Σίφνος: Ανακαλύψτε τα μυστικά της

Σίφνος: Ανακαλύψτε τα μυστικά της

Έχετε σίγουρα δει φωτογραφίες από τη Χρυσοπηγή «της». Το Μοναστήρι της ομώνυμης Παναγίας σαν μαγνήτης τραβάει… στα «νερά» του ρομαντικά ζευγάρια από κάθε γωνιά της γης, που δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης σε ένα τοπίο σεληνιακό.

 Σίφνος: Ανακαλύψτε τα μυστικά της
Έχετε ακούσει, πως είναι η γενέτειρα του αρχιμάγειρα Τσελεμεντέ και η αγαπημένη ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος, που ως αιώνιοι πιστοί της, έρχονται κάθε χρόνο να την συναντήσουν και να μοιραστούν μαζί της ξέγνοιαστες στιγμές.

Ωστόσο, όσες εικόνες κι αν έχετε δει, όσα κι αν έχετε ακούσει, η Σίφνος είναι πολύ περισσότερα. Μόνο όταν, κατεβείτε από το πλοίο, την στιγμή που το πρώτο της αεράκι θα σας καλωσορίσει, θα πάρετε μια γεύση, του ότι αυτή η Κυκλαδίτισσα δεν είναι σαν τις άλλες…



Κλείσιμο


Μια γνήσια Αριστοκράτισσα

Η πρώτη εικόνα που θα αντικρύσετε είναι οι Καμάρες, το γραφικό λιμάνι. Για την ακρίβεια, το μοναδικό λιμάνι όπου μπορείτε να κάνετε άφοβα (και) μπάνιο! Από εδώ, συγκρατείστε την ομώνυμη παραλία, αμμώδη με παρθένα βλάστηση, που κάθε χρόνο βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία και τον κουκλίστικο οικισμό της Αγίας Μαρίνας, στην απέναντι πλευρά.

Επόμενος σταθμός σας, η περίφημη Χώρα, η Απολλώνια, περίπου 7 χλμ μακριά. Ήρεμη όσο ποτέ, την ημέρα, και πολύβουη με το που πέσει ο ήλιος, έχει έναν μοναδικό τρόπο να σε κάνει να θες να της παραδοθείς. Σύμφωνα με το μύθο, ο ολύμπιος θεός, της έδωσε το όνομά του, και στόλισε το νησί με αμέτρητες ομορφιές.



Το λευκό είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Φρεσκοβαμμένα λευκά σπίτια, τοίχοι και σοκάκια, φωτίζονται από τον καυτό ήλιο και κανουν το βλέμμα σας να αστράφτει με την καθαρότητα και την καλαισθησία τους. Μόνο οι ολάνθιστες μπουκαμβίλιες, «σπάνε» τη μονοχρωμία τους, για να μας υπενθυμίζουν πως όσο υπάρχουν ελληνικά καλοκαίρια, οι μπουκαμβίλιες θα είναι το πιο όμορφο λουλούδι του κόσμου!  Η αμφιθεατρικά χτισμένη σε 3 λόφους Χώρα, με τα προσεγμένα café – bars και εστιατόρια, έχει συνδεθεί άρρηκτα με το κεντρικό της καλντερίμι, ή αλλιώς το διάσημο «Στενό», που (ιδίως) τα βράδια πλημμυρίζει με κόσμο. Θα το περπατήσετε ξανά και ξανά, θα «δοκιμάσετε» όλα του τα μπαράκια και όταν κάποια στιγμή αρχίσετε να αποκαλείται τους ιδιοκτήτες με το όνομά τους, θα αντιληφθείτε μια από τις… ιδιαιτερότητες της Σίφνου. Την αυθεντικότητα.

Τα μαθήματα καλαισθησίας του νησιού, συνεχίζονται στο Κάστρο. Περνώντας τη μεγάλη στροφή στο Κάτω Πετάλι, θα δείτε τον γραφικό οικισμό  για ρομαντικές περαντζάδες, αλλά και τις δύο υπέροχες παραλίες του, τα Σεράλια και την Επταμάρτυρο, που είναι και αγαπημένη των γυμνιστών.



 
Τα «μυστικά» του Γιαλού...

Σε απόσταση 10 χλμ από την Απολλωνία, μια χρυσαφένια τεράστια αμμουδιά, παρεϊστικη και ζωντανή όλες τις ώρες της ημέρας, ο Πλατύς Γιαλός, θα γίνει σίγουρα μια από τις αγαπημένες σας. Εδώ, μια ανάσα από τα κρυστάλλινα νερά και τους ατέρμονους Ελαιώνες σαν φυσική συνέχεια του χωριού, βρίσκεται το ξεχωριστό ξενοδοχείο Verina Suites που αναδεικνύει την περιοχή σε ιδανικό ορμητήριο.



Φανατικούς οπαδούς ωστόσο συγκεντρώνει και η Χρυσοπηγή με την όμορφη παραλία, αλλά και τα υπέροχα βράχια κάτω από το ομώνυμο εκκλησάκι να προ(σ)καλούν τους τύπους που αγαπούν την απομόνωση. Οι τελευταίοι λατρεύουν σίγουρα την Παναγιά την Πουλάτη με βράχια που καίνε από τον ήλιο και κρυστάλλινα νερά που νομίζεις ότι βγήκαν από ζωγραφιά.



 
Στης αρχοντιάς τα μονοπάτια


Αφού δείτε τα «βασικά» του νησιού, μην διστάσετε να φτάσετε στα… άκρα. Η Χερρόνησος, στο βορειότερο ακρωτήριο της Σίφνου, απομακρυσμένη σαν απόκοσμη, αποτελεί τον προορισμό σας.  Ένα μικρό ψαροχώρι με ένα κουκλίστικο ταβερνάκι και παραλία με καθάρια νερά, σας μυούν σε έναν κόσμο απόλυτης γαλήνης. Στον δρόμο από Απολλωνία για Χερρόνησο, κάντε απαραιτήτως μια στάση στον Αρτεμώνα, ένα από τα πιο πολύτιμα στολίδια του νησιού. Θα θαυμάσετε υπέροχα νεοκλασσικά και αρχοντικά, δείγματα της οικονομικής ευημερίας του χωριού, παραδοσιακούς φούρνους, ζαχαροπλαστεία και γραφικά δαιδαλώδη σοκάκια, θα καθίσετε στην κεντρική πλατειούλα ή σε μία από τις ταβερνούλες απολαμβάνοντας τοπικές λιχουδιές, θα φωτογραφίσετε ολάνθιστες αυλές και από διάφορα σημεία (ιδίως από τους ανεμόμυλους) θα χαρείτε υπέροχη θέα του νησιού.



Φεύγοντας από εδώ, θα αντιληφθείτε μια άλλη ιδιαιτερότητα αυτού του νησιού. Την γαλήνια αρχοντιά. Η Σίφνος, έχει ένα χάρισμα: ηρεμεί όποιον αποφασίσει να περάσει εδώ από ένα διήμερο έως όσο διαρκεί η (καλοκαιρινή) άδειά του. Γαληνεύει με έναν μαγικό τρόπο και σας ξεναγεί στον κόσμο της καλαισθησίας. Οτιδήποτε αντιαισθητικό δεν έχει θέση σε αυτό το νησί. Γι’ αυτό κι αν έρθεις εδώ μια φορά, ξαναγυρνάς, κι αυτό μόνο κλισέ δεν είναι, παρά η αλήθεια. Κάθε άνθρωπος που εκτιμά την αρμονία, κυνηγά την ομορφιά και αναζητά την ηρεμία του τοπίου που μεταφέρεται αυθόρμητα στον ψυχισμό του, στην Σίφνο εντοπίζει εκείνη τη μικρή κουκίδα του χάρτη, που μετατρέπεται στο αγαπημένο του «κρησφύγετο». Εκείνη την μικρή κουκίδα, που θα ήθελε να κάνει (μόνο) δική του…





Ασκηθείτε στη Σίφνο!

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και αρχίζουμε να σχεδιάζουμε τις πρώτες αποδράσεις, έχουμε για σας δύο πολύ διαφορετικές και συναρπαστικές προτάσεις! Δείτε αναλυτικά εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τη Σίφνο εδώ







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης