Σήμερα έχει γενέθλια το Tetris και γίνεται 35 ετών

Σήμερα έχει γενέθλια το Tetris και γίνεται 35 ετών

Γιατί «κολλήσαμε» επί δεκαετίες; -Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις»

tetris
Σαν σήμερα, το 1984, ο Ρώσος προγραμματιστής Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το βιντεοπαιχνίδι που πρόκειται να καθηλώσει την γενιά των 80ς. Το τέτρις. Ο Παζίτνοφ δημιούργησε το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το εμπνεύστηκε από τα παιχνίδια που συνήθιζε να παίζει σε μικρή ηλικία, το κλασικό παζλ και το πεντόμινο που είναι ένα και αυτό ένα είδος παζλ με συνθέσεις ορθογωνίων σε πέντε διαφορετικά χρώματα. Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

Η απλότητα και η ευχρηστία του τέτρις ήταν το κλειδί που το κατέστησε πολύ σύντομα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Ο Παζίτνοφ έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως: «Το πρόγραμμα δεν ήταν περίπλοκο. Δεν υπήρχε σκορ, ούτε επίπεδα. Όμως είχα ξεκινήσει να το παίζω και δεν μπορούσα να σταματήσω».

Στόχος του παιχνιδιού ήταν ο παίκτης να στοιβάξει τα τουβλάκια που έπεφταν ώστε να μην φτάσουν στην κορυφή και χάσει. Κάθε φορά που δημιουργούσε μια οριζόντια γραμμή, εξαφανιζόταν και το παιχνίδι παρατεινόταν.

Η μεγάλη επιτυχία του τέτρις έγκειται στο γεγονός πως εξακολουθεί να παίζεται σε ψηφιακή μορφή από εκατομμύρια χρηστών ανά τον κόσμο, μέχρι και σήμερα. Εξάλλου έρευνες έχουν αποδείξει πως το διάσημο και διαχρονικό αυτό παιχνίδι, δεν αποτελεί μόνο διέξοδο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης για τους παίχτες, αλλά και τρόπος εξάσκησης του εγκεφάλου τους.

Tetris gameplay
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης