Άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ με τον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ

Άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ με τον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Κόλιν Στιούαρτ θα παραθέσει δεξίωση στη νεκρή ζώνη στην Λευκωσία - Ο Τατάρ επανέλαβε τους ισχυρισμούς για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο

nikos-anastasiadis
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αποδέχθηκαν πρόσκληση του νέου Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ για άτυπη δειξίωση στην νεκρή ζώνη στην Λευκωσία.

Ο κ. Στιούαρτ πραγματοποίησε σήμερα τις πρώτες χωριστές συναντήσεις του με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη,, χωρίς να προκύψει κανένα στοιχεία για μετακίνηση της τουρκικής πλευράς για μετακίνηση από την θέση για λύση του Κυπριακού στην βάση δύο κρατών. Θέση που βρίσκεται εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, ο οποίος επιδιώκει ομοσπονδιακή λύση.

Μετά την πρωινή συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Στιούαρτ, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε και πάλι πως «εδώ υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δυο χωριστά κράτη, δύο χωριστές δημοκρατίες. Η κυριαρχία είναι για μας εξαιρετικά σημαντική. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της ομοσπονδίας. Αυτό ανήκει στο παρελθόν».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι δήλωσε την ετοιμότητά του στον κ. Στιούαρτ να έχουν συχνά συναντήσεις και πως αποδέχθηκε την πρόσκληση και το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην νεκρή ζώνη. «Εύχομαι η συνάντηση εκεί να είναι εποικοδομητική. Άλλωστε ποτέ η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν απέφυγε τις συνομιλίες και τις συναντήσεις γιατί εάν υπάρξει μια συμφωνία αυτό θα γίνει συζητώντας το ζήτημα, εξηγώντας το».

Ωστόσο, είπε, για να μην υπάρξει παρεξήγηση ανέφερε στον Κόλιν Στιούαρτ «ότι δεν ξεκινούμε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνουν αποδεκτές η κυριαρχικής μας ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς».

Από την πλευρά του ο κ.Στιούαρτ χαρακτήρισε ως ανεπίσημο κοινωνικό γεγονός χωρίς ατζέντα τη δεξίωση που θα παραθέσουν την Τρίτη στο Λήδρα Πάλας τα Ηνωμένα Έθνη. Πρόσθεσε πως είναι πολύ ικανοποιημένος που ο κ. Τατάρ έχει αποδεχθεί την πρόσκλησή του για τη δεξίωση την Τρίτη, σημειώνοντας πως και Ο κ. Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί.


Ειδήσεις σήμερα:

Αλεξανδρούπολη: «Την έδερνε κάθε μέρα» λέει συγγενής της 29χρονης που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ο σύζυγός της

Αδιανόητο περιστατικό στην Πιερία: Οι «θεματοφύλακες του Συντάγματος» πέρασαν χειροπέδες σε διευθυντή Γυμνασίου!

Δολοφονία στη Γλυφάδα: Αποτελείωσε τον 66χρονο με αεροβόλο - Λέει ότι είναι άρρωστος σε τελικό στάδιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης