανική πλευρά, κατά τη συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη. Οι παρατηρητές, μετά και την  ένταση των τελευταίων ημερών, θεωρούσαν ότι ο πήχης των προσδοκιών ήταν χαμηλά, κάτι που ξεκαθάρισε από την έναρξη των συνομιλιών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. 

Ο διάλογος «τορπιλίστηκε» πριν καν ξεκινήσει. Μόλις 20 λεπτά πριν τη συνάντηση, η Ρωσία έθεσε ζήτημα αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία αλλά και αποδείξεις, ότι η Μόσχα δεν ετοιμάζεται να εισβάλλει στην Ουκρανία. Παρότι πολλοί θεωρούσαν τη συνάντηση ως την ύστατη προσπάθεια, οι δύο πλευρές προσήλθαν ανυποχώρητες στον διάλογο, βάζοντας στο τραπέζι νέα ζητήματα. 

Γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ αναμένει η Ρωσία

Τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της αναμένει η Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης, διευκρινίζοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί. 

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα». Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».


Κι ενώ ο Λαβρόφ αποτάσσεται τα περί απειλών και διαψεύδει τα περί πιθανής εισβολής, η Ρωσία έχει στείλει 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Παράλληλα, το Κίεβο κατηγορεί την Μόσχα ότι στρατολογεί μισθοφόρους και στέλνει όπλα στους αυτονομιστές. 

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας

Για «ειλικρινείς και ουσιαστικές» συνομιλίες έκανε λόγο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Κλείσιμο
«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν, που σημείωση ότι η συνάντηση δεν ήταν πολεμική αλλά ευθεία, επαγγελματική. 

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».

Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές


Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι στην έναρξη της συνάντησης, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι  «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναζητούν διπλωματική λύση για την Ουκρανία». Στη συνέχεια, μετέδωσε το  Reuters, ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε ξανά στον Λαβρόφ τις υποθέσεις των δυο Αμερικανών πολιτών, Πολ Γουίλαν και Τρέβορ Ριντ, που τελούν υπό κράτηση στη Ρωσία και επανέλαβε την έκκληση της Ουάσιγκτον για απελευθέρωσή τους.

Στις εναρκτήριες δηλώσεις των δυο αξιωματούχων, ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Μπλίνκεν έκανε γνωστό πως θα επιμείνει σε αυτό το θέμα, στη διάρκεια των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.

Lavrov, Blinken meet in Geneva for high-stakes talks on Ukraine war fears | AFP


Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, οι Γουίλαν και Ριντ «ήταν τουρίστες στη Ρωσία, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν χωρίς αξιόπιστα στοιχεία». «Ζητάμε και πάλι από τη Ρωσία να κάνει το σωστό και να τους αφήσει να επιστρέψουν σπίτι τους» τόνισε ο Μπλίνκεν..

Ο Λαβρόφ υποβάθμισε τις συνομιλίες με το «καλημέρα»

Η διπλωματική συζήτηση στις όχθες της λιμνης Λεμάν «τορπιλίστηκε» λίγο πριν ξεκινήσει, όταν η Μόσχα, 20 λεπτά πριν τη συνάντηση   έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, μέλη ωστόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έθεσε τον τόνο των συνομιλιών, λέγοντας ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την σημερινή συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση. 




Ειδήσεις σήμερα:

Μπλίνκεν σε Λαβρόφ: Αφήστε ελεύθερους τους δυο Αμερικανούς πολίτες που φυλακίσατε στη Ρωσία


Βρετανία: Κύμα παραιτήσεων στο NHS από υγειονομικούς που εξαντλήθηκαν από την πανδημία


Ο μετεωρολόγος Ζιακόπουλος προβλέπει «χιονοθύελλα» τη Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης