Τρία «αγκάθια» για τον ελληνικό τουρισμό το 2016

Τρία «αγκάθια» για τον ελληνικό τουρισμό το 2016

Το φλέγον θέμα των προσφύγων, τα νέα συμβόλαια με τον αυξημένο ΦΠΑ και η ενίσχυση του ξενοδοχειακού κλάδου για τον οποίο ελλοχεύει ακόμη ο κίνδυνος του αφελληνισμού του

Τρία «αγκάθια» για τον ελληνικό τουρισμό το 2016
Mετά το νέο, ιστορικό ρεκόρ των πλέον των 26 εκατ. διεθνών αφίξεων που φαίνεται ότι θα «πιάσει» εφέτος ο ελληνικός τουρισμός, ο κλάδος βρίσκεται πλέον με το βλέμμα στην σεζόν του 2016, η οποία εκ πρώτης όψεως παρουσιάζει δυναμική, αντιμετωπίζει ωστόσο τρία βασικά ζητήματα.

Το φλέγον και ευρύτερο θέμα των προσφύγων, τα νέα συμβόλαια με τον αυξημένο ΦΠΑ που θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στις λίστες των δημοφιλών προορισμών και για την επόμενη χρονιά, αλλά και η ενίσχυση της ελληνικής ξενοδοχίας, για την οποία ελλοχεύει ακόμη ο κίνδυνος του αφελληνισμού της.

Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε χθές ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος σε έναν πρώτο απολογισμό της εφετινής θερινής σαιζόν, η οποία φαίνεται ότι εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους τουριστικούς φορείς, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Το εφετινό ρεκόρ ωστόσο των 26 εκατ. διεθνών αφίξεων και των 14,5 δισ. εσόδων κρύβει κι έναν άμεσο, κατά τον κ. Ρέτσο, κίνδυνο: «Να παγιωθεί η άποψη ότι αν εφέτος ο τουρισμός, σε συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας κι εν μέσω capital controls, είχε επιδόσεις ρεκόρ, τότε ο κλάδος δε χρειάζεται τίποτα και μπορεί να αρκεσθεί στα ελάχιστα. Η Ελλάδα ωστόσο ωφελήθηκε εφέτος ως προορισμός, λόγω των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ και οι ανταγωνίστριες χώρες ενισχύουν συνέχεια το προϊόν τους. Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική για ενίσχυση στο κομμάτι των γενικότερων υποδομών της χώρας μας, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά με τον τουρισμό».

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον οδικό τουρισμό, ο οποίος επέδειξε εφέτος μεγάλη δυναμική, ανοίγοντας και νέες αγορές (πέραν των πιο ‘’παραδοσιακών’’ των γειτονικών Βαλκανίων) όπως αυτές της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες μάλιστα αποφέρουν και υψηλότερα έσοδα. «Ακριβώς αυτή η δυναμική του οδικού τουρισμού, υποδηλώνει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της στο συγκεκριμένο κομμάτι συνδράμοντας στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των διαδικασιών ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η πρόσβαση στη χώρα μας».
Κλείσιμο

Ο κ. Ρέτσος ανέφερε ακόμη ότι είναι εκ των ων ουκ ανευ η σταθερότητα σε πολιτικό επίπεδο και η κυβερνησιμότητα δεδομένου ότι το εγχώριο επιχειρείν αγγίζει πλέον τα όριά του και ακόμη και ο τουρισμός, ο οποίος επέδειξε ανθεκτικότητα, επηρεάζεται αρνητικά όταν το γενικότερο κλίμα στην οικονομία παραμένει επί μακρόν στο ‘’κόκκινο’’. «Ο εσωτερικός τουρισμός ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο, λόγω κυρίως της κακής ψυχολογίας και δεν μπορεί να ανακάμψει αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης