Κίνα: Καλεί τον κόσμο να υποστηρίξει το Αφγανιστάν και όχι να του ασκεί μεγαλύτερη πίεση

Κίνα: Καλεί τον κόσμο να υποστηρίξει το Αφγανιστάν και όχι να του ασκεί μεγαλύτερη πίεση

Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τους Ταλιμπάν -  «Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το Αφγανιστάν ως γεωπολιτικό πεδίο μάχης, αλλά πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία του και τη θέληση του λαού του», σύμφωνα με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

κινεζος_υπεξ
Ο κόσμος πρέπει να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει το Αφγανιστάν καθώς μεταβαίνει σε μια νέα κυβέρνηση αντί να ασκεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτό, δήλωσε ο Κινέζος Σύμβουλος και υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι την Πέμπτη σε επικοινωνία με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία 20 χρόνια αφότου αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μετά την εισβολή των ΗΠΑ, παραμένει ασταθής και αβέβαιη, δήλωσε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να την ενθαρρύνει και να την καθοδηγήσει προς μια θετική κατεύθυνση αντί να ασκήσει περισσότερη πίεση», κάτι που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης, πρόσθεσε.

Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τους Ταλιμπάν, ωστόσο τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γουάνγκ Γι, φιλοξένησε τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των ισλαμιστών, μουλά Μπαραντάρ, στο Τιαντζίν και είπε ότι οι Ταλιμπάν αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνης και ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν.

Νωρίτερα σήμερα -σύμφωνα πάντα με το Reuters- ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν στο μέλλον.

Στην κλήση με τον Ράαμπ, ο Γουάνγκ είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το Αφγανιστάν ως γεωπολιτικό πεδίο μάχης, αλλά πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία του και τη θέληση του λαού του, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις πρέπει να καθορίζονται από τη συνεργασία και όχι από τη διαφωνία.

Οι σχέσεις με τη Βρετανία επιδεινώθηκαν όταν η Κίνα πέρυσι εισήγαγε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο πρώην βρετανικό έδαφος του Χονγκ Κονγκ και είχαν επίσης τεταθεί από καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ, τις οποίες το Πεκίνο αρνείται, καθώς και από τις εντάσεις για την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία με τη Βρετανία σχετικά με τα εμβόλια, τη θεραπεία και τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού, δήλωσε ο Γουάνγκ.


 Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στα Βίλια: Καλύτερη η εικόνα του πύρινου μετώπου - Στόχος να μην επεκταθεί στον κάμπο των Μεγάρων

Αφγανιστάν: Πέμπτη μέρα χάους - Σφίγγει η μέγγενη των Ταλιμπάν για όσους ψάχνουν οδό διαφυγής

Έγκλημα στην Κατερίνη: «Δεν θυμάμαι να σκότωσα την αδερφή μου» είπε η 75χρονη στους αστυνομικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης