Σύγχρονοι μύθοι της διατροφής: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

foode

Η επιστημονική αλήθεια και τι ισχύει για τις διατροφικές επιλογές της καθημερινότητάς μας

Διαλειμματική νηστεία, κετονική δίαιτα, δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, pegan, paled, vegan. Οι τάσεις στις διατροφικές συνήθειες των σύγχρονων κοινωνιών έχουν δημιουργήσει νέες φιλοσοφίες στις επιλογές που κάνουμε για να διατηρήσουμε μια καλή υγεία στον οργανισμό μας. Ξαφνικά, έννοιες όπως οι παραπάνω, μπήκαν στη ζωή μας δημιουργώντας ένα νέο πλάνο για καλή φυσική κατάσταση, πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, με τους υποστηρικτές τους να τονίζουν ότι μπορούν να συμβάλλουν ακόμα και στην αντιμετώπιση ασθενειών, κατά συνθήκες.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, όσο κι αν οι δημοφιλέστερες δίαιτες μειώνουν το βάρος του οργανισμού «διδάσκοντας» σωστή κατανομή στα γεύματα και την πραγματοποίηση των διατροφικών αλλαγών για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα,  κάποια ευαίσθητα θέματα χρήζουν απαντήσεων από εξειδικευμένους επιστήμονες-διαιτολόγους.

Πότε μας παχαίνει η ζάχαρη και ποιες είναι οι επιπτώσεις της στην υγεία; Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε; Είναι εθιστικό; Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη λακτόζη και τη γλουτένη; Τι είναι τα super foods και πόσο μας ωφελεί η τακτική τους κατανάλωση; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που αν και θεωρούνται απλές, η διευκρίνησή τους μπορεί να αποβεί καθοριστική για το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει. Αυτό προϋποθέτει σωστή ενημέρωση για τους σωστούς συνδυασμούς τροφών που θα τοποθετηθούν στο τραπέζι και θα προσφέρουν περισσότερα οφέλη στον οργανισμό.

Μέσα σε 30 λεπτά  ο  κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονικός/ερευνητικός συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Πωλ Φαρατζιάν, παραθέτει σημαντικές διατροφικές αλήθειες και  εξηγεί τι ισχύει για τους σύγχρονους μύθους της διατροφής. Ένα κλικ στο webinar αρκεί για να μάθει κανείς όλα όσα χρειάζεται για να  ενισχύσει την καλή υγεία του  και να  κατευθυνθεί σχετικά έχοντας έναν οδηγό... εντελώς δωρεάν.

Ενδεικτικά, στο webinar μαθαίνουμε ότι:

- Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία με πολλαπλές παρενέργειες. Η παχυσαρκία συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, με τις καρδιοπάθειες, με τον καρκίνο, αλλά και με την ψυχολογική επιβάρυνση.

-Η ζάχαρη στα παιδιά υποβαθμίζει συχνά τη διατροφή τους. Η τακτική πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά και τους εφήβους τους οδηγεί στο να «ξεχνάνε» τις υγιεινές τροφές, με αποτέλεσμα η συνολική διατροφή τους είτε σε σίδερο, είτε σε ασβέστιο, είτε σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες συχνά να παρατηρείται ότι είναι ελλιπής.

- Η ζάχαρη γίνεται επικίνδυνη μόνο σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Η ζάχαρη δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει τη πιθανότητα καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη αλλά μόνο σε περίπτωση που σχετίζεται με τη παχυσαρκία.

- Το αλάτι είναι απαραίτητο, αλλά με μέτρο. Το αλάτι είναι το νάτριο. Το νάτριο είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης του οργανισμού, η υπερβολική όμως πρόσληψη του προκαλεί το πρόβλημα. Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι το ημερήσιο όριο κατανάλωσης. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μπορεί να δημιουργήσει αρτηριακή πίεση, και σε περιπτώσεις υπερβολικής πρόσληψης ακόμα και με καρκίνο του στομάχου.

- Το αλάτι δεν παχαίνει. Ως ηλεκτρολύτης, το αλάτι δεν μας δίνει ενέργεια και θερμίδες άρα δεν μας παχαίνει, καθώς το πάχος οφείλεται στη συσσώρευση λίπους και το αλάτι δεν έχει αυτή την ιδιότητα. Έχει την ιδιότητα να μας πρήζει μόνο, όχι να μας προσδίδει βάρος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδία και οι έφηβοι, καθώς αν συνηθίσουν τη τακτική πρόσληψη αλατιού δεν θα μπορέσουν εύκολα να απαλλαχτούν απ’ αυτή όταν είναι πλέον ενήλικοι.

- Τα super foods από μόνα τους, δεν αρκούν για καλή υγεία. Η μονόπλευρη πρόσληψη κάποιου super food όπως το ρόδι, τα βατόμουρα ή κάποιο βότανο δεν αρκεί ώστε να θωρακίσουμε την υγεία μας. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη διατροφή καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι εξίσου πολύπλευρο και απαιτητικό.

- Η μεσογειακή διατροφή είναι η χρυσή τομή της διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με τη μακροζωία, τις λιγότερες φλεγμονές στο σώμα, το χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και υπέρταση, ενώ επίσης σχετίζεται με τον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν δεχθούμε ότι οι φυτοφαγικές - vegetarian διατροφές έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ κοντά σ’ αυτές, συστήνοντας όμως και την επαρκή πρόσληψη κρέατος και ζωικής πρωτεΐνης.

- Τα γαλακτοκομικά είναι πολύτιμα για την υγεία. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Mία ομάδα ανθρώπων με δυσανεξία στη λακτόζη, δεν μπορούν να απολαύσουν το γάλα λόγω των παρενεργειών που θα έχουν. Η λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι να προσλαμβάνουν τα ευεργετικά συστατικά του γάλακτος από παρεμφερή προϊόντα, όπως το σκληρό τυρί και το γιαούρτι χωρίς λακτόζη.


Η υγεία είναι στρατηγική

Tο webinar αποτελεί καρπό συνεργασίας της Interamerican με την Nutrimed και τους διαιτολόγους – διατροφολόγους της και είναι ανοιχτό για να το παρακολουθήσει όποιος το επιθυμεί, όποτε θέλει, δωρεάν. Εντάσσεται στο πλαίσιο των οικοσυστημάτων υγείας που αναπτύσσει η INTERAMERICAN με σκοπό μέσα από τις καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής μας να μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, με λιγότερη νοσηρότητα. O Δρ Πωλ Φαρατζιάν είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, διδάκτορας, επιστημονικός και ερευνητικός συνεργάτης του τμήματος ΕΤΔΑ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με μακρόχρονη εμπειρία στο αντικείμενό του, μπορεί να εμπνεύσει και να λειτουργήσει ως μέντορας των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος. 

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρο το webinar «Μύθοι & αλήθειες γύρω από τη διατροφή σας», από τον Δρ. Πωλ Φαρατζιάν, κάνετε εδώ την εγγραφή σας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης