Υπόθεση Κασόγκι: «Θα σε τακτοποιήσω» είπε Σαουδάραβας αξιωματούχος σε εισηγήτρια του ΟΗΕ

Υπόθεση Κασόγκι: «Θα σε τακτοποιήσω» είπε Σαουδάραβας αξιωματούχος σε εισηγήτρια του ΟΗΕ

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ που ερευνούσε την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου κατήγγειλε ότι δέχθηκε ξεκάθαρες απειλές από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Σαουδικής Αραβίας - «Η απειλή ήταν ξεδιάντροπη»

Agnes_Callamard
Η Εισηγήτρια του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ κατήγγειλε σήμερα ότι δέχθηκε ξεκάθαρες απειλές από υψηλόβαθμο Σαουδάραβα αξιωματούχο έπειτα από την έρευνα της για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από σαουδαραβικό απόσπασμα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η απειλή της Σαουδικής Αραβίας εναντίον μου ήταν ξεδιάντροπη, συνέβη σε υψηλού επιπέδου διπλωματικό πλαίσιο, δημοσιοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ», δηλώνει σε tweet η γαλλίδα Εισηγήτρια του ΟΗΕ, ενώ ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο επικεφαλής της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας Αουάντ Αλαουάντ, διέψευσε χθες τις κατηγορίες.

«Οι τακτικές εκφοβισμού δεν θα έπρεπε να είναι πουθενά εφικτές. Δεν έχουν θέση στον ΟΗΕ», λέει η Ανιές Καλαμάρ.


Κλείσιμο


«Θα την τακτοποιήσω»


Λίγες ημέρες πριν, η εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε τις πληροφορίες ότι υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος απείλησε δύο φορές, κατά την διάρκεια συνεδρίασης με εκπροσώπους του ΟΗΕ στην Γενεύη τον Ιανουάριο 2020, ότι «θα τακτοποιήσει» την κα. Καλαμάρ , αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν φρενάρουν τον ζήλο της.

Χωρίς να κατονομάσει τον Σαουδάραβα αξιωματούχο, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές, αυθαίρετες εκτελέσεις, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σχόλιο εξελήφθη από τους συναδέλφους τους στην Γενεύη ως «θανατική απειλή».

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη επιβεβαίωσε ότι «τα στοιχεία του άρθρου της Guardian για τις απειλές κατά της Ανιές Καλαμάρ είναι ακριβή».

Ο Αουάντ Αλαουάντ πάντως διαψεύδει. «Αν και δεν θυμάμαι με ακρίβεια τις συζητήσεις, δεν θα ήθελα ποτέ να βλάψω ένα πρόσωπο που έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ή από οποιονδήποτε άλλον», έγραψε στο Twitter «απορρίπτοντας κατηγορηματικά» τις κατηγορίες και «αποκαρδιωμένος» που τα λόγια του «εξελήφθησαν ως απειλή».

Η Ανιές Καλαμάρ δήλωσε ότι οι απειλές που δέχθηκε είναι κάτι που συμβαίνει «δυστυχώς συχνά» στον ΟΗΕ.

«Τα κράτη πρέπει να κατανοήσουν ότι η συμπεριφορά του αλήτη στην Νέα Υόρκη και την Γενεύη δεν είναι περισσότερο αποδεκτή από ό, τι σε άλλες πρωτεύουσες ή στις δικές τους πόλεις. Μία τέτοια απαίτηση είναι ουσιαστικής σημασίας διότι είμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο αυξημένων εντάσεων που θυμίζουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», γράφει η Ανιές Καλαμάρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν δημόσια τον περασμένο μήνα τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ως εντολέα της άγριας δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Στον ανακριτή ο Βασίλης Γκουρούσης - Στο πλευρό του η Τέτα Καμπουρέλη

Μαξίμου: Τα fake news για «δωράκια στη Siemens» και ο ΣΥΡΙΖΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Άγνωστο πότε θα αποκολληθεί το Ever Given - Δεκάδες πλοία έχουν αποκλειστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης