Αμερικανικές εκλογές 2020: Πάνω από 9 εκατομμύρια Τεξανοί ψήφισαν εκ των προτέρων

Αμερικανικές εκλογές 2020: Πάνω από 9 εκατομμύρια Τεξανοί ψήφισαν εκ των προτέρων

Η  συμμετοχή ξεπέρασε ήδη τη συνολική του 2016 στην πολιτεία 

vote-texas
Ο αριθμός των ψηφοφόρων που έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα εκ των προτέρων στην πολιτεία Τέξας (νότια) ξεπέρασε το σύνολο όσων συμμετείχαν στις εκλογές του 2016, έγραψε χθες Παρασκευή η εφημερίδα Texas Tribune.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα, από τη 13η Οκτωβρίου ως την Πέμπτη 29η Οκτωβρίου 9.009.850 πολίτες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ή πάνω από το 53% του συνόλου, ψήφισαν εκ των προτέρων.

Το 2016, στις εκλογές είχαν συμμετάσχει 8.969.226 πολίτες του Τέξας.

Όταν καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια, όσα κατατέθηκαν την ημέρα των εκλογών, όσα κατατέθηκαν εκ των προτέρων και όσα στάλθηκαν μέσω ταχυδρομείου, η πολιτεία κατά πάσα πιθανότητα θα καταγράψει ρεκόρ συμμετοχής από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, θα ξεπεράσει πολύ το 60%, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Συνολικά στις ΗΠΑ, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, είχαν ψηφίσει εκ των προτέρων 85 εκατομμύρια Αμερικανοί. Η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο έχει ξεπεράσει ήδη το 60% του συνόλου του 2016, σύμφωνα με το US Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντας.

Το Τέξας έγινε η δεύτερη πολιτεία, μετά τη Χαβάη, όπου η συνολική συμμετοχή του 2016 ξεπεράστηκε πριν έρθει καν η ημέρα των εκλογών.

Κλείσιμο
Το υψηλό επίπεδο συμμετοχής αντανακλά τόσο το μεγάλο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για την αναμέτρηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, όσο και την προσπάθεια πολλών ψηφοφόρων να αποφύγουν να εκτεθούν στον κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια από τους Αμερικανούς που ψήφισαν εκ των προτέρων μέχρι χθες δεν είχαν ψηφίσει το 2016, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων TargetSmart, η οποία πρόσκειται στους Δημοκρατικούς.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η τελευταία που επιτρεπόταν η εκ των προτέρων συμμετοχή στις εκλογές σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Τέξας, της Τζόρτζιας και της Αριζόνας.

Στο Τέξας — την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ — έχει να καταγραφεί νίκη Δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία από το 1976, ωστόσο δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μπάιντεν να προηγείται στις τάξεις όσων ψήφισαν εκ των προτέρων. Στο σύνολο του εκλογικού σώματος της πολιτείας, ο Μπάιντεν φέρεται να ισοψηφεί με τον Τραμπ και ενδέχεται οι 38 εκλεκτορικές ψήφοι της πολιτείας, κρίσιμο διακύβευμα για τους υποψήφιους, να κριθούν στο νήμα.

Ο Τραμπ θριάμβευσε στο Τέξας με διαφορά εννέα εκατοστιαίων μονάδων το 2016 και η εκστρατεία του κάθε άλλο παρά ανησυχεί, αντίθετα εκτιμά πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ήδη προηγείται κατά δεκάδες χιλιάδες ψήφους.

Η υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, η γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας Κάμαλα Χάρις, επρόκειτο να επισκεφθεί το Τέξας χθες, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει αναγγείλει πως θα δαπανήσει 15 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία αυτή, όπως και στο Οχάιο, για να γίνει διαφημιστική εκστρατεία της τελευταίας στιγμής υπέρ του Μπάιντεν. Αμφότερες οι πολιτείες θεωρούνται παραδοσιακά οχυρά του GOP.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης