Facebook: Μπορεί η πλατφόρμα να φύγει από την Ευρώπη;

Facebook: Μπορεί η πλατφόρμα να φύγει από την Ευρώπη;

Το παρασκήνιο της δικαστικής διαμάχης που οδήγησε στη δήλωση-βόμβα του Facebook - Κούφια απειλή ή υπαρκτός κίνδυνος το μπλοκάρισμα της Ευρώπης;

fba
Η δικαστική διαμάχη που έχει ήδη αρχίσει ανάμεσα στην Ιρλανδία και το Facebook για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων είχε ως αποτέλεσμα την απειλή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ότι θα διακόψει τη λειτουργία του στην Ευρώπη. Ως αντίποινο, η ενδεχόμενη αυτή ενέργεια μοιάζει αδιανόητη και πρακτικά ανέφικτη. Μπορεί όμως να θεωρηθεί απλώς σαν μια κούφια απειλή;

Το Facebook και το αδελφό του Instagram χρησιμοποιούν καθημερινά περί τα 410 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη. Στην πλειονότητά τους, οι χρήστες αυτών, των πλέον δημοφιλών social media, δεν μπορούν πλέον να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς να επικοινωνούν, να ενημερώνονται, να εκθέτουν και να εκτίθενται, να κάνουν αγοραπωλησίες κ.ο.κ. μέσω fb και Insta.

Από επιχειρηματικής πλευράς, με έναν κύκλο εργασιών ο οποίος αγγίζει τα 208 δισ. ευρώ, η ζημία για το Facebook θα ήταν αστρονομική, εάν πραγματοποιήσει την απειλή αποκλεισμού της Ευρώπης από το πακέτο των υπηρεσιών του. Όμως, στο επίπεδο των ψηφιακών γιγάντων όπου πρωταγωνιστεί το Facebook οι απειλές δεν εκτοξεύονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ο κίνδυνος μπλοκαρίσματος της Ευρώπης είναι υπαρκτός.

Ireland to order Facebook to stop sending user data to the United States


Όλα ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, όταν η υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε το Facebook ότι έχει λόγους να ανησυχεί για το απόρρητο των στοιχείων που συσσωρεύονται στα social media. Και πιο συγκεκριμένα, για τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πολιτών της ΕΕ στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Κατόπιν η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, Έλεν Ντίξον, εξέδωσε μια απόφαση η οποία μπορεί να αποδειχθεί κομβική για το μέλλον του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη. Με τη σειρά της η κυρία Ντίξον ανακοίνωσε στο Facebook ότι στο εξής δεν επιτρέπεται η μεταφορά δεδομένων τα οποία αφορούν σε Ευρωπαίους πολίτες σε σέρβερ υπολογιστών στις ΗΠΑ. Υπό το φόβο και τη βάσιμη υποψία ότι υπηρεσίες πληροφοριών και κάθε είδους τρίτοι παράγοντες έχουν πρόσβαση σε αυτή τη δεξαμενή πληροφοριών, η Ιρλανδία προχωρά σε λήψη δραστικών μέτρων.

Αφού έλαβαν γνώση της απόφασης που έλαβε η Έλεν Ντίξον, οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού κλάδου του Facebook, όπως και τα κεντρικά, εξοργίστηκαν. Δόθηκε αμέσως η εντολή να κινηθούν νομικές διαδικασίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων της πλατφόρμας. Κατατέθηκε μήνυση εναντίον της ιρλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, με το Facebook να επικαλείται παρατυπίες στη διαδικασία λήψης της επίμαχης απόφασης.

Facebook's Fight Against Fake News During The 2020 Election


Οι συνήγοροι της πλατφόρμας εστιάζουν σε σημεία όπως το προκλητικά μικρό χρονικό διάστημα των μόλις τριών εβδομάδων το οποίο παραχωρήθηκε στο Facebook προκειμένου να αποδείξει ότι δεν εκμεταλλεύεται για λογαριασμό τρίτων ή λόγω κάποιου είδους υστεροβουλίας την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Επιπλέον, το Facebook καταλογίζει προσωπικά στην Έλεν Ντίξον εμπάθεια, προκατάληψη και δολιότητα. Και σε κάθε περίπτωση, το Facebook δεν ενημερώθηκε από κανέναν σχετικά με την έρευνα η οποία προηγήθηκε της απόφασης. Η κατηγορία περί εμπάθειας εδράζεται στο γεγονός ότι η Ντίξον στοχοποίησε ευθέως και αποκλειστικά το Facebook, παρόλον ότι όλα τα social media λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Εξού και οι εκπρόσωποι του μέσου μιλούν για αδικαιολόγητη παρέμβαση της Έλεν Ντίξον και «αλλοίωση του ανταγωνισμού» στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εκ μέρους του Facebook, η Yvonne Cunnane, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας προσωπικών δεδομένων και ανώτατο στέλεχος της ευρωπαϊκής διοίκησης του μέσου, δήλωσε ότι «το Facebook είναι ένα εργαλείο με πολύ μεγάλη σημασία για την ελευθερία του λόγου. Στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν 410 εκατ. άνθρωποι, ενώ οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της πλατφόρμας φτάνουν τα 208 δισ. ευρώ».


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπη - Οδηγός συμπτωμάτων

Αποκλεισμένα χωριά και καταστροφές στην Καρδίτσα - Νέα επιχείρηση για τους 40 εγκλωβισμένους στην Οξυά

Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα: 18 Αμερικανοί βουλευτές έστειλαν επιστολή στον Τζόνσον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης