Αντιγήρανση: Μια ανώδυνη και επαναστατική θεραπεία από τον Γ. Ζαμπάκο

Αντιγήρανση: Μια ανώδυνη και επαναστατική θεραπεία από τον Γ. Ζαμπάκο

Αν σας έλεγαν ότι πλέον, υπάρχει μια επιστημονική θεραπεία αντιγήρανσης και κατά της τριχόπτωσης η οποία παράγεται εντελώς φυσικά από τον οργανισμό σας και συγκεκριμένα από τα αιμοπετάλιά μας, πώς θα αντιδρούσατε;

zampakos_foto
Όπως μας εξηγεί ο κορυφαίος πλαστικός χειρουργός Γεώργιος Ζαμπάκος, η αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP), είναι μια ανώδυνη διαδικασία που θυμίζει μια απλή εξέταση αίματος, όπου μέσα από ειδική επεξεργασία δίνει το αποτέλεσμα στην αισθητική χειρουργική ως θεραπεία αντιγήρανσης και αναζωογόνησης του δέρµατος, για την αντιµετώπιση ουλών ακµής και ραγάδων, αλλά και στην αντιµετώπιση της τριχόπτωσης µε την επιβράδυνση της τριχόπτωσης και την ενδυνάµωση των θυλάκων των τριχών.

Η θεραπεία PRP χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην ορθοπεδική για την επούλωση κακώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο επιτυχημένος τενίστας, Rafael Nadal, που θεράπευσε έτσι το σοβαρό πρόβλημα τενοντίτιδας που αντιμετώπιζε. Αλλά και ο κορυφαίος παίκτης του GOLF, Tiger Woods, όπου το 2008 έκανε την θεραπεία αυτή για έναν τραυματισμό του στο γόνατο.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Ζαμπάκο, είναι εξαιρετικά απλή, λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος, το οποίο, το οποίο υφίσταται ειδική επεξεργασία µε φυγοκέντρηση, ώστε να αποµονωθεί το πλάσµα µε σχεδόν το σύνολο των αιµοπεταλίων του αίµατος. Στη συνέχεια, ανάλογα µε το είδος της εφαρµογής, τα αιµοπετάλια µπορούν να ενεργοποιηθούν µε ιόντα ασβεστίου ώστε να απελευθερώσουν όλους τους αυξητικούς τους παράγοντες ταυτόχρονα (η µέθοδος αυτή προτιµάται στην ορθοπαιδική, στην επανορθωτική χειρουργική και στη θεραπεία της τριχόπτωσης), ή µπορούν να αφεθούν χωρίς ενεργοποίηση, ώστε να απελευθερώνουν τους αυξητικούς παράγοντες σταδιακά για διάστηµα µέχρι και 5 ηµερών (αυτή η µέθοδος προτιµάται στη θεραπεία αντιγήρανσης και αναζωογόνησης του δέρµατος) και γίνεται ένεση του πλάσµατος στο δέρµα µε τη βοήθεια εξαιρετικά λεπτής βελόνας.



Κάποιοι θα αναρωτηθούν μήπως πονέσουν, ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο ειδικός, κ . Ζαμπάκος, η διαδικασία είναι ανώδυνη. Μάλιστα, χρησιμοποιείται ειδική αναισθητική κρέμα στο δέρμα για μια ώρα. Ο χρόνος της θεραπείας διαρκεί μια ώρα και 15 λεπτά. Ωστόσο, η καθαρή διαδικασία είναι μόλις 20 λεπτά. Η θεραπεία συνιστάται να γίνει αρχικά δύο-τρεις φορές µε µεσοδιαστήµατα 1-3 µηνών, ώστε να πετύχουµε τη µέγιστη ενεργοποίηση των επουλωτικών µηχανισµών του οργανισµού, ενώ στη συνέχεια συνιστάται επανάληψη µία φορά κάθε 12-18 µήνες.
Κλείσιμο
 
Η θεραπεία σε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπεάλια δεν έχει καμία απολύτως παρενέργεια καθώς παράγεται φυσικά από τον ίδιο τον οργανισμό μας.  Η θεραπεία PRP για την τριχόπτωση χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία από το 2009. Είναι αποτελεσµατική στην Ανδρογενετική Αλωπεκία, στη Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία, στη Γυροειδή Αλωπεκία, ως θεραπεία δεύτερης εκλογής, εφόσον η θεραπεία µε στεροειδή και άλλα φάρµακα πρώτης εκλογής δεν έχει τα επιθυµητά αποτελέσµατα, καθώς και στην Ουλωτική Αλωπεκία, όπου η θεραπεία µε PRP φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο τους µηχανισµούς του δέρµατος που οδηγούν στην ουλωτική αλωπεκία, αλλά και να διεγείρει τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών που δεν έχουν καταστραφεί από την ουλωτική διεργασία. Τέλος η θεραπεία µε PRP χρησιµοποιείται συµπληρωµατικά κατά τη µεταµόσχευση µαλλιών, όπου φαίνεται ότι αυξάνει σηµαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των µοσχευµάτων.

Ο Γ. Ζαμπάκος και η επανορθωτική χειρουργική

Ο Γιώργος Ζαμπάκος, είναι ένας κορυφαίος πλαστικός χειρουργός ο οποίος σήμερα ασκεί την Πλαστική Χειρουργική ιδιωτικά και συνεργάζεται με τα νοσοκομεία «Metropolitan General», «Μητέρα», «Mediterraneo», «Ιατρικό Ψυχικού», «Ευρωκλινική Αθηνών», «Ρέα», «Ερρίκος Ντυνάν» και «Βιοκλινική (Γενική Κλινική Αθηνών)», καθώς και με τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία «Παίδων Μητέρα», «Ιασώ Παίδων» και «Ευρωκλινική Παίδων». Οργάνωσε και διηύθηνε επί σειρά ετών το Χειρουργικό Τμήμα της Β’ Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ παράλληλα είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου ασχολείται με την επανορθωτική χειρουργική του μαστού και την επανορθωτική χειρουργική γενικότερα, καθώς και με την χειρουργική του καρκίνου του δέρματος και ειδικότερα του μελανώματος.

Έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας, όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα του χρόνια. Αποφοίτησε πρώτος από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και έγινε δεκτός στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις. Πήρε το πτυχίο της ιατρικής το 1992 και στη συνέχεια, υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό από όπου απολύθηκε με το βαθμό του εφέδρου ανθυποπλοιάρχου. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, συνεργάστηκε στενά με την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης