To «Σάβανο του Ιησού» νίκησε τον κορωνοϊό με live streaming

To «Σάβανο του Ιησού» νίκησε τον κορωνοϊό με live streaming

Η καθολική Εκκλησία οργάνωσε μια εκπομπή live streaming, με λιτανεία και ομιλίες, απευθείας από το παρεκκλήσιο του καθεδρικού ναού στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου και φυλάσσεται η περιβόητη Ιερά Σινδόνη

sindoni01-mesa
Η καθολική Εκκλησία φρόντισε να φέρει το πιο διάσημο -και αμφιλεγόμενο- κειμήλιο της χριστιανοσύνης κοντά στους πιστούς, ακόμη και την περίοδο του lockdown: Οργάνωσε μια εκπομπή live streaming, με λιτανεία και ομιλίες, απευθείας από το παρεκκλήσιο του καθεδρικού ναού στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου και φυλάσσεται η περιβόητη Ιερά Σινδόνη. Διότι, λόγω Πάσχα, το ενδιαφέρον του κοινού για το μυστηριώδες αυτό μακρόστενο πανί, αναζωπυρώνεται -και το να αγνοηθεί δεν είναι πρέπον.

Η λατρεία των πιστών για τη Σινδόνη ή το Σάβανο του Ιησού θα μπορούσε κανείς να πει ότι ξεπερνά ακόμη και την πίστη στον ίδιο το Χριστό. Οι «Σινδονολάτρες» είναι μια παγκόσμια κοινότητα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ασχολούνται ειδικά με το συγκεκριμένο κομμάτι υφάσματος. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι διαστάσεων 4,4 μ. επί 1,10. Και φέρει αποτυπώματα από αιμάσσουσες πληγές εις διπλούν, εφόσον, εάν διπλωθεί στη μέση, έχει μια πάνω και μια κάτω πλευρά ως προς το σώμα που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα στις δύο όψεις της Σινδόνης. Φυσικά, είναι διάσημη για το πορτρέτο του Ιησού, το οποίο αποκαλύφθηκε κατά σύμπτωσιν, στην αρχή του 20ου αιώνα στο αρνητικό μιας φωτογραφίας. Το πρόσωπο του Ιησού, ή τέλος πάντων του ανδρός που αποτυπώθηκε στη Σινδόνη, διακρίνεται πολύ δύσκολα με γυμνό μάτι.

#HOLYSHROUD2020 - ENG - Contemplation before the Holy Shroud – live streaming in English.[COMPLETED]


Όπως μαρτυρά το όνομά τους, οι «Σινδονολάτρες» θεωρούν ότι η επιστήμη σφάλλει, ότι η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα 14 πέφτει έξω. Και, πολύ απλά, ότι το ύφασμα αυτό με τα αποτυπώματα από αίματα και το αχνό αποτύπωμα ενός πληγωμένου, γενειοφόρου άνδρα είναι του Ιησού Χριστού αυτοπροσώπως.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες, ήδη από το 1988 έχουν χρονολογήσει το σάβανο μεταξύ 1260 και 1390 μετά Χριστόν. Και κάπου εκεί θα έπρεπε να έχει τελειώσει κάθε συζήτηση περί γνησιότητας της Σινδόνης του Τορίνο. Μόνο που δεν τελείωσε -και όχι μόνο για τους πιστούς, οι οποίοι, εξ ορισμού δεν πρόκειται ποτέ να πειστούν ότι δεν είναι αυτό το σάβανο με το οποίο τύλιξαν τον Ιησού αφού τον αποκαθήλωσαν εκ του σταυρού του στον Γολγοθά. Είναι και η ίδια η επιστήμη που επανέρχεται, ξανά και ξανά, στη μελέτη της Ιεράς Σινδόνης, δίνοντας εμμέσως λαβές στους συνωμοσιολόγους να διαδίδουν ότι ούτε οι ειδικοί δεν μπορούν να αποδείξουν τελειωτικά ότι η Σινδόνη είναι, πρακτικά, ένα ψέμα.

Κατ' αρχάς οι ερευνητές δέχονται ότι το πανί προέρχεται από την Ιερουσαλήμ -ή κάπου από την Παλαιστίνη τουλάχιστον. Κατά δεύτερον, το 2018, βάσει των αποτυπωμάτων της Σινδόνης, δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο ομοίωμα του ανδρικού σώματος στο οποίο είχε περιτυλιχθεί. Ασχέτως εάν ανήκε στον Ιησού, οι υπολογιστές που συνδύασαν όλα τα δεδομένα και παρήγαγαν το εκμαγείο του τελικού ομοιώματος, επιβεβαίωσαν ότι η Σινδόνη είχε όντως τυλιχθεί γύρω από το κορμί ενός άντρα ο οποίος είχε υποστεί βασανιστήρια. Οι Σινδονολάτρες δεν χρειάστηκαν κάτι περισσότερο για να πανηγυρίσουν τη δικαίωσή τους σε ό,τι αφορά στην αυθεντικότητα του σαβάνου.

Shroud of Turin Used to Create 3D Copy of Jesus


Κλείσιμο
Πιο επιφυλακτική από τους φανατικούς οπαδούς της Σινδόνης, η επίσημη καθολική Εκκλησία δεν υιοθέτησε ποτέ πλήρως το σάβανο και δεν το θεωρεί ιερό κειμήλιο. Παρόλ' αυτά, η Σινδόνη εξέρχεται της προστατευτικής της ειδικής, αλεξίσφαιρης βιτρίνας-σαρκοφάγου της μόνο με ειδική άδεια από τον Πάπα. Και προσφέρεται για λαϊκό προσκύνημα εξαιρετικά σπάνια. Όμως, όποτε συμβαίνει αυτό, όπως το 2015, συγκεντρώνονται εκατομμύρια άνθρωποι στο Τορίνο, μετατρέποντας μια από τις λιγότερο ελκυστικές ιταλικές πόλεις για τουρισμό, σε μια χριστιανική εκδοχή της Μέκκας.

Ιστορική έδρα της Fiat και βιομηχανικό κέντρο του ιταλικού βορρά, το Τορίνο δεν έχει πολλά αξιοθέατα. Τα έσοδα όμως από τα συρρέοντα πλήθη, ασχέτως εάν είναι πλήθη ευλαβών ή απλώς περίεργων, δεν είναι αμελητέα. Οπότε, από τουριστικής και εμπορικής άποψης, το μυστήριο γύρω από την αυθεντικότητα της Σινδόνης συντηρείται (και) επ' ωφελεία του Τορίνο.


Ειδήσεις σήμερα:

Υπάκουσαν στην πλειοψηφία τους στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας οι Έλληνες

Μακελειό στον Καναδά: Ένοπλος μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό και σκότωσε 16 ανθρώπους

Γερμανία: Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης