Ο Μπολσονάρου ετοιμάζει «ανταρσία» για τα εμβόλια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Μπολσονάρου ετοιμάζει «ανταρσία» για τα εμβόλια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο, ωστόσο τα αρχεία εμβολιασμού του έχουν γίνει απόρρητα για 100 χρόνια– Υπονόησε ότι θα σνομπάρει τους κανόνες εμβολιασμού στη Νέα Υόρκη 

24690909
Σνομπ απέναντι στους κανόνες που θα ισχύσουν για τον κορωνοϊό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα δείχνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που υπονόησε ότι δεν έχει δεχθεί το εμβόλιο.

Ο Μπολσονάρου είναι ο μόνος ηγέτης της G20 που έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, εξαιτίας του οποίου στη χώρα του έχουν χάσει τη ζωή τους 600.000 άτομα. Ωστόσο, η κίνησή του να βγάλει διάταγμα με το οποίο για τα 100 επόμενα χρόνια, τα αρχεία εμβολιασμού του είναι απόρρητα, θέτει σε αμφισβήτηση τον χαρακτηρισμό του.

Ο Μπολσονάρου επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο, αψηφώντας τις υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης, που ζητούν από τις αποστολές να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού εάν σκοπεύουν να δειπνήσουν σε κλειστό χώρο ή να εισέλθουν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

«Γιατί να εμβολιαστώ;» ήταν το σχόλιο του Μπολσονάρου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής μετάδοσης, ενώ υποστήριξε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων του είναι τόσο υψηλά που είναι περιττή η διαδικασία. Ο Μπολσονάρου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό τον Ιούλιο του 2020.

«Μόλις εμβολιαστούν όλοι, θα αποφασίσω για το μέλλον μου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ενώ με το δάχτυλό του σκούπισε τη μύτη του.

Αδύνατον να αρνηθούν την πρόσβαση σε αρχηγούς κρατών

Πάντως η περίπτωσή του γεννά προβληματισμό, αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παραδέχθηκε ότι θα ήταν αδύνατον να αρνηθεί την πρόσβαση σε μη εμβολιασμένους αρχηγούς κρατών. Οι εκπρόσωποι δεν θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πριν παραστούν στην εκδήλωση.

Ωστόσο, η απόφαση του Μπολσονάρου να μην υπακούσει στις γενικές εντολές του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο έχει προκαλέσει έντονη εσωτερική κριτική, ενώ τον κατηγορούν ότι σκοπεύει να εκθέσει τη χώρα και τους πολίτες τους σε μια ακόμη κατάσταση διεθνούς αμηχανίας.

Κλείσιμο
Πάντως, σε αντίθεση με την πανωλεθρία του 2019, όταν μίλησε για τελευταία φορά στη συνέλευση, ο Μπολσονάρου φέρεται ότι σχεδιάζει πιο ήπιους τόνους, θέλοντας να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Τζο Μπάιντεν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα λάβει υπ' όψιν του θέματα όπως κλιματική αλλαγή, βιώσιμη ανάπτυξη και καταπολέμηση της αποψίλωσης. Ωστόσο, μια τέτοια προσπάθεια κινδυνεύει να στεφθεί με αποτυχία, λόγω της ζημίας που υπέστη η Αμαζονία από τότε που ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανέλαβε τα καθήκοντά του.


Ειδήσεις σήμερα:

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Παρέμβαση για την ανάρτηση του καταλόγου με ονόματα νηπίων

Ολοταχώς 20 χρόνια πίσω το Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αντικαθιστούν το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με... αστυνομία ηθών

«Η Διακήρυξη των Αθηνών»: Όλο το κείμενο της EUMED9 για κλιματική αλλαγή, δάση, θάλασσα, Πολιτική Προστασία  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης