Αυτές είναι οι 17 καλύτερες παραλίες στα Δωδεκάνησα
paralies-xr

Αυτές είναι οι 17 καλύτερες παραλίες στα Δωδεκάνησα

Καρτποσταλικές παραλίες και βουτιές στα καταγάλανα νερά των Δωδεκανήσων - Από τα Τηγανάκια στην Κάρπαθο και από τους Λειψούς στο Καστελλόριζο

Πρασονήσι, Ρόδος/Photo: Shutterstock
Υπέροχες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και μοναδικές βουτιές στο απέραντο γαλάζιο των πανέμορφων Δωδεκανήσων. Ακολουθούν 17 παραλίες σαν καρτ ποστάλ, οι οποίες μαγεύουν Έλληνες και επισκέπτες από το εξωτερικό.

Πρασονήσι, Ρόδος

Η παραλία του Πρασονησίου στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου είναι σίγουρα μια από τις πλέον ιδιαίτερες που θα συναντήσετε. Αν την επισκεφθείτε τον χειμώνα και μετά πάλι το καλοκαίρι θα αντικρίσετε δυο εντελώς διαφορετικές εικόνες κι αυτό διότι κατά τους χειμερινούς μήνες το νησάκι απέναντι χωρίζεται από τη θάλασσα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της πτώσης της στάθμης της θάλασσας, δημιουργείται μια αμμώδης χερσόνησος, η οποία ενώνει την παραλία του Πρασονησίου με το ομώνυμο νησάκι. Η παραλία αυτή χαρακτηρίζεται επίσης από δυνατούς ανέμους, γεγονός που τη καθιστά ιδανικό σημείο για θαλάσσια σπορ, όπως ιστιοσανίδα και kitesurfing. Για τους πιο περιπετειώδεις, προτείνουμε την πεζοπορία έως την άκρη του μικρού νησιού όπου θα συναντήσετε έναν εγκαταλελειμμένο φάρο, έχοντας απέναντί σας τη γειτονική Κάρπαθο. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: χρυσή άμμος.

Ασπρονήσια, Λειψοί

Η θαλάσσια βόλτα στις 24 βραχονησίδες που απαρτίζουν τους Λειψούς είναι ίσως η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία αυτής της πλευράς των Δωδεκανήσων. Τα Ασπρονήσια, λίγα μόλις λεπτά μακριά από το λιμάνι των ακριτικών Λειψών, είναι αναμφίβολα η πιο δημοφιλής εξ αυτών, λόγω των κάτασπρων βότσαλων που κάνουν τα νερά να παίρνουν κρυστάλλινες αποχρώσεις του γαλάζιου, κάτι που ήδη παρατηρεί κανείς όπως πλησιάζει με το καΐκι. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το γειτονικό Μαράθι, καθώς και τους Αρκιούς για φρέσκο ψάρι πάνω στο λιμανάκι. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: βότσαλο.

Μάρμαρα, Αρμάθια, Κάσος

Μια από τις πιο ανέγγιχτες παραλίες της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα από τα Κασονήσια, τις νησίδες της «Ηρωικής Νήσου Κάσου» στα Δωδεκάνησα. Η παραλία Μάρμαρα στο νησί Αρμάθια είναι σίγουρα από τις πλέον εντυπωσιακές που θα αντικρίσετε ποτέ, αφού η κατάλευκη μαλακή άμμος (παλιά έβγαζαν γύψο στο νησί αυτό) και τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά παραπέμπουν σε μια εντελώς εξωτική τοποθεσία. Στο νησί αυτό, εκτός από απίθανες αμμουδιές, υπάρχει και ένας υγρότοπος που αποτελεί στάση για αποδημητικά πουλιά. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του τουριστικού σκάφους Kasos Princess από το Φρυ της Κάσου, το οποίο παραμένει στα Αρμάθια για λίγες ώρες και ύστερα επιστρέφει στην Κάσο. Λόγω του ότι τα Αρμάθια αποτελούν μέλος του δικτύου Natura 2000, στο νησί δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές, ενώ στην παραλία Μάρμαρα η σκιά είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή άμμος.

Άπελλα, Κάρπαθος

Μια από τις εντυπωσιακότερες παραλίες της ανεξάντλητης Καρπάθου, χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα πιο άγρια νησιά που θα επισκεφθείτε. Ξεκινώντας από το άνυδρο κομμάτι του νησιού στα νότια και οδηγώντας κανείς προς την Άπελλα πλάι σε απόκρημνες πλαγιές και με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα, θα παρατηρήσει ότι ξαφνικά το τοπίο «ζωντανεύει» με πυκνά πευκοδάση. Κάπου εκεί ξεκινούν και οι συνεχείς κοφτές, κατηφορικές στροφές που καταλήγουν στην παραλία. Εναλλακτικά, η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσιων δρομολογίων από τα Πηγάδια στα νότια ή το Διαφάνι στα βόρεια. Η παραλία είναι ανοργάνωτη, με λιγοστή σκιά από τα δέντρα και τα βράχια, ενώ τα νερά έχουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου! Πρόσβαση: κατηφορικός ασφαλτόδρομος με στροφές. Έδαφος: λευκή άμμος και μικρό βότσαλο.

Κουτσομύτης, Αστυπάλαια

Η «εξωτική ζώνη» της μεθυστικής Αστυπάλαιας περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα νησιών, τα πιο διάσημα των οποίων είναι οι Κουνούπες και ο Κουτσομύτης. Το τελευταίο νησάκι θα σας καταπλήξει με τα καταγάλανα νερά που το περιβάλλουν και είναι ιδανικά για βουτιά ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι! Βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων λεπτών από το λιμάνι της Αστυπάλαιας και αποτελεί μια από τις κύριες στάσεις της θαλάσσιας βόλτας των τουριστικών σκαφών που λαμβάνουν χώρα καθημερινά το καλοκαίρι. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μάσκες και βατραχοπέδιλα, ο βυθός είναι συναρπαστικά γεμάτος με ενδιαφέρουσες εικόνες! Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: αμμώδες και λευκό λεπτό βότσαλο.

Χοχλακούρα, Λειψοί

Στο παρθένο και λιλιπούτειο αυτό νησί των Δωδεκανήσων με τις πεντακάθαρες θάλασσες είναι δεδομένο ότι θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα. Στα νοτιοανατολικά του νησιού και μόλις 10 λεπτά μακριά από τη Χώρα με το αυτοκίνητο βρίσκεται η Χοχλακούρα, παραλία βοτσαλωτή, ανοργάνωτη, με εκπληκτικά νερά και σκιά από τα αρμυρίκια και θέα το απέραντο γαλάζιο. Είναι σίγουρο ότι εκεί θα απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο, ωστόσο σας προτείνουμε να ανακαλύψετε και τη μικρή, κλειστή και κρυφή παραλία στα δεξιά της Χοχλακούρας η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δρόμο. Ο βράχος που αγκαλιάζει την παραλία αυτή προσφέρει σκιά σαν μια μεγάλη ομπρέλα, ενώ τα νερά είναι ρηχά με λευκό, μεγάλο βότσαλο. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο βράχος που σχηματίζει μια μικρή φυσική καμάρα και κοιτάζει το βαθύ μπλε. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λευκό βότσαλο.

Άγιος Γεώργιος Μεγίστης, Καστελλόριζο

Ξέρουμε τι σκέφτεστε, το Καστελλόριζο δεν αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα για παραλίες υπό το πρίσμα της στενής και αυστηρής έννοιας του όρου, ως προς την ύπαρξη ακτής και αμμουδιάς δηλαδή. Λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη έννοια της «παραλίας» ωστόσο, η προβλήτα στη νησίδα Άγιος Γεώργιος της Μεγίστης αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο για το καλοκαιρινό σας μπάνιο. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι, μία από τις πολλές βραχονησίδες του Καστελλόριζου, προσβάσιμη με καΐκι. Η βουτιά σας θα γίνει μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στα καταπράσινα νερά του ανατολικότερου άκρου της χώρας μας, μόλις μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.

Χέλατρος, Κάσος

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Κάσου, 20 λεπτά μακριά από το Φρυ, το λιμάνι και κύριο οικισμό του νησιού βρίσκεται η παραλία Χέλατρος. Απομονωμένη, άγρια και με καταπληκτικά νερά, η Χέλατρος είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Υπάρχει χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων, καθώς και καντίνα για τα απαραίτητα. Tip: στη δεξιά πλευρά της παραλίας μπορείτε να μαζέψετε λίγο άργιλο από τον βράχο για αργιλοθεραπεία! Φυσικά, μετά τη βουτιά σας μην παραλείψετε να επιστρέψετε στο Φρυ και να δοκιμάσετε την υπέροχη γαστρονομία της Κάσου, με πιάτα όπως τα σουτζουκάκια, τα ντολμαδάκια και τις μακαρούνες με σιτάκα. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: βότσαλο.

Αλιμούντα, Σαρία

Εδώ έχουμε να κάνουμε με νερά αχαρτογράφητα για τον περισσότερο κόσμο. Το νοτιοανατολικό άκρο της χώρας μας είναι γεμάτο εκπλήξεις! Η Σαρία σίγουρα αποτελεί μια πραγματική αποκάλυψη, καθώς μιλάμε για νησί ακατοίκητο, που αποτελούσε μια από τις 4 αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, νησί ευλογημένο, με εκπληκτικές ακτές, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Μία από τις παραλίες που αναμφίβολα θα θέλετε να επισκεφθείτε για βουτιά και στάση είναι η Αλιμούντα που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του νησιού, πλήρως προστατευμένη από τον βοριά. Τα κρυστάλλινα πρασινωπά νερά της αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο για να δροσιστείτε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας καλοκαιρινή μάσκα καθώς ο βυθός είναι ιδιαιτέρως συναρπαστικός! Πρόσβαση: μέσω θάλασσας. Έδαφος: λευκό βότσαλο.

Πλατύς Γιαλός, Λειψοί

Οι Λειψοί! Ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων με φανταστικές ακτές. Ένα σύμπλεγμα 24 νησιών ιδανικό για εξερεύνηση με σκάφος. Ωστόσο υπάρχουν και παραλίες προσβάσιμες μέσω του οδικού δικτύου του νησιού. Μία από αυτές είναι ο Πλατύς Γιαλός, του οποίου τα νερά αναπόφευκτα θα προσέξετε από μακριά καθώς πλησιάζετε κι αυτό διότι έχουν μια απόχρωση του μπλε που είναι σπάνια. Ένα ανοιχτό γαλάζιο που σε προσκαλεί να βυθιστείς, να βουτήξεις στα ρηχά, πεντακάθαρα νερά της παραλίας. Απέχει μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι, ενώ το ταβερνάκι που λειτουργεί πάνω στην παραλία αποτελεί το επιστέγασμα ενός αυθεντικά ελληνικού καλοκαιρινού, ανέμελου σκηνικού. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: χαλίκι και λευκή άμμος.

Μιχαλιού Κήπος, Κάρπαθος

Όποιος έχει επισκεφθεί την ανεξάντλητη Κάρπαθο γνωρίζει καλά πως το νησί αυτό έχει δυο πρόσωπα: το μεν βόρειο κομμάτι που χαρακτηρίζεται από το άγριο ορεινό τοπίο με απόκρημνα σημεία, τις δυσπρόσιτες παραλίες και τα πευκοδάση και το δε νότιο κομμάτι χωρίς τα βουνά, χωρίς την πυκνή βλάστηση, με πάρα πολλές και εύκολα, ωστόσο, προσβάσιμες παραλίες. Μια από αυτές είναι η Μιχαλιού Κήπος, η οποία ανήκει γεωγραφικά στις παραλίες που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, αλλά αρκετά μακριά από κάποιον οικισμό και σε τοποθεσία ήρεμη. Η παραλία έχει ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς, λευκό λεπτό χαλίκι και υπέροχα δροσερά γαλαζοπράσινα νερά. Οι νότιες ακτές της Καρπάθου ενδείκνυνται για ενα beach hopping οδοιπορικό, καθώς πολλές από αυτές βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση η μία από την άλλη. Για παράδειγμα, πολύ κοντά στην παραλία Μιχαλιού Κήπος θα έχετε την ευκαιρία να βουτήξετε στις γειτονικές Αράκι και Αγριλαοπόταμος. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτοδρόμου. Έδαφος: λευκό λεπτό χαλίκι.

Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, Σύμη

Οι παραλίες των Δωδεκανήσων δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με την άγρια ομορφιά τους, όσες φορές και να τις επισκεφθούμε, όσες διαφορετικές και να δούμε. Η παραλία του Άι-Γιώργη Δυσάλωνα στην ανατολική πλευρά της ακριτικής Σύμης αποτελεί την επιτομή αυτής της επιβλητικής ομορφιάς, κάτι που θα αντικρίσετε ήδη από απόσταση. Είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα κι αυτό διότι ακριβώς πάνω από την παραλία υψώνεται θεόρατος ένας βράχος των 300 μέτρων που αγκαλιάζει τη βοτσαλωτή αυτή παραλία με τα απίστευτα διαυγή μπλε νερά, ωστόσο, μετά το απόγευμα σκιάζει τα πάντα. Πάνω στα βότσαλα της παραλίας θα βρείτε μονάχα μερικά αρμυρίκια και το εκκλησάκι του Άι-Γιώργη του «Δυσάλωνα», δηλαδή δυσπρόσιτο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν ημερήσιες κρουαζιέρες και θαλάσσια ταξί από το λιμάνι της Σύμης, όπως και από τη Ρόδο, που σας μεταφέρουν στην παρθένα αυτή παραλία. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό βότσαλο.

Καμινάκια, Αστυπάλαια

Μια από τις αρκετές πανέμορφες και άγριες παραλίες του νησιού με σχήμα πεταλούδας. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, περίπου 25 λεπτά μακριά από τη Χώρα και προσεγγίζεται μέσω ενός χωμάτινου, κακοτράχαλου δρόμου, το τέλος του οποίου ωστόσο αποζημιώνει τον επισκέπτη και με το παραπάνω, καθώς ο γαλαζοπράσινος βυθός της παραλίας σας προσκαλεί να τον ανακαλύψετε. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι το γκριζωπό λεπτό χαλίκι που λαμπιρίζει εντυπωσιακά στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, καθώς και τα διάσπαρτα αρμυρίκια, ιδανικά για δροσερή σκιά. Τα Καμινάκια θεωρούνται ημι-οργανωμένη παραλία καθώς λειτουργεί ταβέρνα, χωρίς ωστόσο σημαντικές υποδομές. Πρόσβαση: μέσω χωμάτινου δρόμου. Έδαφος: λεπτό γκρι χαλίκι.

Κοίμηση, Λειψοί

Στο ήσυχο ακριτικό νησί των Λειψών θα απολαύσει κανείς τις πιο ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές, σε ειδυλλιακές και ανέγγιχτες παραλίες, δυσπρόσιτες ή μη. Στα δυτικά του νησιού και με νότιο προσανατολισμό βρίσκεται η μικροσκοπική και καλά κρυμμένη παραλία Κοίμηση, η οποία έχει λάβει το όνομά της από το εκκλησάκι της Κοίμησης που είναι χτισμένο σε μονοπάτι πάνω από την παραλία. Χαρακτηριστικό της Κοίμησης είναι οι καταπράσινοι θάμνοι που την περιβάλλουν, κάτω όμως στην παραλία δεν υπάρχει σκιά, παρά μόνο η άμμος και τα εκθαμβωτικά πράσινα νερά, ενώ απέχει μόλις λίγα λεπτά από το λιμάνι των Λειψών. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και σύντομου μονοπατιού. Έδαφος: λεπτό χαλίκι και χρυσή άμμος.

Λιβάδι, Αστυπάλαια

Πώς θα σας ακουγόταν να κάνετε τη βουτιά σας σε πεντακάθαρα πράσινα νερά έχοντας θέα το Κάστρο της Αστυπάλαιας, ένα από τα πιο καλά διατηρημένα ενετικά κάστρα του Αιγαίου που δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας. Αυτό -μεταξύ άλλων- προσφέρει η παραλία Λιβάδι του νησιού των Δωδεκανήσων με το χαρακτηριστικό σχήμα πεταλούδας. Ο οικισμός Λιβάδι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τη Χώρα και είναι χτισμένος πάνω στη μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη έκταση της Αστυπάλαιας, ενώ η παραλία είναι οργανωμένη μεν, με επιλογές για φαγητό, αλλά αρκετά ήσυχη για να απολαύσει κανείς ένα ήρεμο μπάνιο. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή καφετιά άμμος.

Τηγανάκια, Αρκοί

Οι ακριτικοί Αρκοί αποτελούν σύμπλεγμα νησιών στα Δωδεκάνησα μόλις μια ανάσα από τους γειτονικούς Λειψούς. Χαρακτηριστικό τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι οι πολλές και μικρές βραχονησίδες, ιδανικές για εξερεύνηση με σκάφος. Στη θαλάσσια εκδρομή σας θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφθείτε μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες των Αρκιών, τα Τηγανάκια, στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέναντι από τη νησίδα Αβάπτιστο, μέχρι την οποία μπορείτε να κολυμπήσετε πλέοντας σε σχετικά ρηχά τιρκουάζ νερά. Εναλλακτικά, το οδικό δίκτυο σας οδηγεί απευθείας στην παραλία η οποία βρίσκεται περίπου 11 χιλιόμετρα μακριά από το μικρό και γραφικό λιμάνι του νησιού. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου ή μέσω θαλάσσης. Έδαφος: χρυσή άμμος & βότσαλο.

Αχάτα, Κάρπαθος

Η Αχάτα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τη καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για βουτιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Κάρπαθο. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, προστατευμένη από τους ανέμους και τα μεγάλα κύματα, στο εσωτερικό ενός όρμου, περιτριγυρισμένη από καταπράσινες πευκόφυτες πλαγιές. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα χάρη στο λευκό λεπτό βότσαλο, ενώ αν κολυμπήσετε κοντά στα βράχια θα παρατηρήσετε την ύπαρξη σπήλαιων. Αν σας ευνοήσει η τύχη ίσως να έχετε και παρέα στην εξερεύνηση του βυθού τη μεσογειακή φώκια monachus monachus, ένας πληθυσμός της οποίας απαντάται στις θάλασσες της Καρπάθου. Η Αχάτα προσεγγίζεται μέσω του ασφαλτόδρομου σε μια εξαιρετικά όμορφη διαδρομή που περνάει μέσα από το Απέρι, ημιορεινό χωριό με όμορφα αρχοντικά σπίτια και εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Κάτω στην παραλία λειτουργεί καφέ-μπαρ και ταβερνάκι. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λεπτό λευκό χαλίκι.

Πηγή: travel.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης