Καρκίνος Μαστού: Αυτοεξέταση ή επαγρύπνηση;

Καρκίνος Μαστού: Αυτοεξέταση ή επαγρύπνηση;

«Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα είναι να γνωρίζει το στήθος της, το σχήμα του και την αίσθηση που δίνει όταν το αγγίζει, προκειμένου να αντιληφθεί τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν», εξηγεί χειρουργός μαστού στο protothema.gr



Καρκίνος Μαστού: Αυτοεξέταση ή επαγρύπνηση;
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών γνωρίζουν για τον καρκίνο του μαστού, οι περισσότερες δε λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προκειμένου να εντοπίσουν τη νόσο σε αρχικά στάδια και να έχουν έτσι περισσότερες πιθανότητες θεραπείας, είτε επειδή η διαδικασία τους γεμίζει άγχος και ερωτηματικά είτε γιατί δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο.

«Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος», μας εξηγεί ο χειρουργός μαστού Δρ. Βασίλης Πιτσινής. «Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα είναι να γνωρίζει το στήθος της, το σχήμα του και την αίσθηση που δίνει όταν το αγγίζει, προκειμένου να αντιληφθεί τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν», προσθέτει. Κι αυτό γιατί το στήθος κάθε γυναίκας φαίνεται και έχει διαφορετική αίσθηση. Για κάποιες γυναίκες είναι φυσιολογικό να έχουν πολυοζώδες στήθος και ευαισθησία ή πόνο κατά την έμμηνο ρύση τους, ενώ για άλλες όχι. Είναι επίσης φυσιολογικό να έχουν ένα μαστό μεγαλύτερο από τον άλλο ή στήθη με διαφορετική μορφή.

Κλείσιμο
Ανεξάρτητα λοιπόν από την ηλικία, το μέγεθος και το σχήμα του στήθους η επαγρύπνηση είναι η καλύτερη φροντίδα που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Κίνα έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά στην επιβίωση είτε μια γυναίκα αυτοεξετάζεται τακτικά είτε βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Σίγουρα δε σημαίνει να σταματήσετε να ελέγχετε το στήθος σας, χωρίς όμως να άγχεστε εάν ο τρόπος που το κάνετε είναι ο ενδεδειγμένος. Μπορείτε να το εξετάζετε τακτικά όποτε είναι βολικό για εσάς: κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή όταν ντύνεστε, αρκεί να δίνετε προσοχή σε όλα τα σημεία (στήθος, θηλή, μασχάλη και κλείδα).
Εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή θα πρέπει να επισκεφτείτε σύντομα μια κλινική μαστού.

Σύμφωνα με τον Δρ. Πιτσινή τέτοιες αλλαγές είναι:

Αλλαγή στο μέγεθος ή τη μορφή
Αλλαγή στην υφή του δέρματος (πάχυνση ή δημιουργία υφής πορτοκαλιού)
Εμφάνιση όγκου ή εξογκώματος με διαφορετική υφή από τον υπόλοιπο ιστό του στήθους
Ερυθρότητα ή κνησμός πάνω ή γύρω από τη θηλή
Έκκριση υγρού από τη μία ή και τις δύο θηλές
Αναστροφή της θηλής ή αλλαγή θέσης ή μορφής της
Πρήξιμο στις μασχάλες ή γύρω από τη κλείδα  
Συνεχόμενος πόνος στο στήθος ή τη μασχάλη  
Προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες να αποκτήσετε καρκίνο του μαστού θα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να έχετε φυσιολογικό βάρος, να αποφεύγετε το αλκοόλ και να ασκήστε τακτικά. Και να θυμάστε: οι περισσότερες αλλαγές είναι φυσιολογικές και όχι σημάδι καρκίνου του μαστού.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης