Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν να φύγει ο Μπολσονάρου ενώ η πανδημία «σαρώνει» - Εκείνος έκανε βόλτα με μηχανή

Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν να φύγει ο Μπολσονάρου ενώ η πανδημία «σαρώνει» - Εκείνος έκανε βόλτα με μηχανή

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη στιγμή της προεδρίας του αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2019 - Το ποσοστό της δημοτικότητάς του βρίσκεται στο ναδίρ, στο 24% - Βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για ενδεχόμενες ατασθαλίες στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια εμβολίων

brazil_bolsonaro
Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν ξανά στους δρόμους χθες Σάββατο για να απαιτήσουν να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, καθώς ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού πλησιάζει τους 550.000 νεκρούς, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επρόκειτο για την τέταρτη φορά που οργανώθηκαν διαδηλώσεις με αυτό το αίτημα από τα τέλη του Μαΐου με πρωτοβουλία κομμάτων της βραζιλιάνικης αριστεράς και συνδικάτων.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος βρίσκεται εξάλλου στο στόχαστρο έρευνας για ενδεχόμενες ατασθαλίες στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 από την κυβέρνησή του.

Ενώ οι αντίπαλοί του έκαναν πορεία, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έκανε βόλτα με μοτοσικλέτα, συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς του, στους δρόμους της πρωτεύουσας, χαιρετώντας υποστηρικτές του στην Μπραζίλια.

Στο Σαν Πάουλου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα σε κεντρική λεωφόρο, κρατώντας πανό και πλακάτ στα οποία μπορούσε κανείς να διαβάσει συνθήματα όπως «παύση τώρα» ή «κάτω ο Μπολσονάρου».

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή διαπράττει γενοκτονία καθώς είναι υπαίτια για το ότι δεν αποκτήθηκαν αρκετά εμβόλια. Πολύς κόσμος πέθανε λόγω της έλλειψης εμβολίων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αδαλμπέρτο Πεσόα, καθηγητής πανεπιστημίου, 60 ετών.

Κλείσιμο
Όταν έπεσε η νύχτα ξέσπασαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια. Ομάδα ριζοσπαστικοποιημένων διαδηλωτών επιτέθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας προτού διαλυθεί από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων, όπως κατέγραψαν οι κάμερες βραζιλιάνικων τηλεοπτικών δικτύων.

«Για τη δημοκρατία»

Στο Ρίο, χιλιάδες διαδηλωτές ντυμένοι στα κόκκινα, που φόραγαν μάσκες, διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω ο διεφθαρμένος εγκληματίας».

Σε όλη τη χώρα, οι οργανωτές είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας», την «υπεράσπιση της ζωής των Βραζιλιάνων» και για να «πέσει ο Μπολσονάρου».

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπως και στις 400 πόλεις όπου έγιναν κινητοποιήσεις, οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν την καθυστερημένη έναρξη της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης στη Βραζιλία, τη μαζική ανεργία, και αξίωσαν να προσφερθεί βοήθεια στους φτωχότερους πολίτες για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία.

«Είναι πολύ σημαντικό όλοι όσοι αισθάνονται ότι βλάπτονται ή καταστέλλονται από αυτή την κυβέρνηση να βγουν στον δρόμο, διότι πρέπει να αγωνιστούμε για να επιστρέψει η δημοκρατία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λάισε ντε Ολιβέιρα, 65 ετών, εργαζόμενη σε κοινωνική υπηρεσία.

Ο βραζιλιάνικος Τύπος έκανε λόγο χθες για διαδηλώσεις σε 20 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας.

Ούτε οι οργανωτές, ούτε οι αρχές δημοσιοποίησαν εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη στιγμή της προεδρίας του αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2019. Το ποσοστό της δημοτικότητάς του βρίσκεται στο ναδίρ, στο 24%, κατά δημοσκοπήσεις, που υποδεικνύουν ότι θα χάσει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το Κόμμα Εργαζομένων του οποίου υποστήριξε τις χθεσινές διαδηλώσεις.

Η Βραζιλία καταγράφει επίσημα σχεδόν 550.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, απολογισμό που ξεπερνούν σε παγκόσμια κλίμακα μόνον οι ΗΠΑ, χώρα με πληθυσμό 120 εκατομμύρια μεγαλύτερο από αυτόν της γιγαντιαίας λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εξαρχής αμφισβήτησε τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, την ανάγκη να χρησιμοποιείται μάσκα και τα άλλα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του ιού.

Η αντιπολίτευση κατέθεσε την 30ή Ιουνίου προσφυγή για να παραπεμφθεί σε δίκη και να παυθεί ο αρχηγός του κράτους, η οποία περιέχει κάπου είκοσι διαφορετικές κατηγορίες σε βάρος του προέδρου. Όμως ο Ζαΐχ Μπολσονάρου διατηρεί πάντα επαρκή υποστήριξη στο Κογκρέσο για να εμποδίζονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ειδήσεις σήμερα

Μετάλλαξη Δέλτα: Προστασία προσφέρουν τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca

Ολυμπιακοί Αγώνες, Πόλο, Ελλάδα-Ουγγαρία 10-9: Ιστορικός θρίαμβος!

Τζούλια Νόβα: Είπε το μεγάλο «ναι» και ετοιμάζεται να ντυθεί νυφούλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης