Ερυθρός Σταυρός: Προσοχή! Το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν στο σπίτι

Ερυθρός Σταυρός: Προσοχή! Το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν στο σπίτι

Διαβάστε πώς και πού μπορείτε να εκπαιδευθείτε στις πρώτες βοήθειες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό 

Στα ατυχήματα στο σπίτι είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, που εορτάζεται κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, και σ΄αυτό το θέμα ζητά την προσοχή μας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. 
      
Το σπίτι μας θεωρείται από τους περισσότερους ένας ασφαλής χώρος. Έρευνες όμως έρχονται να μας αποκαλύψουν πως το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε αυτό. Στην Ευρώπη πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο είναι θύματα τέτοιων ατυχημάτων. Πολλά από αυτά αφήνουν μόνιμη αναπηρία ενώ 7.000 εξ αυτών αποβαίνουν μοιραία.
      
Τα συχνότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στο περιβάλλον του σπιτιού είναι οι πτώσεις, τα εγκαύματα, οι δηλητηριάσεις, η πνιγμονή, η απώλεια αισθήσεων, τα καρδιακά επεισόδια και η ηλεκτροπληξία. Τα συγκεκριμένα ατυχήματα αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής θέσης ή γεωγραφικής κατανομής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να προληφθούν πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες κατηγορίες ατυχημάτων.
      
Όπως αναφέρει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η γνώση πρώτων βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους στο περιβάλλον τους και μέσα από τις ασφαλείς παρεμβάσεις τους να ανατρέπουν την πορεία μιας δύσκολης κατάστασης ή ακόμα να σώζουν ζωές.
      
Η σημαντικότητα της γνώσης πρώτων βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην εκπαίδευση πολιτών παγκοσμίως.
      
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών, διαθέτει ευέλικτα προγράμματα εκμάθησης πρώτων βοηθειών. Διαμέσου της υπηρεσίας «Αγωγής Υγείας» του Τομέα Νοσηλευτικής και των δύο προγραμμάτων του Τομέα Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών («Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες», «Βασική Υποστήριξη Ζωής BLS/AED») πιστοποιημένοι εκπαιδευτές στην Αθήνα και στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του ΕΕΣ προσφέρουν με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο την κατάλληλη εκπαίδευση για κάθε ηλικιακή ή επαγγελματική ομάδα, σε σχολεία και επαγγελματικούς χώρους.
      
«Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εκπαιδεύεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, επειδή εκπαιδευμένοι πολίτες σημαίνει περισσότερο ασφαλείς πολίτες και ασφαλείς πολίτες σημαίνει υγιείς κοινωνίες», αναφέρει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
      
Πληροφορίες για μαθήματα Πρώτων Βοηθειών και Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης: 


-Υπηρεσία Εκπαίδευσης Τομέα Νοσηλευτικής Ε.Ε.Σ.
τηλ: 210 3633940 / nsd@redcross.gr
      
-Υπηρεσία «Αγωγή Υγείας» Τομέα Νοσηλευτικής Ε.Ε.Σ.
τηλ: 210 8227438 / healtheducation@redcross.gr
      
-Τομέας Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών
τηλ: 210 5248132 / secretariat@samarites.gr / edu@samarites.gr /      www.samarites.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2019-03-26

Η κατάθλιψη και οι υποκατηγορίες της εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές μορφές. Το πλήθος, η ένταση και η επιμονή των συμπτωμάτων παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση. Η συχνότητα εμφάνισης των επεισοδίων ποικίλλει.