Μπλίνκεν και Λαβρόφ τα λένε σήμερα στη Γενεύη, στην ύστατη προσπάθεια επίλυσης του ουκρανικού

Μπλίνκεν και Λαβρόφ τα λένε σήμερα στη Γενεύη, στην ύστατη προσπάθεια επίλυσης του ουκρανικού

Σε εγρήγορση ο ουκρανικός στρατός με τη Ρωσία να έχει ήδη αναπτύξει στη μεθόριο περίπου 127 χιλιάδες στρατιώτες - Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει να βάλει «μπότα» στην περιοχή - Η Βρετανία σχεδιάζει να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στους γείτονες της Ουκρανίας

blinken_lavrov
Την ώρα που ενισχύονται οι φόβοι για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Λονδίνο και Ουάσινγκτον ζητούν από τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να χαμηλώσει τους τόνους κάνοντας ένα βήμα πίσω.

Ωστόσο, στη Γενεύη, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας- ΗΠΑ κάθονται σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας- Κιέβου, οι πολιτικοί αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Ο ουκρανικός στρατός είναι σε εγρήγορση με τη Ρωσία να έχει ήδη αναπτύξει στη μεθόριο περίπου 127 χιλιάδες στρατιώτες, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Oι σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί την ώρα που δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» υποστηρίζει ότι Βρετανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να συνδράμουν του γείτονες της Ουκρανίας, εταίροι της στο ΝΑΤΟ, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας εν μέσω απειλής ρωσικής εισβολής.

Κλείσιμο
Στην Ατλαντική Συμμαχία, πάντως, διεξάγονται συνομιλίες για την ενίσχυση της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Η Βρετανία έχει ήδη αναπτύξει 830 στρατιώτες στην Εσθονία, στο πλαίσιο της νατολικής παρουσίας στη χώρα. Υπάρχουν επίσης 140 Βρετανοί στρατιώτες στην Πολωνία όπως και άλλοι 100 στην Ουκρανία.

«Η βρετανική παρουσία στην περιοχή θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω βάσει σχεδίων που συζητούνται από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας», όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ αναμένει σήμερα απαντήσεις στην πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης για υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που θα δεν θα επιτρέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Η Δύση, πάντως, έχει απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον , δια στόματος του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν κουνάει το δάχτυλο στη Ρωσία προειδοποιώντας ότι θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες σε βάρος της αν οι δυνάμεις της διασχίσουν τα σύνορα με την Ουκρανία.

Διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα τους ανταποκριτές τους στην περιοχή, επιμένουν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος.

Βρετανικές εφημερίδες όπως η «Guardian» και η «Daily Mail», αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει στη μεθόριο περίπου 100 χιλιάδες στρατιώτες αν και η ίδια αρνείτα ότι θέλει να βάλει «μπότα» στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία και ζητά από το ΝΑΤΟ να κάνει πίσω εγκαταλείποντας τις στρατιωτικής δραστηριότητες στην ανατολική Ευρώπη.

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε μετά τις επαφές του στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους ότι, αν επιτραπεί στη Μόσχα να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτό θα συμπαρασύρει την Ευρώπη σε επικίνδυνα νερά.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μπλίνκεν κινήθηκε και η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η «Πράσινη» Μπέρμποκ δεν απέκλεισε την επιβολή μέτρων «που θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις και για εμάς τους ίδιους».

Στη Βρετανία, πάντως, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας κάλεσε τον Πούτιν «να κάνει πίσω από την Ουκρανία προτού διαπράξει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος», που θα οδηγήσει σε τεράστια απώλεια ζωών.

Η ίδια κάλεσε επίσης τις δυτικές δυνάμεις «να αυξήσουν τις προσπάθειές τους» καθώς αυταρχικά κράτη «ενθαρρύνονται με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».


Ειδήσεις σήμερα:

Αλαλούμ με το άνοιξε-κλείσε των σχολείων στις Σπέτσες λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

«Θα στείλουμε τον λογαριασμό στους μαθητές αν δεν βρεθεί λύση» λέει ο Δήμαρχος Παπάγου για τις καταλήψεις

Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 που πέθαναν από Covid τις τελευταίες 15 ημέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης