Ξεκίνησε η κούρσα για το εμβόλιο: Η Βρετανία ανοίγει την αυλαία - Γιατί αντιδρά η υπόλοιπη Ευρώπη

Ξεκίνησε η κούρσα για το εμβόλιο: Η Βρετανία ανοίγει την αυλαία - Γιατί αντιδρά η υπόλοιπη Ευρώπη

Αναχώρησαν από τις Βρυξέλλες οι νταλίκες με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer - Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός στο Νησί και τη Ρωσία - Στις 5 Ιανουαρίου αρχίζει το Βέλγιο

Pfizer_2
Η Βρετανία των χιλιάδων νεκρών από την πανδημία, ανοίγει την αυλαία στην επιχείρηση «εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού» στην Ευρώπη, εγκρίνοντας με διαδικασίες fast track το εμβόλιο της Pfizer/BionTech. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών, σε πρώτο στάδιο και των ευπαθών ομάδων σε δεύτερο στάδιο, θα ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, ενώ, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό, η διαδικασία εμβολιασμού θα διαρκέσει κάποιους μήνες. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες νταλίκες από τις Βρυξέλλες με τις δόσεις του εμβολίου, με προορισμό τη Βρετανία και τις αποθήκες φύλαξης, απ' όπου θα διανεμηθούν στα κέντρα εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια του Νησιού.

Στο παγκόσμιο... ράλι εμβολιασμού μπήκε δυνατά και η Ρωσία, η οποία παρουσίασε το Sputnik V στον ΟΗΕ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δίνει εντολή στη ρωσική κυβέρνηση, να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η «σπουδή» -όπως την αποκάλεσαν- της Βρετανίας, ωστόσο, να εγκρίνει νωρίτερα από της αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την παραγωγή και χρήση του εμβολίου της Pfizer/BionTech, προκάλσσε την αντίδραση των Ευρωπαίων, αναδεικνύοντας ωστόσο, ότι οι Βρετανοί έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν αυτόνομα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όντας στο λυκόφως της παρουσίας τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σημαντική και ίσως ενδεικτική του χρονοδιαγράμματος που θα ακολουθήσει η Ευρώπη, ήταν η ανακοίνωση των Βέλγων, οι οποίοι γνωστοποίησαν ότι εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και εγκριθεί το εμβόλιο, ο εμβολιασμός στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης θα ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου.

Γιατί αντιδρά η υπόλοιπη Ευρώπη

Επικρίσεις φτάνουν από χώρες της ΕΕ για τις δηλώσεις της  Ντάουνινγκ Στριτ σε σχέση με την κυκλοφορία του εμβολίου. Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χάρη στο Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε τη χρήση εμβολίου για τον κορωνοϊό, μια δήλωση που επικρίθηκε ως «φαρμακευτικός εθνικισμός».

«Ενώ μέχρι και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν κάπως πιο αργά», είπε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ αφού δόθηκε το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της αμερικανο-γερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech.

«Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, όμως κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς, υπόκειται ακόμη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Λόγω του Brexit ο EMA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, αναγκάστηκε να μετακομίσει από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ τον Μάρτιο του 2019 μαζί με τους 900 εργαζομένους του.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί πάντως ότι σε ανακοίνωσή της η βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να χορηγήσει προσωρινή άδεια χρήσης σε κάποιο φάρμακο, εφόσον κρίνεται αναγκαίο για τη δημόσια υγεία.

«Μπορέσαμε να ανακοινώσουμε την προμήθεια του εμβολίου ως αποτέλεσμα των όρων που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ισχύουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου», είπε η Τζουν Ρέιν, η διευθύντρια της MHRA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Το σημαντικό δεν είναι να είσαι ο πρώτος»

Στο Twitter, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Άλοκ Σάρμα χαιρέτισε το γεγονός ότι η Βρετανία είναι «η πρώτη χώρα» που υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer/BioNTech και θα αρχίσει να χορηγεί το εμβόλιο. «Τα επόμενα χρόνια, θα θυμόμαστε αυτή τη στιγμή ως την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε το βάρος της ανθρωπότητας απέναντι σε αυτήν την ασθένεια», υποστήριξε.

Αυτή η θριαμβευτική δήλωση δεν άρεσε στον Αντρέας Μιχαέλις, τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Λονδίνο: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο ως μια μεγάλη επιτυχία και διεθνή προσπάθεια;» διερωτήθηκε.

«Το σημαντικό δεν είναι να είσαι ο πρώτος, αλλά να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, το Λονδίνο επέλεξε να δώσει έγκριση για «κατεπείγουσα χρήση». Επιπλέον, εξήγησε ότι η «επιτυχία» δεν είναι και τόσο «βρετανική», δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech «χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».

Έκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να επαναλάβει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας. «Αυτό που μετράει, είναι ότι είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο αυτό και αυτό έγινε χάρη στη μεθοδική δουλειά της MHRA».

Λονδίνο και Βρυξέλλες διαπραγματεύονται εδώ και μήνες τη νέα εμπορική σχέση τους, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου. Στην περίπτωση που δεν καταλήξουν πουθενά, ή αν υπάρξουν καθυστερήσεις στα σύνορα, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που παρασκευάζεται στο Βέλγιο, μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς στη Βρετανία, είπε ο Χάνκοκ μιλώντας στο BBC.

Η αντίδραση της Γερμανίας

Δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου των εταιριών Biontech και Pfizer κατά του κορωνοϊού, την ώρα που το Βερολίνο σχεδιάζει την παράταση του μερικού lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

«Αυτή είναι η δική μας βάση, από την οποία δεν θα απομακρυνθούμε ούτε στην πανδημία», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παραπέμποντας στις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ευρωπαϊκές διαδικασίες υπερασπίστηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Η διαδικασία ωστόσο, τόνισε, πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο γερμανός πρέσβης στο Λονδίνο, Αντρέας Μιχαέλις, αντιδρώντας σε ανάρτηση του υπουργού Ενέργειας και Οικονομίας 'Αλοκ Σάρμα, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμβόλαιο με τις Biontech και Pfizer και τώρα είναι η πρώτη χώρα που αρχίζει να εμβολιάζει», τόνισε: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς αυτό το βήμα προς τα εμπρός ως μια θαυμάσια διεθνή προσπάθεια και επιτυχία;» Παρότι η γερμανική εταιρία Biontech συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του εμβολίου, δεν πρόκειται για εθνικό θέμα, αλλά για ευρωπαϊκό και διατλαντικό, πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης. Προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είχε αναδείξει το Brexit ως βασικό παράγοντα που συνέβαλε στην ταχύτερη διάθεση του εμβολίου στην Βρετανία σε σχέση με την Ε.Ε.

Την βρετανική «σπουδή» καταδίκασε και ο ειδικός για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέτερ Λίζε, λέγοντας ότι «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από μια βιαστική έγκριση έκτακτης ανάγκης». Ο κ. Λίζε, ιατρός ο ίδιος, περιέγραψε την τόσο γρήγορη έγκριση ως «προσπάθεια να αποπροσανατολισμού από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τζόνσον στην κρίση του κορονοϊού».

Για «ευφορία εμβολίων» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (Stiko) Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας στην Rheinische Post, προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ακριβή εξέταση των στοιχείων που απαιτούνται για την έγκριση», ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού στην Γερμανία δεν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. «Ακόμη και εάν μπορούμε να εμβολιάζουμε 150.000-200.000 άτομα την ημέρα, θα χρειαστούν 100 μέρες για να εμβολιαστούν έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι», διευκρίνισε ο κ. Μάρτενς.

Σήμερα πάντως το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου, ιδίως για τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η πρώτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων για το 2021 αναμένεται στις 4 Ιανουαρίου. Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, αναφέρει η BILD, αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων μετά την προσωρινή χαλάρωση των περιορισμών που σχεδιάζεται για το διάστημα 20 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου.

Τζόνσον: Το εμβόλιο πληροί τους όρους

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγο, συνοδευμόμενος από κορυφαίους υγειονομικούς αξιωματούχους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγο αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η διάθεση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε τους Βρετανούς ότι το εμβόλιο πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας και ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι ηλικιωμένοι στα κέντρα φροντίδας, οι υγειονομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και οι όσοι είναι κλινικά ευάλωτοι.

Εντούτοις, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διάθεση του εμβολίου θα είναι μια «τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση», λόγω παραγόντων όπως η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να αποθηκευτεί, και γι΄αυτό θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Τόνισε επίσης ότι η προοπτική του εμβολιασμού «δεν πρέπει να μας κάνει παρασυρθούμε από την υπερβολική αισιοδοξία».

«Αναπόφευκτα θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι -μακριοί, κρύοι μήνες- οπότε είναι ακόμη πιο σημαντικό ότι καθώς γιορτάζουμε αυτό το επιστημονικό επίτευγμα, δεν θα παρασυρθούμε από την υπερβολική αισιοδοξία ή θα πέσουμε στην αφελή πεποίθηση ότι ο αγώνας τελείωσε» δήλωσε.

«Το σχέδιό μας βασίζεται στο ότι όλοι μας θα συνεχίζουμε να κάνουμε θυσίες για όσους αγαπάμε», πρόσθεσε ο Τζόνσον και κάλεσε όλους όσους βρίκονται στις «κόκκινες» περιοχές, με βάση το βρετανικό σύστημα, να εφαρμόζουν τους περιορισμούς.

Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο έτος δεν είναι πλέον ελπίδα. «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί και ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τη ζωή μας», συμπλήρωσε.



Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 2.186 τα νέα κρούσματα - 89 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ξεκίνησαν από το Βέλγιο τα φορτηγά με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Κορωνοϊός - Βρετανία: Χαμός στο Λονδίνο λίγο μετά την άρση του lockdown - Ουρές χιλιομέτρων στα καταστήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης