Ενδοτοίχια θέρμανση: Μία εναλλακτική λύση

Ενδοτοίχια θέρμανση: Μία εναλλακτική λύση

Επιστήμονες διαπίστωσαν πως κάποιος ο οποίος μένει σε σπίτι με κρύους τοίχους, αισθάνεται άνετα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 21 και 22 βαθμών Κελσίου

Ενδοτοίχια θέρμανση: Μία εναλλακτική λύση

Η ενδοτοίχια θέρμανση προέρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη, και ιδιαίτερα τη Νορβηγία. Λόγω των πολλών βροχών στη Σκανδιναβική χώρα, σε συνδυασμό με φθηνή οικολογική ηλεκτρική ενέργεια, η ενδοτοίχια θέρμανση αναπτύχθηκε και διαδόθηκε με γοργούς ρυθμούς.

Επιστήμονες διαπίστωσαν πως κάποιος ο οποίος μένει σε σπίτι με κρύους τοίχους, αισθάνεται άνετα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 21 και 22 βαθμών Κελσίου, ενώ εάν οι τοίχοι είχαν θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου μέσω ενδοιτοίχιας θέρμανσης, η θερμοκρασία στην οποία κάποιος θα αισθανόταν άνετα κατεβαίνει αυτόματα στους 17 ή 18 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, παρόμοια με άλλους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως πολλοί μικροτραυματισμοί σε σχολεία και σπίτια συνέβαιναν όταν τα παιδιά ακομπούσαν ή προσέκρουαν σε θερμαντικά σώματα. Ενσωμάτωσαν, λοιπόν στους σοβάδες των τοίχων ηλεκτρικές αντιστάσεις χαμηλών θερμοκρασιών.

Κλείσιμο

Με την πάροδο του χρόνου και την πρόοδο της τεχνολογίας, οι αντιστάσεις αντικαταστάθηκαν με πλαστικούς σωλήνες σε δίκτυα (πλέγματα) πάχουν 5 ή 6 χιλιοστών. Η μέθοδος αυτή καθέστησε δυνατή τη χρήση ζεστού, χαμηλής θερμοκρασίας, νερού με την οποία εξαλείφεται ο κίνδυνος πρόσκρουσης σε μεταλλικά, σκληρά, θερμαντικά σώματα.

Η επιστημονική εξήγηση πως οι χώροι γίνονται βολικοί με τη χρήση ενδοτοίχων θερμαντικών πλεγμάτων είναι απλή. Το σώμα μας, μέσης θερμοκρασίας 36.6 βαθμών Κελσίου δεν έχει απώλεις μόνο μέσω αγωγιμότητας ή μεταφοράς μέσω του περιβάλλοντος αέρος αλλά και μέσω της ακτινοβολίας. Όταν οι τοίχοι από τους οποίους περιβαλλόμαστε είναι κρύοι, το σώμα εκγχέει θερμότητα προς αυτούς. Αν, παρόλα αυτά είναι χλιαροί, εξακολουθούμε την ανταλλαγή θερμότητας, αλλά παράλληλα λαμβάνουμε και τη ζέστη την οποία μας παρέχουν.

Η λύσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις είναι πολλές, συμπεριλαμβανόμενων και της υποδαπέδιας θέρμανσης, της χρήσης F.C.U κλιματιστικών μηχανών ή ακόμη και τη χρήση λέβητα με pelets (βιοκαύσιμα). Η τελευταία θεωρείται και πλέον οικονομική για την Ελλάδα αφού δεν απαιτεί επέμβαση στους θερμαινόμενους χώρους, αλλά μόνο στο λεβητοστάσιο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης