Έρευνα-σοκ: Ένα στα επτά παιδιά γεννιούνται με λιγότερο βάρος από το κανονικό

Έρευνα-σοκ: Ένα στα επτά παιδιά γεννιούνται με λιγότερο βάρος από το κανονικό

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας και πώς συνδέονται με την οικονομική κατάσταση - Οι μητέρες υποσιτίζονται στην Ασία και την Αφρική, γεννούν πρόωρα με καισαρικές στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική

newborn
Πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά, ένα στα επτά, γεννιούνται με λιγότερο σωματικό βάρος από το κανονικό. Το ποσοστό, που έχει εκτοξευτεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αγγίζει το 15% και αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του The Lancet Global Health, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και προκάλεσε εντονότατο προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα.

Το βασικό στοιχείο που αναδεικνύει την κοινωνική παράμετρο του θέματος, είναι ότι το 90% των παιδιών που γεννήθηκαν κάτω από 2,5 κιλά, προέρχονταν από χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, γεγονός που συνδέει τη φτώχεια και την οικονομική ανέχεια, με τα μωρά που γεννιούνται και προφανώς δεν έχουν τραφεί επαρκώς από τις μητέρες τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 15% των νεογέννητων του 2015 στις 148 χώρες που έγινε η έρευνα, είχε χαμηλό σωματικό βάρος. Τα ποσοστά κυμαίνονταν από 2,4% στη Σουηδία, έως και 28% στο Μπανγκλαντές.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Στόχος η μείωση κατά 30%

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στόχο να μειώσει κατά 30% τις γεννήσεις μωρών με λιγότερο από το μίνιμουμ προκαθορισμένο βάρος μέχρι το 2025. Με βάση την έρευνα που δημοσιεύθηκε, η επίτευξη του στόχου «θα απαιτήσει περισσότερο από το διπλασιασμό του ρυθμού της προόδου», δήλωσε η επικεφαλής του προγράμματος, Hannah Blencowe, καθηγήτρια στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Στην υποσαχάρια Αφρική, ο αριθμός των γεννήσεων με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση αυξήθηκε σε πραγματικά νούμερα από το 2000 έως το 2015, από 4,4 σε 5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Νότια Ασία είχε 9,8 εκατομμύρια το 2015, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του κόσμου.

Το μικρότερο βάρος σχετίζεται άμεσα με τα ποσοστά θνησιμότητας των νεογέννητων, καθώς πάνω από το 80% των μωρών που δεν επιβιώνουν κατά τη γέννα ή λίγο μετά, ήταν κάτω των 2,5 κιλών. Τα μωρά αυτά παρουσιάζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. «Οι εθνικές κυβερνήσεις κάνουν πολύ λίγα για να μειώσουν τα ποσοστά των μωρών που γεννιούνται με χαμηλό βάρος», δήλωσε η Blencowe.

Υποσιτισμός σε Αφρική και Ασία, καισαρικές σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Οι λόγοι για το χαμηλό βάρος του γένους είναι πολύ διαφορετικοί στις φτωχές και πλούσιες περιοχές. Στη Νότια Ασία και σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, ένα μεγάλο ποσοστό των μωρών που γεννιούνται με μικρότερο βάρος, είναι επειδή οι μητέρες τους υποσιτίζονταν.

Κλείσιμο
Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, το μεγαλύτερο μερίδιο των γεννήσεων μικρών μωρών, είναι οι πργραμματισμένοι πρόωροι τοκετοί. Οι έφηβες που γεννούν και ο υψηλός αριθμός καισαρικών τομών - ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία - είναι ένα στοιχείο που αναδείχθηκε στην έρευνα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε τις εθνικές βάσεις δεδομένων για την εκτίμηση της επικράτησης του χαμηλού βάρους γέννησης σε 148 κράτη από το 2000 έως το 2015. Συνολικά, η μελέτη έλαβε υπόψη 281 εκατομμύρια γεννήσεις. Πολλές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας - δεν συμπεριλήφθηκαν λόγω έλλειψης δεδομένων.

Εκτός από τη Σουηδία, άλλες χώρες με σχετικά λίγα βρέφη χαμηλού βάρους ήταν η Φινλανδία (4,1%), η Ισλανδία (4,2%) η Σερβία (4,5%), η Νορβηγία (4,5%), η Αλβανία (4,6%) και η Κίνα (5%). Σε πολλές χώρες με ανεπτυγμένη οικονομία, τα ποσοστά μειώθηκαν μεταξύ 6 και 8%, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, αλλά και του Μεξικού και της Βραζιλίας.

Οι πέντε χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά, που ξεπερνούν το 20%, είναι το Μπανγκλαντές, οι Κομόρες, η Γουινέα-Μπισάου, το Νεπάλ και οι Φιλιππίνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης