Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Frontex συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις μεταναστών

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Frontex συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις μεταναστών

Αρμόδια ομάδα εργασίας συνεστήθη τον Ιανουάριο του 2021 για να διερευνήσει αναφορές από οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών

frontex_borders
Στο συμπέρασμα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex) δεν συμμετείχε σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, τόσο στο Αιγαίο και τον Έβρο, όσο και στην Κροατία κατέληξε η ομάδας εργασίας για τον έλεγχο του Frontex του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εν λόγω ομάδα εργασίας, υπό την προεδρία της Ευρωβουλευτού Ρομπέρτα Μετσόλα από την Μάλτα, συνεστήθη τον Ιανουάριο του 2021 για να διερευνήσει αναφορές από οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Ωστόσο έπειτα από τέσσερις μήνες ερευνών, συναντήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με δημοσιογράφους και με τα στελέχη του ίδιου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στη Βαρσοβία, δεν βρέθηκε καμία απόδειξη για πιθανή συμμετοχή της Frontex σε επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Παρά ταύτα, όπως τόνισε η κυρία Μετσόλα μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η τετράμηνη έρευνα έδειξε ότι η Frontex δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων ανθρώπων που βρέθηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Όπως τόνισε η κυρία Μετσόλα αλλά και η Ευρωβουλευτής Τινέκε Στρικ από την Ολλανδία, τη συντάκτρια της έκθεσης για τις δραστηριότητες της Frontex, ο σκοπός της έρευνας είναι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αρκεί να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για αυτόν τον λόγο οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να προσληφθούν οι 40 υπάλληλοι που απαιτούνται για να ελέγχουν το εάν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει, καθώς έχουν προσληφθεί 20, ενώ μόλις 5 εξ αυτών βρίσκονται επί τόπου στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

«Τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την εντολή της Frontex με προσωπικό και υλικό. Βλέπουμε τι γίνεται στα σύνορα Λευκορωσίας και Λιθουανίας. Ένας ακόμα δικτάτορας χρησιμοποιεί ανθρώπους για να εκβιάζει για πολιτικούς λόγους» δήλωσε η κυρία Μετσόλα, υπογραμμίζοντας ακόμα ότι «είναι σωστή η προστασία των συνόρων μας αλλά παράλληλα πρέπει να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ανθρώπων. Η Frontex μπορεί να γίνει καλύτερη και αυτός είναι ο σκοπός της έκθεσής μας».

Ειδήσεις σήμερα: 

Πάνω από 15.000 κενές θέσεις σε πανεπιστήμια λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Σεπόλια: Πώς κατέληξε στο Χαμόγελο του Παιδιού η 4χρονη μετά την «απόπειρα πνιγμού από τη μητέρα της»

Σαρώνει ο κορωνοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 38% κάθε τρεις μέρες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης