Χρεοκοπία Thomas Cook: Ο παγκόσμιος αντίκτυπος στον τουρισμό και την οικονομία

Χρεοκοπία Thomas Cook: Ο παγκόσμιος αντίκτυπος στον τουρισμό και την οικονομία

Η αχίλλειος πτέρνα της εταιρείας που την οδήγησε στην κατάρρευση - Η πτώση του τουριστικού γίγαντα αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο

Χρεοκοπία Thomas Cook: Ο παγκόσμιος αντίκτυπος στον τουρισμό και την οικονομία
Η κατάρρευση της Thomas Cook ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη για ένα έμπειρο μάτι. Τα «βάσανα» της εταιρείας, άλλωστε, μετράνε ήδη πολλά χρόνια. Το 2011, η μετοχή της βούλιαξε έως 70%, μετά την ανακοίνωση ότι διεξάγει συνομιλίες με τις τράπεζες σχετικά με αίτημά της για λήψη νέου δανείου. Το 2018, οι οικονομικοί της ισολογισμοί άρχισαν να εμφανίζουν ζημίες και τα χρέη της να εκτοξεύονται. Αχίλλειος πτέρνα της εταιρείας αποδείχθηκε το γεγονός ότι συνέχιζει να ακολουθεί ένα πεπερασμένο οικονομικό μοντέλο. Βασίζονταν δηλαδή σε πολλά ταξιδιωτικά γραφεία διασκορπισμένα σε κεντρικές οδούς, χωρίς να έχει επενδύσει στο διαδίκτυο, ούτε να προσφέρει κάποιες σημαντικές προσφορές μέσω αυτού. Παρ’ όλα αυτά, όταν οι πιστώτριες τράπεζες RBS, Barclays και Lloyds αποφάσισαν μέσα στο σαββατοκύριακο που μας πέρασε να τραβήξουν την… πρίζα, μπήκε ταφόπλακα σε μία επιχείρηση 178 ετών. 22 χιλιάδες υπάλληλοι παγκοσμίως καταδικάστηκαν να αναμετρηθούν με το τέρας της ανεργίας. Εξάλλου, επρόκειτο για έναν τουριστικό κολοσσό, υπό τον έλεγχο του οποίου. λειτουργούσαν ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, εξυπηρετώντας 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 16 χώρες, με κύκλο εργασιών 9,6 δισεκατομμύρια στερλίνες. Μόνο τη δεδομένη στιγμή, 600.000 τουρίστες βρίσκονται στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων 150.000 βρετανών πολιτών που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο για τις διακοπές τους.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή της βρετανικής κυβέρνησης, ώστε να επιστρέψουν όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι στην πατρίδα τους. Πρόκειται για μία επιχείρηση που ονομάστηκε «σχέδιο επαναπατρισμού» και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Το έχει αναλάβει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κινητοποιώντας στόλο αεροσκαφών. Λειτουργεί, μάλιστα, ειδική ιστοσελίδα (thomascook.caa.co.uk), όπου οι τουρίστες θα μπορούν να βρουν λεπτομέρειες και πληροφορίες για τις πτήσεις επιστροφής τους. Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πως πρόκειται για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών σε καιρό ειρήνης», ενώ υπολόγισε ότι θα στοιχίσει περί στα 100 εκατομμύρια λίρες.

Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι που θα συντονίσουν τις επιχειρήσεις. Πανικός έχει επικρατήσει πάντως και σε όλα τα συνεργαζόμενα με την εταιρεία ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Τί και αν η Thomas Cook τους διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν...

Εγχώρια μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτηρίζουν την πτώχευση της εταιρείας ως το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί πριν το Brexit, ενώ έχει ήδη μετατραπεί σε πολιτικό παιχνίδι με τον Μπόρις Τζόνσον διερωτήθηκε αν δίδονται τελικά τα κατάλληλα κίνητρα στους διευθυντές εταιρειών, ώστε να αποφεύγουν τη χρεοκοπία. Ο Κόρμπιν ανέφερε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη διασώσει την εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν την δημοσιότητα, η εταιρεία είχε ήδη υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για παροχή περίπου 150 εκατομμυρίων στερλινών τις προηγούμενες εβδομάδες. «Η διάσωσή της εταιρείας θα έθετε έναν ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση μελλοντικών τέτοιων εμπορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες», απάντησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τα απόνερα της χρεοκοπίας της Cook επηρεάζουν και την Τουρκία. Σε 700 χιλιάδες ανέρχονται οι τουρίστες που μπορεί να χάσει σε ετήσια βάση και η γείτονα χώρα, μετά την κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων της Τουρκίας TUROFED Οσμάν Αγίκ δήλωσε ότι η εκτίμηση βασίζεται στον αριθμό των τουριστών που έχει επισκεφτεί την Τουρκία με την Thomas Cook τα τελευταία χρόνια. Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες. Η νορβηγική θυγατρική Ving ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι υπάρχουν 8.685 Νορβηγοί στα πακέτα της. Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρείας. Αν και όλα παραμένουν ακόμη ρευστά, επίσης αναδεικνύονται και ποιοι επωφελήθηκαν από την κατάρρευσή της. Οι μέχρι σήμερα ανταγωνιστές της μακροβιότερης τουριστικής επιχείρησης στη Βρετανία, βλέπουν ώθηση στα δικά τους επιχειρηματικά κέρδη. Η Tui είδε τις μετοχές της να αυξάνονται χθες περισσότερο από 6% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η αεροπορική EasyJet κατέγραψε κέρδη 5%.

Όπως και να έχει, η πτώση του τουριστικού αυτού γίγαντα αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης