Το «Insight» πάτησε στον Άρη: Πανηγυρισμοί και ζητωκραυγές στα γραφεία της NASA

yfyuuy6w

«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι - Οι μηχανικοί και επιστήμονες της Nasa ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς

Τη Δευτέρα και λίγα μόλις λεπτά πριν τις δέκα το βράδυ ώρα Ελλάδας, το διαστημικό επιστημονικό σκάφο της NASA, InSight, προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη», σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού στους εκατοντάδες τεχνικούς κι επιστήμονες, που παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τις διαδικασίες της άφιξής του στον Άρη.

Μόλις έγινε αντιληπτό ότι το διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε με επιτυχία, οι τεχνικοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, καθώς πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Έπειτα από ένα διαπλανητικό ταξίδι διάρκειας σχεδόν επτά μηνών, το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσεδαφίστηκε στον Άρη, έχοντας διασχίσει με επιτυχία την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη, επιβεβαίωσε η Nasa από το κέντρο της στην Πασαντίνα στην Καλιφόρνια.

video placeholder


«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι. Οι μηχανικοί και επιστήμονες της Nasa ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς.

000_1B48HV_2
000_1B49G7__1__2


Σκοπός του InSight είναι να χαρτογραφήσει το εσωτερικό του πλανήτη όπως και την σεισμική του δραστηριότητα.

Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του 'Αρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

000_1B46P4_2
000_1B47KK_2
000_1B486J_2


Νεκροταφείο» διαστημικών αποστολών

Η προσεδάφιση πάντως ποτέ δεν είναι εύκολη στον Άρη, όπου μέχρι σήμερα σχεδόν δύο στις τρεις αποστολές έχουν αποτύχει ή έχουν συντριβεί στην επιφάνειά του. Η πιο πρόσφατη αποτυχία ήταν του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το 2016 με το σκάφος «Σκιαπαρέλι» που συνετρίβη λόγω τεχνικού σφάλματος.

Οι ΗΠΑ, η μόνη χώρα με επιτυχημένο ιστορικό προσεδαφίσεων στον Άρη, έχουν εφοδιάσει το InSight με μια δοκιμασμένη «συνταγή»: μια κάψουλα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες έως 1.500 βαθμούς Κελσίου που αναπτύσσονται κατά τη διάσχιση της αρειανής ατμόσφαιρας λόγω τριβής, ένα αλεξίπτωτο που θα ανοίξει σε ύψος 12 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. καθώς και μικρούς πυραύλους που τεθούν σε λειτουργία σε ύψος 1.200 μέτρων για να φρενάρουν και να καθοδηγήσουν ομαλά την κάθοδο.

Η αποστολή είναι κόστους περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και, από αυτά, σχεδόν το 20% έχουν επενδύσει οι Ευρωπαίοι. Το μεγαλύτερο μέρος του InSight κατασκευάσθηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin Space, αλλά βρετανικής και γαλλικής κατασκευής είναι οι αισθητήρες και ο σεισμογράφος του, που θα ανιχνεύουν τις δονήσεις και τα σεισμικά κύματα στο εσωτερικό του. Η ταχύτητα των κυμάτων αυτών αλλάζει ανάλογα με το υλικό μέσω του οποίου ταξιδεύουν, κάτι που επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για το εσωτερικό του πλανήτη. Έτσι, με τη βοήθεια αυτών των κυμάτων είναι δυνατό να προκύψει ένας τρισδιάστατος «χάρτης» του εσωτερικού του Άρη - μια ανάλογη μέθοδος εφαρμόζεται από τους γεωλόγους και στη Γη.

000_1B48MK_2
000_1B48NQ_2


Θα είναι ο πρώτος σεισμογράφος τοποθετημένος απευθείας πάνω στην επιφάνεια του Άρη και θα είναι χιλιάδες φορές πιο ακριβής από εκείνους που βρίσκονταν πάνω στις διαστημοσυσκευές Viking το 1976. Ο πρώτος σεισμογράφος σε άλλο ουράνιο σώμα είχε τοποθετηθεί στη Σελήνη το 1969 από την αποστολή «Απόλλων 11».

Γερμανικής κατασκευής -από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR- θα είναι το αυτόματο όργανο ΗΡ3 (Heat Flow and Physical Properties Package) που θα ανοίξει τη βαθύτερη τρύπα, βάθους έως πέντε μέτρων, που θα έχει ποτέ ανοιχτεί σε άλλο ουράνιο σώμα, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις της εσωτερικής θερμότητας. Κάτι τέτοιο είχε γίνει μόνο στη Σελήνη από την τελευταία αποστολή «Απόλλων 17», όταν οι αστροναύτες Γιουτζίν Σέρναν και Τζακ Σμιτ με ένα χειροκίνητο τρυπάνι είχαν σκάψει σε βάθος τριών μέτρων.

Εκτός από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES) που έφτιαξε το ευαίσθητο σεισμογραφικό όργανο SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), σε συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια Imperial και Οξφόρδης, συμβολή είχαν η ελβετική πολυτεχνική σχολή ΕΤΗ, το Κέντρο Διαστημικής Έρευνας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και το Κέντρο Αστροβιολογίας της Ισπανίας. Ένα άλλο αμερικανικής κατασκευής επιστημονικό όργανο (Rotation and Interior Structure Experiment-RISE) θα καταγράψει τις διακυμάνσεις στον άξονα περιστροφής του Άρη, κάτι που θα δώσει στοιχεία για το αν ο αρειανός πυρήνας είναι στερεός ή υγρός.

Από τον συνδυασμό όλων των επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται να προκύψει μια εικόνα για την εξέλιξη και τα σημερινά χαρακτηριστικά του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα του πλανήτη, κάτι που θα επιτρέψει να εξαχθούν -σε σύγκριση και με τη Γη- ευρύτερα συμπεράσματα για το σχηματισμό και την εξέλιξη των βραχωδών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα περίεργοι να μάθουν αν ο Άρης διαθέτει ένα καυτό λιωμένο πυρήνα από σίδηρο όπως και η Γη.

Την ευθύνη της διετούς αποστολής, που μπορεί να παραταθεί, έχει το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Anonymous

Πλοηγηση σε κενο ...... !!! .... Χαχαχαχαχαχα........ Ειναι σαν να λεμε ερχεται η γη σβουρα ..... Χαχαχχααχα....

Φωτης

Μόνο ο Έλληνας είναι ικανός να ψάξει αν αυτό ολο μπορεί να είναι μια ακόμη απάτη.Θα σκεφτεί λίγο και θα ενημερώσει όλο τον πλανήτη τι συμβαίνει..

Βρε κουτά

Ετοιμαζονται να μετακομισουν στο υπερδιαστημα και να μας αφησουν χρονους

κιουμπρικ

ποιος ειναι ο χολυγουντιανος σκηνοθετης αυτη τη φορα?

Αυτοκράτορας του σύμπαντος

Οι Αμερικάνοι αφού κατέκτησαν την σελήνη,κατακτούν και τον Άρη ,οι υπόλοιποι απλά ζηλευουν.... έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας...

Έλληνας Επιστήμονας στη Νάσα

Που να δεις τι έχει να γίνει όταν πάμε στον Κρόνο, εκεί να δεις ζήλια που έχει να πέσει από τους ψεκασμένους. Ευτυχώς εμείς οι Έλληνες της ΝΑΣΑ φύγαμε από την Ελλάδα και δεν πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας, μιας και το ανέφερες.

τρε

Αν διάβασες το άρθρο δεν είναι μόνο αμερικάνοι αλλά και βρετανοί και γάλλοι. Η τεχνολογία πάντως είναι των ΝΑΖΙ.

khan

άντε να δούμε πως θα το φέρετε πίσω τώρα.

Jeghis

Δεν είναι μακριά, στα στούντιο της Νεβάδα γίνονται τα γυρίσματα της Νάσα.

panos

αυτό θα μείνει εκεί. Θα πάει άλλο να φέρει δείγμα από την επιφάνεια του Αρη σε 2 χρόνια.

gagarin

υποτίθεται ότι ηταν θεμα λιγων μηνων η πρωτη επανδρωμενη αποστολή για δημιουργια αποικιας κτλ κτλ, κ τωρα χειροκροταμε που στειλαμε αλλξη μια κατσαρολα με κεραιες???? μετα λεμε ότι μονο ο τσιπρας μοιραζει σανο.... κανω καπου λαθος??? περισυ μαζευαν κ ταχα συμμετοχες για το ταξιδι στον Αρη λες κ ηταν οντισιόν για καλλιστεία κ τωρα παλι κατσαρολα ρε γμτ???? εν τω μεταξυ ολως τυχαιως μονο γυναικες στις φωτο.. ταχα αξιες επιστημονισσες κ αυτές... μη ξεχασουμε κ τη φεμινιστικη μας αντζεντα..

@ gagarin

Tι λες? Είσαι σε παραλήρημα. Πάρε το χάπι αμέσως. Αν πραγματικά τα πιστεύεις κακός κατεβηκες από το δέντρο και είσαι πολύ μικρός από κάθε άποψη.

Την παλεύεις ;

Gagarin, πες μας ότι ψηφίζεις κιόλας, να πηδηχτούμε από το παράθυρο.

gagaris

υποτίθεται ότι ηταν θεμα λιγων μηνων η πρωτη επανδρωμενη αποστολή για δημιουργια αποικιας κτλ κτλ, κ τωρα χειροκροταμε που στειλαμε αλλη μια κατσαρολα με κεραιες???? μετα λεμε ότι μονο ο τσιπρας μοιραζει σανο.... κανω καπου λαθος??? περισυ μαζευαν κ ταχα συμμετοχες για το ταξιδι στον Αρη λες κ ηταν οντισιόν για καλλιστεία κ τωρα παλι κατσαρολα ρε γμτ???? εν τω μεταξυ ολως τυχαιως μνο γυναικες στις φωτο.. ταχα επιστημονισσες κ αυτές... πφφφφ μη ξεχναμε κ την αντζεντα

Εγωκεντρικός

Θέλουμε 3D βίντεο από τη σελήνη,άντε HD,άντε έγχρωμο!Το βαρεθήκαμε το ασπρόμαυρο.

καβαλΑρης

Ας προσγειωθούν τώρα στη πραγματικότητα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Noct_small

Σήμερα η Nikon παρουσιάζει έναν εμβληματικό φακό για τις φωτογραφικές μηχανές mirrorless: τον NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct. Με τον κλασσικό σχεδιασμό του θρυλικού Nikon Noct μοντούρας F και μια επαναστατική οπτική σχεδίαση, το εξαιρετικά ευρύ διάφραγμα και η κορυφαία ευκρίνεια προσφέρουν μοναδικές νέες δυνατότητες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Nikon_Z50_kit-resized

Η Nikon ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία της Nikon Z 50, της πιο compact φωτογραφικής μηχανής mirrorless που διαθέτει. Προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα εικόνας, η Z 50 αποτυπώνει φωτογραφίες και video 4K με τέλεια εστίαση που είναι πλούσια σε λεπτομέρειες, βάθος και χρώμα. Είναι η φωτογραφική μηχανή που επιλέγουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία και θέλουν να αναβαθμίσουν τις εικόνες και τα video τους. 

apple_kina

Άρθρο σε εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρεται σε εφαρμογή που διατίθεται στο κατάστημα της Apple και φέρεται να βοηθάει τους διαδηλωτές να εντοπίζουν αστυνομικούς