Η συγκινητική διαδρομή της Μαστίχας Χίου -Από το «κέντημα», στο μάζεμα και το ταχτάρισμα

Η συγκινητική διαδρομή της Μαστίχας Χίου -Από το «κέντημα», στο μάζεμα και το ταχτάρισμα

Μία μοναδική καλλιέργεια που συνεχίζεται και αναπτύσσεται

mastixa-xiou
Ιούλιος, κάπου στη νότια Χίο. Είναι η περίοδος που οι περισσότεροι Έλληνες πηγαίνουν διακοπές ή σκέφτονται τις διακοπές. Για τον Νίκο K. δεν ισχύει αυτό. Όπως και για τους υπόλοιπους μαστιχοπαραγωγούς. Τότε γίνεται το «κέντημα», ίσως η πιο σημαντική διαδικασία στην παραγωγή της μαστίχας. «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, για αυτό και αυτό το κομμάτι συνήθως οι παραγωγοί επιλέγουν να το κάνουν οι ίδιοι» εξηγεί.

Με τα «κεντητήρια», μικρά σιδερένια εργαλεία, οι παραγωγοί φτιάχνουν μικρές τρύπες πάνω στον φλοιό του δέντρου. Από εκεί θα τρέξει το ρετσίνι του μαστιχόδεντρου, από «το δέντρο που πληγώναμε» όπως είναι ο τίτλος και της ταινίας που διαδραματίζεται στον ίδιο τόπο.

Διαβαστέ περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στο Travel.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ