Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σωστή δίαιτα και η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων - Συχνά όμως, υπάρχει ανάγκη για αντισυλληπτικά, τα οποία δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, αλλά μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά πολλά από τα συμπτώματα

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, είναι πάθηση που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό των γυναικών και προκαλεί διαταραχές περιόδου, ακμή, υπερτρίχωση ή τριχόπτωση στο κεφάλι. Η πάθηση αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει υπογονιμότητα και δυσκολία στη σύλληψη. Υπολογίζεται ότι έως και 10 στις 100 γυναίκες εμφανίζουν το σύνδρομο. Μπορεί να εμφανιστεί από την εφηβεία έως και τη νεαρή ενήλικη ζωή.

Ο ενδοκρινολόγος κ. Ηλίας Α. Περόγαμβρος απαντά: 

Τι προκαλεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών; 


Οι ωοθήκες στις γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Περίπου κάθε μήνα, οι ωοθήκες σε κανονικές συνθήκες σχηματίζουν το ωοθυλάκιο, μία δομή που μεγαλώνοντας παράγει ορμόνες. Στη συνέχεια απελευθερώνεται το ωάριο, διαδικασία που είναι γνωστή ως ωορρηξία και συμβαίνει στο μέσο του κύκλου.

Στις γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η ωοθήκη παράγει πολλά μικρά ωοθυλάκια αντί για ένα μεγάλο και οι ορμόνες μπορούν να εμφανίσουν ορονικά προβλήματα, με πιο συχνό τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων (όπως η τεστοστερόνη), ορμονών που εκτός από τους άνδρες έχουν και οι γυναίκες, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Η ωορρηξία δεν εμφανίζεται κάθε μήνα, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά μπορεί να καθυστερήσει ή και να μην συμβεί για αρκετούς μήνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών;


Οι γυναίκες με το σύνδρομο μπορούν να εμφανίσουν: 
•Λιγότερες από 8 περιόδους σε διάστημα ενός έτους
•Αύξηση βάρους και παχυσαρκία
•Ανάπτυξη σκούρων τριχών σε μέρη που μόνο οι άντρες εμφανίζουν τριχοφυΐα, όπως στο άνω χείλος, το πηγούνι, το στήθος καιι την κοιλιά
•Τριχόπτωση στο κεφάλι, όπως εμφανίζεται στους άντρες
•Ακμή
•Δυσκολία στη σύλληψη και υπογονιμότητα

Πότε πρέπει να δω γιατρό;  

Ακόμα και σε ελαφρά συμπτώματα. Οι γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως: 
•Ψηλό σάκχαρο αίματος (διαβήτη)
•Ψηλή χοληστερίνη
•Καρδιολογικά προβλήματα, όπως στεφανιαία νόσο
•Άπνοια του ύπνου, μια πάθηση που προκαλεί διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τι γιατρό πρέπει να δω και τι τεστ πρέπει να γίνουν;  

Η πάθηση χρειάζεται ιδανικά παρακολούθηση από ειδικό Ενδοκρινολόγο, μια και πρόκειται ουσιαστικά για διαταραχή των ορμονών. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί και η συμβουλή Γυναικολόγου ή Δερματολόγου, ανάλογα με τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν. Η διάγνωση γίνεται πλέον με διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια και μετά τον αποκλεισμό άλλων, σπανιότερων αλλά και πιο σοβαρών ενδοκρινολογικών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιστορικό της ασθενούς, τα πιθανά τεστ περιλαμβάνουν:  
•Εξετάσεις αίματος για μέτρηση ορμονών, σακχάρου και χοληστερίνης
•Τεστ κύησης αν δεν υπάρχει περίοδος για μεγάλο διάστημα
•Υπέρηχο πυέλου, έναν ακίνδυνο και χωρίς ακτινοβολία τρόπο να απεικονιστεί η μήτρα και οι ωοθήκες και να μετρηθούν τα ωοθυλάκια 

Μια συχνή παρανόηση είναι ότι παρότι στον υπέρηχο βρίσκονται πολύ συχνά πολυκυστικές ωοθήκες, αυτό δεν αρκεί για τη διάγνωση του συνδρόμου, που απαιτεί εφαρμογή των διεθνών κριτηρίων, ούτε προκαλεί από μόνο του πρόβλημα.

Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;  

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σωστή δίαιτα και η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων. Συχνά όμως, υπάρχει ανάγκη για αντισυλληπτικά, τα οποία δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, αλλά μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά πολλά από τα συμπτώματα. Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν επίσης τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας. Πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι θα παχύνουν με τα αντισυλληπτικά, αλλά με τα νεότερα φάρμακα αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Κατά περίπτωση, μπορούν να χρειαστούν και άλλες θεραπείες όπως: 
•Αντι-ανδρογόνα – Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν τις ορμόνες που προκαλούν ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.
•Μετφορμίνη (το γνωστό Glucophage) – Αποτελεί θεραπεία εναλλακτική των αντισυλληπτικών και όχι το ίδιο αποτελεσματική, αλλά είναι απαραίτητη αν υπάρχει ψηλό σάκχαρο αίματος.
•Δερματικές λοσιόν ή αντιβιοτικά για την ακμή
•Θεραπεία με laser ή ειδικές κρέμες για την υπερτρίχωση

Και αν θέλω να μείνω έγκυος;  

Υπάρχουν λύσεις! Οι περισσότερες γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να κάνουν παιδιά, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν λίγο, ανάλογα με τη θεραπεία. Η απώλεια βάρους μπορεί να κάνει φυσιολογικές τις περιόδους και να βελτιώσει τη γονιμότητα. Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει με ποια θεραπευτική αγωγή μπορεί να συμβεί ωορρηξία και εγκυμοσύνη. 

Θα αλλάξει η ζωή μου;  

Οι γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Είναι όμως σημαντικό να συμβουλευτούν Ενδοκρινολόγο, που θα αποφασίσει για τη θεραπεία που θα βελτιώσει τα συμπτώματα και θα προστατεύσει από άλλες ασθένειες που προκαλεί το σύνδρομο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ντίνα

Μόλις σήμερα μου είπε η γυναικολος μου ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες.Έχω φοβηθεί πολύ.Και το τραγικό είναι πως δε μου εξήγησε και τίποτα! Δναγκαστικα να μπω στο ίντερνετ να το κοιτάξω.Πείτε μου σας παρακαλώ τη γνώμη σας!

παλιο

κι εγω ειχα κι ολο μου το σοι με τον καιρο χαλαρωνουν συνηθως, αν δεν ειναι πολυ βαρια η αμηνορροια, υπαρχουν και συμπληρωματα οππως βιτ ε και λαδι νυχτολουλουδο και λινελαιο

Άννα

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ενδοκρινολογική διαταραχή στην οποία συμμετέχει η υπόφυση, ένας αδένας του βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και παράγει σημαντικές ορμόνες μεταξύ των οποίων είναι η ωοθηλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Σε τι στοιχεία βασίζετε την διαφωνία σας? Γιατί θεωρείτε έναν οποιονδήποτε ενδοκρινολόγο ανεπαρκώς εκπαιδευμένο σε κάποια ενδοκρινολογική πάθηση?

Κωνσταντίνος Στρατάκης

Διαφωνώ κάθετα με το σχόλια της Καράντη Μαρίας. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών το χειρόζονται διεθνώς τόσο Ενδοκρινολόγοι, όσο και Γυναικολόγοι. Αποτελεί ορμονικό πρόβλημα, στο οποίο η εμπειρία των Ενδοκρινολόγων βάσει εκπαίδευσης είναι πιο ουσιαστική. Επίσης, οι Γυναικολόγοι σπάνια μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συχνές συννοσηρότητες, όπως η δυσανεξία στη γλυκόζη, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι δυσλιπιδαιμίες, που επίσης αποτελούν αντικείμενο εκπαίδευσης Ενδοκρινολόγου.

Nick

Είστε ο ενδοκρινολόγος του αμερικάνικου οργανισμού υγείας; Δεν ξέρω από πού το έβγαλε το συμπέρασμα η κυρία Καράντη. Οι γυναικολόγοι το πολύ πολύ να συνταγογραφήσουν το χάπι που μπορεί να επιδεινώσει τα ορμονικά προβλήματα.

??????????????????

?το ααλλο σχολιο ??

Καράντη Μαρία

Διαφωνώ κάθετα: η πάθηση αυτή και η υγιής γονιμότητα της γυναίκας αντιμετωπίζεται ιδανικά μονάχα από Ειδικούς Γυναικολόγους. Οι Ενδοκρινολόγοι ας περιοριστούν στην ορμονική παχυσαρκία και τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, δεν έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας από PCOS!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης