CNN: Έλεγαν ψέματα οι Κινέζοι - Τράμπ: Τώρα δικαιώνομαι, αλλά μου κλέψατε την εκλογή

CNN: Έλεγαν ψέματα οι Κινέζοι - Τράμπ: Τώρα δικαιώνομαι, αλλά μου κλέψατε την εκλογή

To Πεκίνο, η προσπάθεια συγκάλυψης της πανδημίας και ο «πόλεμος» Ρεπουμπλικάνων με CNN για το καθυστερημένο τάιμινγκ των αποκαλύψεων

USA_COVID2_2
Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο που αποκάλυψε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN γύρω από την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του κινεζικού κράτους, κατά την κρίσιμη αρχική φάση. Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, το CNN δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα το πόρισμα της διερεύνησης 117 επίσημων εγγράφων, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή των δημοσιογράφων του δικτύου κατόπιν διαρροής από την Κίνα.

Βάσει των ντοκουμέντων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, δηλαδή το αρχικό επίκεντρο του κορωνοϊού, εγείρονται σοβαρές υπόνοιες ότι η κινεζική κυβέρνηση υποτίμησε, παρασιώπησε και πρακτικά απέκρυψε από την παγκόσμια κοινότητα τον επερχόμενο κίνδυνο εξάπλωσης μιας καινοφανούς επιδημίας, όπως εν τέλει αποδείχθηκε ότι ήταν η νόσος της Covid-19.

Η αποκάλυψη του CNN ήρθε να επιβεβαιώσει την από καιρό φημολογούμενη αδιαφάνεια ή ακόμη και την παραποίηση των στατιστικών της πανδημίας στην Κίνα. Αμέσως μετά το CNN, ακολούθησε η Wall Street Journal, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο λάδι στην ίδια εστία πυρκαγιάς.


000_8W86HU


Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η WSJ ισχυρίζεται ότι η εξάπλωση της επιδημίας είχε ήδη αρχίσει στις ΗΠΑ από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, εβδομάδες προτού η Κίνα παραδεχτεί ότι πλήττεται από τη νόσο SARS-Cov-2. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες εντόπισαν αντισώματα κορωνοϊού σε 106 δείγματα τα οποία είχε συλλέξει ο Ερυθρός Σταυρός και ελήφθησαν από το αίμα πάνω από 7.300 Αμερικανών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Κλείσιμο
Στο διάστημα μεταξύ 13-16 Δεκεμβρίου 2019 είχαν ληφθεί δείγματα από τις πολιτείες Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον και Όρεγκον. Από αυτά, τα 39 ήταν θετικά, ενώ επιπλέον 67 δείγματα εξετάστηκαν από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου. Η διάγνωση και γι' αυτά ήταν θετική.

000_8W67U8


Επισήμως, η Κίνα δεν είχε ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2019, ενώ το πρώτο κρούσμα Covid-19 στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε στις 19 Ιανουαρίου. Στις 8 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κάποιο παράξενο είδος πνευμονίας είχε εμφανιστεί και έπληττε μεγάλο αριθμό ατόμων, στην Κίνα και αλλού.

Σε εκείνη τη φάση, η Κίνα αλλά και ο ΠΟΥ συνιστούσαν ψυχραιμία. Φέρονταν ως πεπεισμένοι ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, όμως κανείς εκτός της Ουχάν για της επαρχίας Χουμπέι δεν διέτρεχε κίνδυνο. Ωστόσο, τα έγγραφα που έφερε στο φως το CNN, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τεκμήρια ότι η Κίνα εξ επίτηδες ανακοίνωνε παραποιημένα στοιχεία, αποκρύπτοντας το μέγεθος της απειλής για την παγκόσμια υγεία.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιοδήποτε δόλο και αντεπιτίθεται με σφοδρότητα στις καταγγελίες, κυρίως εκ μέρους των ΗΠΑ, ότι σκοπίμως απέκρυπτε στοιχεία για τον κορωνοϊό. Παρόλ' αυτά, το CNN επισημαίνει ότι τα έγγραφα δεν καταδεικνύουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, παρά τις μεγάλες αποκλίσεις οι οποίες παρατηρούνται μεταξύ των όσων θεωρούσαν οι Κινέζοι αρμόδιοι σαν πραγματικά και εκείνων που εν τέλει ανακοίνωναν.




Σαν παράπλευρη παρενέργεια των αποκαλύψεων του CNN εκδηλώθηκε τις τελευταίες ώρες οξύτατη επίθεση από ένα ανταγωνιστικό αμερικανικό δίκτυο, το προσκείμενο στους Ρεπουμπλικάνους και τον Ντόναλντ Τραμπ, Fox News. Αναπαράγοντας οργίλα tweet διαφόρων Αμερικανών πολιτικών και δημοσίων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, το Fox κατηγορεί το CNN ότι σκοπίμως απέκρυψε... την κινεζική απόκρυψη, περιμένοντας να προβεί στις σχετικές αποκαλύψεις αφ' ότου ο Τραμπ είχε ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκείνος ο οποίος, σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ο ίδιος φάνηκε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, έκανε λόγο για απόκρυψη των αληθινών στοιχείων εκ μέρους της Κίνας. Οι οπαδοί και οι υποστηρικτές του τώρα κατηγορούν το CNN για κωλοτούμπα, καθώς, στο πλαίσιο της πάγιας αντι-Τραμπ στάσης του, καθ' όλο το προεκλογικό διάστημα φαινόταν να υπερασπίζεται την Κίνα απέναντι στις αιτιάσεις του Αμερικανού Προέδρου. «Τότε παπαγαλίζατε την κινέζικη προπαγάνδα» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποιεί τώρα το Fox News εναντίον του ανταγωνιστικού του δικτύου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης