«Αττικόν»: Στο μικροσκόπιο των ερευνητών οι ασθενείς με Πάρκινσον

«Αττικόν»: Στο μικροσκόπιο των ερευνητών οι ασθενείς με Πάρκινσον

Οι επιστήμονες αναζητούν άτομα με γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον στο πλαίσιο μεγάλης μελέτης

«Αττικόν»: Στο μικροσκόπιο των ερευνητών οι ασθενείς με Πάρκινσον
Με στόχο να μελετήσουν άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου Πάρκινσον ώστε να εντατικοποιήσουν στη συνέχεια την εξεύρεση θεραπείας της σοβαρής εκφυλιστικής αυτής ασθένειας ξεκινούν ευρεία μελέτη οι ερευνητές της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν». Οι επιστήμονες αναζητούν άτομα με γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον στο πλαίσιο μεγάλης μελέτης βιοδεικτών, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MichaelJ. Fox. Το «Αττικόν» αποτελεί ένα από τα 32 κλινικά κέντρα της «Πρωτοβουλίας για τους Δείκτες Εξέλιξης του Πάρκινσον».
 
Η συγκεκριμένη ερευνητική πρωτοβουλία θα καταγράψει περιπτώσεις ασθενών με τη γνωστή μετάλλαξη του SNCA [άλφα-συνουκλεΐνη] ή LRRK2 γονιδίου. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι μεταλλάξεις συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον, και τα άτομα και οι οικογένειές τους που τις εμφανίζουν συνήθως προσβάλλονται από τη νόσο, ιδιαίτερα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετάλλαξη του SNCA γονιδίου εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες από την Πελοπόννησο, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές της Κορίνθου και των Πατρών. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν επίσης σημειωθεί στην Θεσσαλία. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν οι ερευνητές κατά την διάρκεια της έρευνας θα ενισχύσουν τις τρέχουσες προσπάθειες για την εξεύρεση θεραπείας της νόσου.
 
«Μελετώντας τα άτομα με γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον μπορούμε να επιταχύνουμε την  προσπάθειά μας για τον εντοπισμό βιοδεικτών και την εξεύρεση πιο αποτελεσματικής θεραπείας. Παρά το γεγονός ότι οι γνωστές γενετικές μεταλλάξεις σχετίζονται σήμερα μόνο με το πέντε έως 10 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων της νόσου Πάρκινσον, το ποσοστό αυτό μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το σύνολο των ασθενών σχετικά με την αιτιολογία, την εξέλιξη και τελικά την θεραπεία της ασθένειας» ανέφερε ο κ. Λεωνίδας Στεφανής, MD, PhD, Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής και Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.michaeljfox.org/ppmi/gr ή να επικοινωνήσουν με τον κ. Λεωνίδα Στεφανή στο +30 210 5832473 ή με την κα. Μαρία Σταμέλου και τον κ. Χρήστο Κορό στο +30 210 5832493. Η PPMI ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να μελετήσει ασθενείς και μέλη των οικογενειών τους από την Πελοπόννησο, ειδικά από τις περιοχές της Κορίνθου και των Πατρών, με οικογενειακό ιστορικό της νόσου του Πάρκινσον. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου του Πάρκινσον από άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι επίσης ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην έρευνα. Οι εθελοντές της έρευνας δεν λαμβάνουν κανένα πειραματικό ή εικονικό φάρμακο, αλλά συμφωνούν να συνεισφέρουν με δεδομένα και δείγματα για ένα διάστημα έως και πέντε ετών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης