Το «savoir vivre» της υγιεινής διατροφής για το Πάσχα

Το «savoir vivre» της υγιεινής διατροφής για το Πάσχα

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης δίνει χρήσιμα «tips», για να μην το... παρακάνετε με το φαγητό στο πασχαλινό τραπέζι

pasxalino_trapezi

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Κλείσιμο

Βρισκόμαστε στο τελείωμα της νηστείας και τα τραπέζια του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα είναι προ των πυλών. Ακόμη κι αν δεν έχετε νηστέψει καθ' όλη την διάρκεια της Σαρακοστής, οι περισσότεροι είτε εθιμοτυπικά είτε για μια «μίνι» αποτοξίνωση από το κρέας νηστεύετε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ σημαντική τη διατροφική μετάβαση από τη νηστεία στο αναστάσιμο δείπνο του Μ. Σαββάτου και το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Για να μην έχετε λοιπόν προβλήματα με φουσκώματα, δυσπεψίες (αλλά και πιο σοβαρά προβλήματα για άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας), πάμε να δούμε πώς θα πρέπει να κινηθούμε διατροφικά:

Η μετάβαση του Μ. Σαββάτου

Το Μ. Σάββατο το μεσημέρι φάτε κάτι ελαφρύ, με δεδομένο το γεγονός ότι το βράδυ θα υπάρχει γεύμα. Έτσι, μια σαλάτα, ένα παξιμάδι και λίγες ελιές (ή με τυρί ή τόνο, αν δεν νηστεύετε) μπορεί να προετοιμάσει χωρίς να φουσκώσει τον οργανισμό σας για το βράδυ. Το απόγευμα έχετε «σπαστά» ανά δύο ώρες κάποια σνακ όπως φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να μην πεινάτε.

Και φτάνουμε στο βράδυ της Ανάστασης. Εκεί:

1. Αν έχει φτιάξει μαγειρίτσα, φάτε ένα μέτριο πιάτο, χωρίς να συνοδέψετε και με άλλο κρέας, που πιθανόν να έχει μαγειρευτεί. Αν δεν θέλετε μαγειρίτσα, φάτε κάποιο κρεατικό συνοδευόμενο πάντα με σαλάτα.

2. Ως γλυκό φάτε ένα μικρό κομμάτι τσουρέκι ή ένα-δύο κουλουράκια.

3. Μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ένα ποτήρι κρασί είναι αρκετό, με δεδομένο ότι την Κυριακή του Πάσχα συνήθως υπάρχει συνέχεια...

4. Μην ξαπλώσετε αμέσως μετά το φαγητό.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα αν θέλετε να φάτε τσουρέκι ή κουλουράκια, βάλτε μια φέτα ή δυο κουλουράκια με τον πρωινό καφέ ή το γάλα σας. Μην τσιμπολογάτε με το χέρι και περιμένετε την ώρα του φαγητού.

Κατά το γεύμα:

1. Όσα καλούδια και να υπάρχουν στο τραπέζι, σερβίρετε από όλα, αλλά στο πιάτο σας.

2. Πάντα αφήνετε χώρο για τη σαλάτα.

3. Αφαιρείτε τουλάχιστον την πέτσα από το αρνί ή το κατσίκι.

4. Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ, ιδιαιτέρως αν πρόκειται να οδηγήσετε.

5. Το βράδυ αποφύγετε το φαγητό και αρκεστείτε σε μια σαλάτα ή μια φρουτοσαλάτα με ένα γιαούρτι.

Καλό Πάσχα με υγεία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης