Βενεζουέλα: Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

Βενεζουέλα: Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή - Αγνοούνται ακόμη 10 πολίτες της Βενεζουέλας, πιθανόν οι τρεις εξ αυτών ανήλικοι

metanastes
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, όταν ναυάγησε πλεούμενο που κατευθυνόταν από τη Βενεζουέλα στα Τρινιδάδ και Τομπάγκο, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τα παράλια, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό που ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος.

«Προς το παρόν, έχουμε δυστυχώς έξι νεκρούς, τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες», δήλωσε χθες Δευτέρα σε τοπικά ΜΜΕ η κυβερνήτρια της πολιτείας Ντέλτα Αμακούρο (βορειοανατολικά), η Λισέτα Ερνάντες, προσθέτοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν «δέκα πολίτες της Βενεζουέλας που αγνοούνται, πιθανόν οι τρεις εξ αυτών ανήλικοι».

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πόσοι ακριβώς ήταν οι επιβαίνοντες στο σκάφος που απέπλευσε από το χωριό Λα Ορκέτα προς το Τρινιδάδ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Tane Tanae της Ντέλτα Αμακούρο ανέφερε αρχικά ότι στο πλεούμενο επέβαιναν 24 άνθρωποι, επικαλούμενος πληροφορίες που έδωσαν επιζήσαντες. Επτά άνθρωποι είναι γνωστό πως διασώθηκαν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία τους», καθώς «ενώ οι συνθήκες ζωής συνεχίζουν να επιδεινώνονται (...) πολίτες της Βενεζουέλας συνεχίζουν να αποπειρώνται να μεταναστεύσουν κατά τρόπο που θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Πολλοί κάτοικοι της Ντέλτα Αμακούρο ταξιδεύουν παράτυπα στα νησιά Τρινιδάδ και Τομπάγκο, για να βρουν δουλειά εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Βενεζουέλα, η οποία παραμένει αντιμέτωπη με οικονομικό μαρασμό που επιδεινώνουν οι οικονομικές κυρώσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, με σκοπό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Στα δύο νησιά της χώρας της Καραϊβικής (1,3 εκατ. κάτοικοι) υπολογίζεται από διάφορες πηγές πως έχουν μεταναστεύσει από 25.000 ως 40.000 πολίτες της Βενεζουέλας.

Πολλοί ταξιδεύουν με παλιά, παραφορτωμένα πλεούμενα και τα ναυάγια δεν είναι σπάνια.

Κλείσιμο
Σχεδόν 30 πτώματα ανασύρθηκαν σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά από την Γκουίρια, παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική πολιτεία Σούκρε, τον Δεκέμβριο. Το 2019 και το 2018, τουλάχιστον δύο πλεούμενα που είχαν αναχωρήσει από τη Βενεζουέλα προς τα Τρινιδάδ και Τομπάγκο ναυάγησαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου εκατό άνθρωποι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, καθώς η άλλοτε ακμάζουσα οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής κατέρρευσε. Η κυβέρνηση της χώρας υπέγραψε συμφωνία με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ τη 19η Απριλίου για τη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές που τα έχουν ανάγκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία αρχείου


Ειδήσεις σήμερα 

Πορεία χωρίς... πισωγυρίσματα η χαλάρωση των μέτρων - Όλα όσα ισχύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Συννεφιά σήμερα και άνοδος της θερμοκρασίας - Δείτε τι καιρό θα κάνει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα

Επιδότηση εισφορών και μπόνους 200 ευρώ για την πρόσληψη εποχικά εργαζομένων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης