Κρίση στην Ουκρανία: Ο Λαβρόφ υποβάθμισε με το «καλημέρα» τις συνομιλίες με Μπλίνκεν

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Λαβρόφ υποβάθμισε με το «καλημέρα» τις συνομιλίες με Μπλίνκεν

«Δεν περιμένω κάποια καθοριστική εξέλιξη» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών – Με «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία απάντηση» σε τυχόν ρωσική εισβολή προειδοποίησε ο Μπλίνκεν – Λίγο πριν τη συνάντηση, η Μόσχα ζήτησε την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από Βουλγαρία και Ρουμανία

lavrov_blinken
Χαμηλά έβαλε τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, που στην έναρξη της συνομιλίας του δήλωσε ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την σημερινή συνάντηση.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποιούν συνάντηση με θέμα την κρίση στην Ουκρανία στη Γενεύη. Ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιείται στις όχθες της λίμνης Λεμάν, δεν αναμένεται να διαρκέσει παρά ένα δίωρο και στην συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν χωριστά δηλώσεις στον Τύπο.

Αρχικά, οι δύο υπουργοί, που γνωρίζονται καλά έσφιξαν τα χέρια στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) πριν ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους. Η συνάντησή τους θεωρείται ότι αποτελεί την τελευταία πράξη των διπλωματικών διεργασιών, με βάση τις υποψίες των ΗΠΑ ότι η Μόσχα σκοπεύει να εισβάλλει στην Ουκρανία, κάτι που διαψεύδει το Κρεμλίνο, που ωστόσο έστειλε 10.000 στρατιώτες στα σύνορα.

Αίτημα αποχώρησης του ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία

Λιγότερο από 20 λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, μέλη ωστόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ο Αντονι Μπλίνκεν έφθασε στην Γενεύη προερχόμενος από σύντομη περιοδεία στο Κίεβο, για να διαβεβαιώσει την ουκρανική ηγεσία για την δυτική υποστήριξη, και το Βερολίνο, όπου μαζί με την Γερμανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν διαβεβαιώσεις για την συνοχή του συμμαχικού μπλοκ.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε αργία από τα καθήκοντά του ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό στα Κάτω Πατήσια


Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα


Ο Ηλίας Γκιώνης θα δώσει στοιχεία στην Κύπρο για το κύκλωμα μαστροπείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης