Αρκαδία: Το ΠΟΠ Μοσχοφίλερο, ο θεός Πάνας και ο οινοτουρισμός

mantineia

Ο εναλλακτικός τουρισμός ανθεί στην Αρκαδία

Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στην Αρκαδία είναι το Μαντινειακό Πεδίο, ένα οροπέδιο που περιβάλλεται από τα βουνά Μάιναλο, Ολίγυρτος, Αρτεμίσιο, Κτενιάς και Πάρνωνας.

Η περιοχή είναι γνωστή για τα κρασιά της από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως μαρτυρά πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδέουν την Αρκαδία με το κρασί και τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Πολυστάφυλο χαρακτηρίζει τη Μαντίνεια ο Όμηρος ενώ και ο Παυσανίας στα Αρκαδικά του, κάνει ειδικό αφιέρωμα.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι το Μαίναλο ήταν η μόνιμη κατοικία του Πάνα, του κατσικοπόδαρου γιου του Ερμή και θεού της γονιμότητας. Ο Πάνας ήταν ο πιστός ακόλουθος του θεού Διονύσου, που ξεχώριζε για την αγάπη του στο τραγούδι, το χορό και το γλέντι. Οι Αρχαίοι Αρκάδες λάτρευαν το θεό Πάνα στον ίδιο βαθμό που λάτρευαν και το θεό Διόνυσο. Η σχέση της διασκέδασης και του κρασιού, λοιπόν, είναι μια σχέση που κρατάει χρόνια στην περιοχή.

Η Μαντινεία, γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παράγει έναν λευκό οίνο Π.Ο.Π.(Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), με ιδιαίτερη ταυτότητα, με λεπτά αλλά δυνατά αρώματα, εύκολα διακριτό, με χαρακτηριστική οξύτητα και δροσιά, για τον οποίο ευθύνονται τα σταφύλια της ποικιλίας Μοσχοφίλερο.

Μπορεί πλέον να φυτεύεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο το Μοσχοφίλερο είναι ταυτισμένο με τη Μαντίνεια. Η ζώνη ΠΟΠ Μαντίνεια είναι μια από τις χαρακτηριστικές μονοποικιλιακές ζώνες στην Ελλάδα, που είναι δημοφιλής τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Το έδαφος, το κλίμα, η ευγενική διαχείριση του περιβάλλοντος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, χαρίζουν στο προικισμένο Μοσχοφίλερο όλα εκείνα τα στοιχεία για ένα ποιοτικό κρασί Π.Ο.Π Μαντινεία. Αν και βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της χώρας, ο αμπελώνας της Μαντίνειας αποτελεί μια από τις ψυχρότερες περιοχές καλλιέργειας της Ελλάδας, με συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο του φθινοπώρου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Νότιος

Μαντίνεια....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

p1

Δεν είναι απλά ένας λόφος από... γρανίτη - Ένας βράχος -με υψόμετρο 771 μ, που ξεχωρίζει στ’ οροπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου στη Δράμα - Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα αθέατο φρούριο, ένα … «αεροπλανοφόρο» που στα σωθικά του κρύβει ένα δαιδαλώδες συγκρότημα υπόγειων οχυρώσεων, που κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα (6/4/1941) απέτρεψε τους εισβολείς να κάνουν «περίπατο», όπως πίστευαν.

2
psarou_ar

Συνεχίζοντας την κατάκτηση διακρίσεων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, αυτή την φορά τιμήθηκε με το ιδιαίτερο βραβείο «Lifestyle Boutique Hotel & Villas” κατά τη διάρκεια της 7ης Διεθνούς Τελετής των Seven Stars Awards στις 5 Οκτωβρίου.