Αμοργός: Διακοπές στο «απέραντο γαλάζιο» των Κυκλάδων

Αμοργός: Διακοπές στο «απέραντο γαλάζιο» των Κυκλάδων

Κρυστάλλινα νερά, δίκτυα μονοπατιών, απολαυστική γαστρονομία, μοναδική φιλοξενία, πανηγύρια μαγεύουν τους επισκέπτες

60168728_l
Η Αμοργός με τη μοναδική Χώρα, τα κρυστάλλινα νερά, το δίκτυο μονοπατιών, την απολαυστική γαστρονομία, την μοναδική φιλοξενία, τα πανηγύρια, τα ήθη και τα έθιμα της είναι ξεχωριστή και αξίζει να την επισκεφτεί κανείς έστω για μια φορά στη ζωή του.

Όποιος πάει στο νησί καταλαβαίνει αμέσως γιατί η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» γυρίστηκε εκεί. Το μεγάλο υψόμετρο του βραχώδους νησιού κάνει τη θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική.

Οι παραλίες του νησιού: Το απέραντο γαλάζιο

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι παραλίες της Αμοργού, με τα πεντακάθαρα νερά και τις σπηλιές τους μαγεύουν κάθε επισκέπτη.
60383828_l
144737224_l

Πιο γνωστή από τις παραλίες είναι αυτή της Αγίας Άννας όπου γυρίστηκε και «Το απέραντο γαλάζιο». Βρίσκεται πολύ κοντά στη χώρα του νησιού και τα νερά της είναι κρυστάλλινα.
Εύκολα προσβάσιμη, μεγάλη και αμμώδης παραλία είναι αυτή στο χωριό της Αιγιάλης. Είναι κατάλληλη για παιδιά. Υπάρχουν και δέντρα για σκιά. Τριγύρω θα βρείτε καφετέριες, φούρνους, εστιατόρια, και σούπερ μάρκετ.

Δείτε βίντεο: Amorgos trail challenge

Amorgos Trail Challenge - Η εκκίνηση του Spike στη Νικουριά


Κλείσιμο
Μία ακόμη μαγευτική παραλία του νησιού είναι το Μαλτέζι, η οποία είναι η καλύτερη στα Κατάπολα. Είναι αμμουδερή με υπέροχα νερά και έχει καντίνα με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι από τα Κατάπολα. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι από το Ξυλοκερατίδι που περνάει από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Tέλος o Μούρος θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη παραλία της Αμοργού. Γαλάζια βαθιά νερά για ατελείωτες ώρες κολύμβησης και ένας εντυπωσιακός βυθός με πολλές θαλάσσιες σπηλιές. 
120615634_l
Αμοργός, παραλία Αιγιάλη
162755382_l
Αμοργός, Αγία Άννα

Μαγευτικά αξιοθέατα και παραδοσιακές γεύσεις

Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα αξίζει να κάνετε μία βόλτα στο Ενετικό κάστρο του νησιού. Το εντυπωσιακό αξιοθέατο χτίστηκε το 13ο αιώνα από Ενετούς άρχοντες και έχει ύψος 65 μέτρα. Γύρω του απλώνεται ο παραδοσιακός οικισμός με τα πολυάριθμα άσπρα κυκλαδόσπιτα, και τα πολυάριθμα στενά σοκάκια, ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκονται οι παλιοί ανεμόμυλοι.

Πάντως σίγουρα δεν πρέπει να φύγετε από το νησί αν δεν δείτε από κοντά το κορυφαίο αξιοθέατο, το επιβλητικό Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Στέκει κατάλευκο από το 1088 που ιδρύθηκε, «κρεμασμένο» πάνω σε έναν απότομο βράχο. Είναι πραγματικά κάτι μοναδικό σαν θέαμα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μπορεί κανείς να το δει μόνο από τη θάλασσα κολυμπώντας στην παραλία της Αγίας Άννας ενώ για να φτάσει εκεί πρέπει να ανέβει 300 απότομα σκαλιά.
117590385_l
Το επιβλητικό Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας

Μέσα στο μοναστήρι φτιάχνεται και η καλύτερη ψημένη ρακή, η οποία αποτελεί παραδοσιακό ποτό του νησιού. Πρόκειται για μια ρακή λικέρ με προσθήκη μελιού και διαφόρων αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών. Λέγεται “ψημένη” μάλιστα για δύο λόγους, επειδή η καραμέλα του μελιού ψήνεται σιγά σιγά και επειδή το ίδιο το ποτό “ψήνεται” με την πάροδο του χρόνου. Όσο το αφήνεις, τόσο καλύτερο γίνεται!

Τέλος ένα από τα πιο γνωστά, παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το πατατάτο. Αιγοπρόβειο κρέας, σε συνδυασμό κάποιες φορές με μοσχάρι, σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα με ντοματοπελτέ, φρέσκια ντομάτα, κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και πατατούλες.



Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με γκαζάκια τα ξημερώματα στο σπίτι του Μπάμπη Παπαδημητρίου στο Μετς

Τραγωδία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας: Νεκρός 15χρονος σε καρότσα φορτηγού

Σήμερα η πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης