Αρκαδία: Το ΠΟΠ Μοσχοφίλερο, ο θεός Πάνας και ο οινοτουρισμός

mantineia

Ο εναλλακτικός τουρισμός ανθεί στην Αρκαδία

Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στην Αρκαδία είναι το Μαντινειακό Πεδίο, ένα οροπέδιο που περιβάλλεται από τα βουνά Μάιναλο, Ολίγυρτος, Αρτεμίσιο, Κτενιάς και Πάρνωνας.

Η περιοχή είναι γνωστή για τα κρασιά της από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως μαρτυρά πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδέουν την Αρκαδία με το κρασί και τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Πολυστάφυλο χαρακτηρίζει τη Μαντίνεια ο Όμηρος ενώ και ο Παυσανίας στα Αρκαδικά του, κάνει ειδικό αφιέρωμα.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι το Μαίναλο ήταν η μόνιμη κατοικία του Πάνα, του κατσικοπόδαρου γιου του Ερμή και θεού της γονιμότητας. Ο Πάνας ήταν ο πιστός ακόλουθος του θεού Διονύσου, που ξεχώριζε για την αγάπη του στο τραγούδι, το χορό και το γλέντι. Οι Αρχαίοι Αρκάδες λάτρευαν το θεό Πάνα στον ίδιο βαθμό που λάτρευαν και το θεό Διόνυσο. Η σχέση της διασκέδασης και του κρασιού, λοιπόν, είναι μια σχέση που κρατάει χρόνια στην περιοχή.

Η Μαντινεία, γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παράγει έναν λευκό οίνο Π.Ο.Π.(Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), με ιδιαίτερη ταυτότητα, με λεπτά αλλά δυνατά αρώματα, εύκολα διακριτό, με χαρακτηριστική οξύτητα και δροσιά, για τον οποίο ευθύνονται τα σταφύλια της ποικιλίας Μοσχοφίλερο.

Μπορεί πλέον να φυτεύεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο το Μοσχοφίλερο είναι ταυτισμένο με τη Μαντίνεια. Η ζώνη ΠΟΠ Μαντίνεια είναι μια από τις χαρακτηριστικές μονοποικιλιακές ζώνες στην Ελλάδα, που είναι δημοφιλής τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Το έδαφος, το κλίμα, η ευγενική διαχείριση του περιβάλλοντος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, χαρίζουν στο προικισμένο Μοσχοφίλερο όλα εκείνα τα στοιχεία για ένα ποιοτικό κρασί Π.Ο.Π Μαντινεία. Αν και βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της χώρας, ο αμπελώνας της Μαντίνειας αποτελεί μια από τις ψυχρότερες περιοχές καλλιέργειας της Ελλάδας, με συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο του φθινοπώρου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Νότιος

Μαντίνεια....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

5017023

Ο υπουργός Τουρισμού παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους του ελληνικού τουρισμού για το 2020, «που απώτερο σκοπό έχουν τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τον κλάδο και την εθνική οικονομία γενικότερα»

Jordan-jan2020-031

Η Ιορδανία είναι ταυτισμένη με την Πέτρα για όσους θέλουν να ταξιδεύσουν σ΄αυτή τη διαφορετική χώρα της Μέσης Ανατολής, όμως, είναι πολλά περισσότερα: Ενας τόπος γεμάτος ιστορία και έντονο «ελληνικό»  αποτύπωμα, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς

eot

Η ΙΤΒ Berlin αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη εξέλιξης των μεγεθών του κλάδου και μια απαραίτητη πλατφόρμα δικτύωσης για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο