Φρούριο το Καπιτώλιο για την ορκωμοσία Μπάιντεν – Οκτώ ημέρες κινδύνου μέχρι την αποχώρηση του Τραμπ

Φρούριο το Καπιτώλιο για την ορκωμοσία Μπάιντεν – Οκτώ ημέρες κινδύνου μέχρι την αποχώρηση του Τραμπ

Η Αμερική είναι μία ακυβέρνητη χώρα όπως γράφει το CNN - Φόβοι για ένοπλες εξεγέρσεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ - Γύρω από το Καπιτώλιο στήθηκε μεταλλικός φράχτης 2,1 μέτρων

kapitolio-54
Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκεται η Ουάσιγκτον ενόψει της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου με τις αρχές να αναπτύσσουν τουλάχιστον 15.000 μέλη της Εθνοφρουράς σε δiάφορα σημεία και το FBI να προειδοποιεί για ένοπλες συγκρούσεις όχι μόνο στην αμερικανική πρωτεύουσα αλλά και στις 50 πολιτείες την ΗΠΑ.

Για λόγους ασφαλείας, έχει ήδη έχει ανεγερθεί ένας μεταλλικός φράχτης, ύψους 2,1 μέτρων, γύρω από το Καπιτώλιο, εκεί όπου την 6η Ιανουαρίου το κτίριο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Για το CNN, η Αμερική, ύστερα από μία τετραετία κάκιστης διακυβέρνησης υπό την προεδρία Τραμπ, τώρα είναι μία ακυβέρνητη χώρα, μετά την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο από ταραξίες- υποστηρικτές του, για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθούν ενόψει της ορκωμοσίας του Δημοκρατικού Μπάιντεν.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για αυξημένα προστατευτικά μέτρα στις 20 Ιανουαρίου και ζήτησε από τους Αμερικανούς να αποφύγουν την πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας.  Η Μπάουζερ έχει ζητήσει την λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας στην περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν μετά την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας «μια άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση» η δήμαρχος δήλωσε ότι η ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου απαιτεί μια «διαφορετική προσέγγιση» σε σχέση με παλαιότερες ορκωμοσίες.

Η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ είναι μία εκδήλωση που συνήθως προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στην πρωτεύουσα. Αυτή τη φορά όμως θα είναι περιορισμένη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπόρτερ του ABC, που επικαλείται ένα ενημερωτικό δελτίο του FBI, τα μέλη μιας μη κατονομαζόμενης ένοπλης ομάδας φέρονται ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον στις 16 Ιανουαρίου απειλώντας με εξέγερση αν γίνει προσπάθεια να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του.

Αν και ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει πως «δεν φοβάται» να ορκιστεί σε εξωτερικό χώρο, παρά τα βίαια γεγονότα του Καπιτωλίου, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ακόμα και οι οκτώ ημέρες που απομένουν αποτελούν απειλή στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Η Αμερική έχει ακόμα να αντιμετωπίσει οκτώ ημέρες κινδύνου πριν από την αναχώρηση ενός «ανεξέλεγκτου» προέδρου.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας «μια άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ότι η ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου απαιτεί μια «διαφορετική προσέγγιση» σε σχέση με παλαιότερες ορκωμοσίες.

Πάντως, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος μπορεί να περάσει στην Ιστορία ως ο μοναδικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμφθηκε δύο φορές σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης, ύστερα από τα δραματικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης στο Καπιτώλιο που προκάλεσαν τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε, χθες, πρόταση ψηφίσματος, καλώντας τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να κάνει χρήση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, ώστε το υπουργικό συμβούλιο να παύσει τον Τραμπ από τα καθήκοντά του.

Το υπουργικό συμβούλιο των Ρεπουμπλικανών απέρριψε το αίτημα με τους Δημοκρατικούς να καταθέτουν πρόταση παραπομπής του προέδρου για καθαίρεση, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας».

Η πρόταση ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία από την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι ακόμη και αύριο Τετάρτη.

Το πρόβλημα είναι ότι, ακόμη κι αν ακολουθηθούν διαδικασίες-εξπρές, το νωρίτερο που μπορεί να αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης από τη Γερουσία είναι στις 19 Ιανουαρίου, παραμονή δηλαδή της ανάληψης της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Αυτό σημαίνει ότι η δίκη του Τραμπ  θα διεξαχθεί όταν ο ίδιος δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της χώρας. Οι υποστηρικτές της παραπομπής του επισημαίνουν ότι, αν καταδικαστεί, ο Τραμπ δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024.

Ειδήσεις σήμερα: 

Με εξπρές διαδικασίες το νομοσχέδιο για τα Rafale - Σήμερα και η συζήτηση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

«Βαβυλωνία» το Νομοσχέδιο ΑΣΕΠ: Οι ξένες γλώσσες Βορίδη, τα «Γαλλικά» Πολάκη και τα «Λατινικά» Ζαχαριάδη

Σε ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες για την κακοκαιρία - Πού θα «χτυπήσει» σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης