Οι περισσότεροι πάσχοντες από κατάθλιψη λαμβάνουν ανεπαρκή ή καμία θεραπεία

Οι περισσότεροι πάσχοντες από κατάθλιψη λαμβάνουν ανεπαρκή ή καμία θεραπεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών πάσχουν από κατάθλιψη και η πάθηση αυτή είναι η κυρίαρχη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως

Απογοητευτικό είναι το πόρισμα μιας διεθνούς μελέτης υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)
, καθώς φαίνεται πως η μεγάλη πλειονότητα από τους περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη παγκοσμίως δεν λαμβάνουν σχεδόν καμία θεραπεία.

Στην έρευνα, στην οποία απάντησαν περίπου 50.000 άνθρωποι σε 21 χώρες, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και στις πλούσιες χώρες με σχετικώς καλές υπηρεσίες υγείας, σχεδόν το 20% των ασθενών με κατάθλιψη λαμβάνουν επαρκή θεραπεία. Στις φτωχές χώρες η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αποφάνθηκε η μελέτη, με μόλις έναν στους 27 καταθλιπτικούς να λαμβάνει επαρκή θεραπεία.«Σε μεγάλο βαθμό η θεραπεία που χορηγείται σήμερα στους πάσχοντες από κατάθλιψη είναι ανεπαρκής», δήλωσε ο Γκρέιαμ Θόρνικροφτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου King's College και επικεφαλής της μελέτης. Ο ίδιος έκανε έκκληση στις εθνικές και διεθνείς οργανώσεις για μεγαλύτερη διάθεση πόρων και για ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας «ώστε κανένας πάσχων από κατάθλιψη να μην παραμελείται».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ υπάρχει αυξανόμενη ενημέρωση ότι η κατάθλιψη μπορεί να διαγνωστεί και συχνά να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μέσω ψυχοθεραπείας ή χορήγησης φαρμάκων, οι θεραπείες δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.«Η παροχή θεραπείας στον απαιτούμενο βαθμό για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για μειωθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών ή της αναπηρίας, αλλά και από ηθικής και ανθρωπιστικής πλευράς και για να βοηθηθούν οι άνθρωποι ώστε να γίνουν πλήρως παραγωγικά μέλη της κοινωνίας», δήλωσε ο Θόρνικροφτ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, ανέλυσε δεδομένα από τις έρευνες του ΠΟΥ για την ψυχική υγεία σε 21 χώρες περιλαμβανομένων των: Βραζιλία, Βουλγαρία, Κολομβία, Ιράκ, Μεξικό, Νιγηρία, Κίνα, Αργεντινή, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και ΗΠΑ.Οι ερευνητές χαρακτήρισαν ως την μικρότερη δυνατή θεραπεία είτε τη φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων για τουλάχιστον ένα μήνα σε συνδυασμό με τέσσερις ή περισσότερες επισκέψεις σε γιατρό ή την ψυχοθεραπεία που περιλαμβάνει τουλάχιστον οκτώ συνεδρίες με κάποιον επαγγελματία, ανάμεσά τους και θρησκευτικό ή πνευματικό σύμβουλο, κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών πάσχουν από κατάθλιψη και η πάθηση αυτή είναι η κυρίαρχη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

ΣΧΟΛΙΑ (2)

nikolaos

Δεν είναι αποτελεσματικές οι φαρμακευτικές αγωγές και σε αυτή την περίπτωση. Τι να κάνει όμως αυτός που έχει κατάθλιψη; πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να βρει την άκρη χωρίς βοήθεια κάποιου ειδικού. Δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστοι επαγγελματίες που να γνωρίζουν πως να βοηθήσουν ένα ασθενή... Ένας ειδικός κατά την γνώμη μου πρέπει να επικεντρωθεί σε θέματα όπως καλύτερο ωράριο ύπνου (πχ 11μμ-7πμ), περισσότερη έκθεση στον ήλιο, καλά επίπεδα Β12 και D, αυξημένη κατανάλωση καλών λιπαρών (πx κορεσμένου λίπους, Ω3), ελαφριά γυμναστική και στην μηδενική κατάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένως υδατανθράκων.

Dr Eleni

Μονάχα εργασιοθεραπεία/CBT/συμπεριφορική ενεργοποίηση καταπολεμούν την καταθλιπτική διαταραχή διεθνώς. Η φαρμακολογική θεραπεία δίδεται μονάχα σε πολύ βαριά περιστατικά, μη συνεργαζόμενων ασθενών. Τα αντικαταθλιπτικά χάπια διπλασιάζουν τον κίνδυνο αυτοκτονιών, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal. Βέβαια, οι εδώ εγχώριοι επίορκοι Ψυχίατροι φορτώνουν τους ασθενείς με χάπια για μίζες από τις πολυεθνικές εταιρίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

osteostrong1

Τι είναι και πώς λειτουργεί το μηχάνημα που ήρθε στην Ελλάδα και υπόσχεται όχι μόνο να φρενάρει τη νόσο, αλλά και να αναπλάσει την οστική και μυϊκή μάζα απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τα χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα και τον πόνο που τα συνοδεύει

koposi

Ενώ το άτομο στο παρελθόν εξαντλούνταν ανταγωνιζόμενο τους άλλους, το μετανεωτερικό Εγώ εξαντλείται ανταγωνιζόμενο όχι μόνο τους άλλους, αλλά επίσης, και κυρίως, τον ίδιο του τον εαυτό