Γερμανοί δικηγόροι στο πλευρό της Ελλάδας για το Δίστομο

Γερμανοί δικηγόροι στο πλευρό της Ελλάδας για το Δίστομο

Η "AK Distomo", με δράση υπέρ της εν γένει καταβολής αποζημιώσεων στα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων, εκφράζει την πλήρη κατανόησή της για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να παρέμβει η Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση

Γερμανοί δικηγόροι στο πλευρό της Ελλάδας για το Δίστομο
H "AK Distomo" (Arbeitkreis Distomo), "ομάδα εργασίας για το Δίστομο", που αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από Γερμανούς δικηγόρους, με έδρα το Αμβούργο εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την υπόθεση της σφαγής του Διστόμου.
   
Η "AK Distomo", με δράση υπέρ της εν γένει καταβολής αποζημιώσεων στα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων, εκφράζει την πλήρη κατανόησή της για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να παρέμβει η Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο". "Χαιρετίζουμε με ειλικρίνεια αυτό το βήμα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

 "Μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή των πραγματικά πληγέντων στις διαδικασίες ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ). Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας το δημοκρατικό καθήκον, να δώσει στα θύματα του Διστόμου την ευκαιρία να ακουστούν στο δικαστήριο. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη γερμανική επίγνωση των 'ιδιαίτερων δεινών' ή της 'ευθύνης για την ιστορία' […] Αλλά αφορά τις νομικές υποχρεώσεις στα θύματα".

Κλείσιμο
Η "AK Distomo" υπογραμμίζει ότι "τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να τεθούν εκτός νόμου" και προσθέτει: "οι δράστες πρέπει να διωχθούν και τα θύματα να αποζημιωθούν. Αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει να διασφαλιστούν με νομικά μέσα. Η κοινωνία των κρατών δεν πρέπει να είναι άτρωτη σε σχέση με τέτοιου είδους εγκλήματα. Κάποιος που δεν θέλει να μιλήσει για πόλεμο και εγκλήματα πολέμου προστατεύει τους δράστες και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη. Αυτό ισχύει για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επιπρόσθετα και για σήμερα".

 Η "ομάδα εργασίας Δίστομο" αναφέρει ακόμη πως "σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, θα συζητήσουμε με τους επιζήσαντες της σφαγής των SS και τους συγγενείς τους για το πώς θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι αποζημιώσεις από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ως νόμιμης διαδόχου του γερμανικού Ράιχ, και θα αγωνιστούμε γι' αυτό".

 Η "AK Distomo" εκφράζει, επίσης, την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στο Δίστομο, τον ερχόμενο Ιούνιο και επαναλαμβάνει τα πάγια αιτήματά της για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τη σφαγή του Διστόμου, απόσυρση της προσφυγής της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και άμεση αποζημίωση όλων των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης