Υπουργοί Εξωτερικών ΝΑΤΟ: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να μας απειλήσει μέσω του Αφγανιστάν»

Υπουργοί Εξωτερικών ΝΑΤΟ: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να μας απειλήσει μέσω του Αφγανιστάν»

Τι αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συζήτησης για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι  υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ - «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές»

nato_08-870x4181
Δεν θα επιτραπούν οι απειλές από κανέναν τρομοκράτη, τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συζήτησης για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ επισημαίνεται ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές».

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια, αρνηθήκαμε με επιτυχία στους τρομοκράτες ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν από το οποίο μπορούν να υποκινήσουν επιθέσεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να μας απειλήσει. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη», υπογραμμίζεται.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι «το άμεσο καθήκον τώρα είναι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας να συνεχίσουμε την ασφαλή αποχώρηση των πολιτών μας, υπηκόων χωρών εταίρων και Αφγανών σε κίνδυνο, ιδίως εκείνων που βοήθησαν τις προσπάθειές μας. Καλούμε όσους έχουν θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και μεθοδική αναχώρησή τους, μεταξύ άλλων μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω των συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι».

«Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά μας ανησυχία για τα σοβαρά γεγονότα στο Αφγανιστάν και ζητούμε άμεσο τερματισμό της βίας. Εκφράζουμε επίσης βαθιά ανησυχία για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το Αφγανιστάν. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 16 Αυγούστου και καλούμε στην τήρηση των διεθνών κανόνων και προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε όλες τις συνθήκες», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καλούμε όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές. Κάθε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του Αφγανιστάν, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων, την υποστήριξη του κράτους δικαίου, την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και τη διασφάλιση ότι το Αφγανιστάν δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά ως ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες».

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το σταθερό και με ευημερία Αφγανιστάν που αξίζει ο αφγανικός λαός και θα αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν και η περιοχή, στο άμεσο μέλλον και πέρα από αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας μας με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συζήτησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως αν οποιαδήποτε αφγανική κυβέρνηση σχηματιστεί, εμποδίσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρόοδο της χώρας, τότε «κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση».

«Αρκετοί σύμμαχοι έθεσαν το θέμα να δοθεί χρονική παράταση για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το Αφγανιστάν»,
συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.

Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλά αρκετοί σύμμαχοι ζήτησαν σήμερα να δοθεί ενδεχομένως χρονική παράταση. «Εστιάζουμε στην απομάκρυνση του προσωπικού μας, των ανθρώπων που εργάζονται στο ΝΑΤΟ, για τις χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην απομάκρυνση Αφγανών πολιτών», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για αρκετά χρόνια η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Όμως σήμερα, λόγω της κρίσης και των τεράστιων προσπαθειών για την απομάκρυνση πολιτών, κι άλλοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει αριθμό στρατιωτών στο αεροδρόμιο, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλοι σύμμαχοι βοηθούν με άλλα μέσα, σε συντονισμό με τα 700 άτομα πολιτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ που εργάζεται για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η δυσκολία έγκειται στο πώς θα μπορέσει ο κόσμος να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Η διαδικασία να μεταφέρουμε τον κόσμο στο αεροδρόμιο και κυρίως τους Αφγανούς, είναι η μεγάλη πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε όσους βρίσκονται σε θέση αρχής στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αναχώρησή τους, ιδίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο αεροδρόμιο»,
επισημαίνεται στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 3.625 τα κρούσματα - 30 θάνατοι, 296 οι διασωληνωμένοι

Ερντογάν: Διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή Ταλιμπάν - Δύσης, συμπλέει με την Αθήνα για το μεταναστευτικό

Αφγανιστάν - Βίντεο: Γονείς δίνουν τα παιδιά τους σε στρατιώτες για να τα περάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης