Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι σταρ του Χόλιγουντ ενώνονται ενώ η Ουάσινγκτον φοβάται ταραχές

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι σταρ του Χόλιγουντ ενώνονται ενώ η Ουάσινγκτον φοβάται ταραχές

Μετά τις Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν , η Εύα Λονγκόρια και η Κέρι Ουάσινγκτον θα είναι καλεσμένοι στο  «Celebrating America» - «Οχυρώνεται» η Ουάσινγκτον υπό τον φόβο νέων επεισοδίων

stars-biden-orkomosia-arthro
«Απόβαση» στα τηλεοπτικά πλατό ετοιμάζουν διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ αλλά και τραγουδιστές των ΗΠΑ για τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί επίσημα ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο σημείο της ορκωμοσίας, η Lady Gaga θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο, ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ θα δώσει μουσική παράσταση. Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι ο Μπρους Σπρίνγκστιν, η Κέρι Ουάσινγκτον και η Εύα Λονγκόρια θα βρίσκονται στο «Celebrating America» και θα έχουν τις δικές τους ενότητες στην εκπομπή που θα παρουσιάσει ο Τομ Χανκς. Παρών θα είναι και ο Τζον Λέτζεντ, αλλά και οι Foo Fighters, όπως και οι Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και Τζον Μπον Τζόβι.

Μηνύματα μέσω της εκπομπής θα απευθύνουν και ο Μπάιντεν με την Κάμαλα Χάρις, ενώ τις επόμενες ημέρες, η Επιτροπή Προεδρικής Ορκωμοσίας αναμένεται ότι θα ανακοινώσει περισσότερους διάσημους καλεσμένους.

Έμφαση στις διαδικτυακές εκδηλώσεις

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρωτεύουσα εφαρμόζει σχέδια ασφαλείας, υπό τον φόβο ταραχών, ενώ οι διοργανωτές καλούν τους πολίτες να μην παρευρεθούν στην τελετή, λόγω της πανδημίας, ενώ δίνουν έμφαση στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που θα κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα της γιορτής.

Τα βασικά σημεία της ορκωμοσίας θα παραμείνουν παραδοσιακά. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις επανασχεδιάζονται για να προσαρμοστούν στο πνεύμα της εποχής. Στόχος της Επιτροπής Προεδρικής Ορκωμοσίας είναι να πετύχει μια γιορτή προσβάσιμη, που φέρνει μαζί τους Αμερικανούς και ενώνει όλο το έθνος, ειδικά σε μία τόσο σκληρή περίοδο για τη χώρα.

Ο Μπάιντεν θα ορκιστεί από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς Τζούνιορ, λίγο νωρίτερα. Ο νέος πρόεδρος αναμένεται ότι θα απευθύνει ομιλία, επιθεωρώντας και αμερικανικά στρατεύματα, όπως ορίζει η παράδοση.

Κλείσιμο
Ωστόσο, η καθιερωμένη παρέλαση στη λεωφόρο της Πενσιλβάνια δεν θα γίνει με την παρουσία θεατών, ενώ θα υπάρχει επίσημη συνοδεία του προέδρου, της αντιπροέδρου και των οικογενειών τους, μαζί με αντιπροσώπους από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στις 5:30 το απόγευμα (τοπική ώρα), πριν την ορκωμοσία του Μπάιντεν, η επιτροπή έχει σχεδιάσει μία τελετή γύρω από την πισίνα αντανάκλασης του μνημείου του Λίνκολν, προς τιμή των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στην πανδημία.

Η Ουάσινγκτον «οχυρώνεται» υπό τον φόβο επεισοδίων

Παράλληλα, οι αρχές της Ουάσινγκτον προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ταραχών. Η αμερικανική πρωτεύουσα έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, ιδιαίτερα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μουριέλ Μπάουζερ προειδοποίησε ότι οι εξτρεμιστές που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να συνεχίσουν να προκαλούν χάος και παρέτεινε το καθεστώς δημόσιας ανάγκης μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Στον σχεδιασμό εμπλέκεται το FBI και οι μυστικές υπηρεσίες που προειδοποίησαν ότι κάποιες ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες ετοιμάζουν επεισόδια, ανάλογα με αυτά του Καπιτολίου.

Επεισόδια είχαν υπάρξει και στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, το 2017, όταν πλήθη κατέστρεψαν βιτρίνες καταστημάτων, πέταξαν πέτρες και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε πάνω από 200 συλλήψεις.

Ο Τραμπ θα λείπει από την τελετή

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, κάτι που έχει συμβεί μόνο με τρεις προέδρους: τον Τζον Άνταμς, το 1801, τον γιο του Τζον Κουίνσι Τζόνσον το 1829 και τον Άντριου Τζόνσον, το 1869.

Πάντως η απουσία του δεν φαίνεται ότι ενόχλησε τον Μπάιντεν, που έκανε λόγο για «ένα από τα λίγα πράγματα με τα οποία συμφωνούν» και οι δύο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο σπάει μια παράδοση, που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοκρατίας των ΗΠΑ: την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Στην τελετή θα παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι καλοδεχούμενος.

Ποιοι θα βρίσκονται στην τελετή ορκωμοσίας

Παρόντες στην τελετή θα είναι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ. Ο Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του Λώρα θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον. Το ίδιο και ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον, που θα βρεθούν εκεί με τη Μισέλ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Τζίμι Κάρτερ, 96 ετών σήμερα, με τη σύζυγό του δεν θα παρευρεθεί, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά.


Η τελετή, πέραν του συμβολικού της χαρακτήρα, θεωρείται και πηγή εσόδων. Ωστόσο τα έσοδα δεν μπορούν να δοθούν σε κόμματα ή σε προεκλογικές εκστρατείες, αλλά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγει «κανονικά» το λιανεμπόριο, αλλά με αποστάσεις και sms

Πήρε εξιτήριο ο Μπερλουσκόνι - Νοσηλεύτηκε στο Μονακό με καρδιακά προβλήματα

Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας: «Καλούμε την Μπεκατώρου να γίνει συγκεκριμένη στην καταγγελία της»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης