Κρας τέστ για τον ελληνικό τουρισμό: Restart με 30 πτήσεις χθες και 22 σήμερα
Από τα μέσα Ιουλίου θα φανεί η σεζόν για τους ξενοδόχους που έχουν τώρα ελάχιστες κρατήσεις αναμένοντας τις πτήσεις από 1η Ιουλίου στα περιφερειακά αεροδρόμια
Στεφανία Σούκη
To πρώτο κρας τεστ περνά από χθες ο ελληνικός τουρισμός, με το διπλό «ορόσημο» της επανέναρξης των διεθνών πτήσεων στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας και το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων, τα οποία ωστόσο στη συντριπτική τους πλειονότητα παρέμειναν κλειστά από την στιγμή που οι πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια ανά την Ελλάδα επανεκκινούν από την 1η Ιουλίου.
Για τους φορείς του κλάδου, το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι το θέμα της ασφάλειας και η διαφύλαξη του υγειονομικού κεκτημένου: «Πρέπει να δώσουμε την ύψιστη σημασία στα μέτρα ασφαλείας. Η ατομική ευθύνη συνεχίζει να υπάρχει, δεν εξαφανίζεται. Ελπίζω πως όλη η τουριστική βιομηχανία θα ενεργοποιηθεί βλέποντας το πόσο ασφαλής χώρα είμαστε και θα μας προτιμήσει. Έχουμε ανοίξει για τις ευρωπαϊκές χώρες, τηρούμε την ευρωπαϊκή οδηγία για τις τρίτες χώρες και διατηρούμε τον περιορισμό μέχρι την 1η Ιουλίου. Από εκεί και πέρα θα δούμε τις κοινές, ευρωπαϊκές αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες από το Ελ. Βενιζέλος, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επισκέφθηκε στη συνέχεια και το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Η χθεσινή μέρα είχε συνολικά 30 πτήσεις από το εξωτερικό στα δύο αεροδρόμια. Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που ξεκίνησε από χθές να υποδέχεται περισσότερες διεθνείς πτήσεις και περισσότερους επιβάτες από το εξωτερικό οι χθεσινές αφίξεις αφορούσαν συνολικά 28 πτήσεις, βασικά, από ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ για σήμερα οι προγραμματισμένες αφίξεις είναι στις 18. Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος και με βάση τον σημερινό προγραμματισμό (ο οποίος ενδέχεται να αλλάξει λόγω των συνθηκών) φέτος, για την περίοδο του Ιουνίου- Ιουλίου στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού πετούν 41 αεροπορικές από 63 πέρυσι σε συνολικά 120 προορισμούς από 166 πέρυσι, ωστόσο η προσφορά των διαθέσιμων θέσεων είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι με δεδομένο ότι έχουν περικοπεί οι συχνότητες των δρομολογίων.
Στο «Μακεδονία», ποδαρικό για τις διεθνείς πτήσεις, μετά από ένα τρίμηνο, έκανε χθές η πτήση της Aegean Airlines από το Μόναχο και της Olympic από Λάρνακα, ενώ σήμερα αναμένονται πέντε πτήσεις από Aegean και Eurowings από τη Γερμανία. «Μέσα σε μία ώρα τελείωσε η διαδικασία του ελέγχου όλων των επιβατών. Αυτό αποδεικνύει πως οργανωτικά υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ροές όλων των πτήσεων με τις απαραίτητες προσαρμογές», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Θεοχάρης.
Κλείσιμο
Το χθεσινό restart του τουρισμού περιελάμβανε και την επαναλειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων (σ.σ. τα συνεχούς λειτουργίας είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου έστω κι αν ακόμη αρκετά παραμένουν κλειστά), τα οποία ωστόσο στην πλειονότητά τους δεν άνοιξαν. O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εκτιμά ότι κατά τη σεζόν Covid-19 κυριαρχεί η αβεβαιότητα στον κλάδο, οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, ενώ οι συνθήκες στην αγορά ουσιαστικά θα φανούν από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Aπό τον Ιούλιο άλλωστε ξεκινούν τα προγράμματά τους και οι tour operators του εξωτερικού για τη χώρα μας, με τον τουριστικό κολοσσό της TUI να έχει προγραμματίσει την Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, ενώ ο όμιλος ξεκίνησε από χθές «πετάει» στη Μαγιόρκα, η οποία έδωσε το «πράσινο φώς» της επανεκκίνησης στις 15 Ιουνίου.
Oι αεροπορικές οδηγίες από την ΥΠΑ
Εν τω μεταξύ χθές το βράδυ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημέρωσε για τις αεροπορικές οδηγίες (Notams) που ισχύουν για το διάστημα 15 έως 30 Ιουνίου 2020.
-Με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 επεκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, επίσης παραμένει σε ισχύ για τον τρέχοντα μήνα η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων. Οι συγκεκριμένες αεροπορικές οδηγίες αφορούν όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.
-Από τη Δευτέρα 15/6 μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» δέχονται πτήσεις εξωτερικού.
Όσον αφορά το αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι επιβάτες από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία θα υποβάλλονται όλοι σε τεστ. Οι επιβάτες από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα υποβάλλονται σε τυχαία δειγματοληπτικά τεστ.
-Για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» διατηρείται η προσωρινή αναστολή πτήσεων εξωτερικού από εννέα (9) χώρες, (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία), έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59. Τεστ COVID-19 προβλέπεται για όλους τους επιβάτες που φτάνουν στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.
-Για τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ισχύει η απαγόρευση για τις πτήσεις εξωτερικού έως το τέλος Ιουνίου.
Σε μια εποχή όπου το marketing επαναλαμβάνει τον βαρετό εαυτό του, η νέα Break και η καμπάνια που τη συνοδεύει έρχονται να αποδείξουν πως για να ξεχωρίσεις χρειάζεται τόλμη και αυθεντικότητα. Ένα υποδειγματικό case study, που συνομιλεί απροσποίητα με τη νέα γενιά και δείχνει πώς ένα brand μπορεί να εκσυγχρονιστεί και ταυτόχρονα να παραμείνει πιστό στις αξίες του.
Σε μια καθημερινότητα που γίνεται όλο και πιο απαιτητική για τις επιχειρήσεις, εκεί όπου η πρώτη εντύπωση γίνεται πλέον online και οι επιλογές κρίνονται με ένα scroll, κάποια brands καταφέρνουν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους με τρόπο ουσιαστικό και επωφελή. Ο Χρυσός Οδηγός είναι ένα από αυτά!
Σε έναν κόσμο που κινείται όλο και πιο γρήγορα, αξίζει να επιστρέφουμε σε όσα έχουν πραγματική σημασία. Να επιστρέφουμε σε όσα είναι αυθεντικά. Να επιστρέφουμε εκεί όπου ξεκινούν όλα - στις ρίζες μας.