Πάτησε στον Άρη το Insight της NASA: «Υπάρχει μια ήσυχη ομορφιά εδώ»

nasa_arthro

Άνοιξε επιτυχώς τα πάνελ για συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας - «Μπορούμε να είμαστε πιο ήσυχοι τώρα» λένε οι επικεφαλής της αποστολής - Σε δύο-τρεις μήνες θα ξεκινήσει η αποστολή δεδομένων από τον «κόκκινο πλανήτη»

«Είναι πολύ ωραία εδώ» λέει το Insight της NASA με τη δεύτερη φωτογραφία που στέλνει στη γη. Με ένα tweet, λίγες ώρες αφ' ότου προσγειώθηκε στον «κόκκινο πλανήτη», το Insight δείχνει έτοιμο να αρχίσει τη χαρτογράφηση του παγωμένου Άρη, τον οποίο και αποκαλεί «νέο σπίτι» του.Λίγη ώρα αργότερα το Insight «ενημέρωσε» ότι έχει ανοίξει τα ηλιακά πάνελ του και συγκεντρώνει ήλιο προκειμένου έτσι να μπορεί να επαναφορτίζει σε καθημερινή βάση τις μπαταρίες του.«Τώρα μπορούμε να είμαστε πιο ήσυχοι» δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, Τομ Χόφμαν. Σύμφωνα με τον ίδιο αύριο, Τετάρτη, το Insight θα ξεκινήσει τη φάση της ανάπτυξης των εργαλείων του.

Το πού θα τοποθετηθούν τα ειδικά όργανα του Insight θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες όταν οι επιστήμονες θα έχουν στην κατοχή τους περισσότερες φωτογραφίες από το έδαφος στο οποίο έχει προσγειωθεί. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν δύο με τρεις μήνες για την πλήρη ανάπτυξη των οργάνων προκειμένου να ξεκινήσει η αποστολή δεδομένων στη Γη.

Tο διαστημικό επιστημονικό σκάφος Insight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσεδαφίστηκε στον Αρη έπειτα από ένα διαπλανητικό ταξίδι διάρκειας σχεδον επτά μηνών.

Το InSight, αμέσως, έστειλε και την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

fisrst


«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι. Οι μηχανικοί και επιστήμονες της Nasa ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς.

Σκοπός του Insight είναι να μελετήσει το εσωτερικό του και τους σεισμούς του Άρη.

Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Αρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

Μετά από ένα ταξίδι 484 εκατομμυρίων χιλιομέτρων με ταχύτητα 19.800 χλμ. την ώρα, το Insight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) μείωσε την ταχύτητά του μόλις στα οκτώ χιλιόμετρα την ώρα (την ταχύτητα που ένας άνθρωπος κάνει τζόκινγκ), κάνοντας «μαλακή» προσεδάφιση στον γειτονικό πλανήτη περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Η όλη διαδικασία προσεδάφισης διήρκησε επτά αγωνιώδη λεπτά, τα οποία οι μηχανικοί της NASA αποκαλούν τα «επτά λεπτά του τρόμου», καθώς κατά τη διάρκειά τους δεν μπορούν να κάνουν κάτι, παρά να προσεύχονται ότι έχουν προγραμματίσει σωστά τις κινήσεις του ρομποτικού σκάφους και ότι δεν θα προκύψει κάποιο απρόοπτο.

Δύο πειραματικοί μικροδορυφόροι που ταξίδεψαν μαζί με το Insight, πετώντας πίσω από αυτό, οι Mars Cube One (ή MarCO), με μέγεθος χαρτοφύλακα και βάρος 13,5 κιλών ο καθένας, οι οποίοι θα δοκιμασθούν για πρώτη φορά σε άλλον πλανήτη, θα λειτουργήσουν ως εναλλακτικός και πιο γρήγορος αναμεταδότης των ραδιοσημάτων του InSight προς τη Γη, παρακάμπτοντας τις μεγάλες δορυφορικές διαστημοσυσκευές που κινούνται πέριξ του 'Αρη εδώ και χρόνια. Μπορεί έτσι η NASA να ξέρει μέσα σε μερικά λεπτά και όχι σε μερικές ώρες πώς πήγε η προσεδάφιση.

Το ύψους περίπου ενός μέτρου και βάρους 358 κιλών InSight είναι ένας τρίποδος στατικός γεωφυσικός ανιχνευτής και όχι κινούμενος όπως τα ρόβερ που ήδη υπάρχουν στον «κόκκινο» πλανήτη. Eίχε εκτοξευθεί από τη Γη στις 5 Μαΐου και ο προορισμός του είναι μια τεράστια επίπεδη έκταση του 'Αρη, γνωστή ως Elysium Planitia, μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., λίγο βόρεια του αρειανού ισημερινού, γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον 'Αρη».

Εκεί, από στάσιμη θέση, το Insight θα αρχίσει την χαρτογράφηση της «καρδιάς» του 'Αρη μετά από περίπου τρεις μήνες, χρονικό διάστημα απαραίτητο για να δοκιμασθούν στο μεταξύ και να τεθούν σε λειτουργία τα επιστημονικά όργανά του. Ευτυχώς για τη NASA οι αμμοθύελλες που σάρωναν τον πλανήτη επί μήνες, έχουν πλέον καταλαγιάσει και η περιοχή προσεδάφισης φαίνεται καθαρή και ήσυχη.

Mission Control Live: NASA InSight Mars Landing


Η προσεδάφιση πάντως ποτέ δεν ήταν εύκολη στον 'Αρη, όπου μέχρι σήμερα σχεδόν δύο στις τρεις αποστολές έχουν αποτύχει ή έχουν συντριβεί στην επιφάνειά του. Η πιο πρόσφατη αποτυχία ήταν του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το 2016 με το σκάφος «Σκιαπαρέλι» που συνετρίβη λόγω τεχνικού σφάλματος.

Οι ΗΠΑ, η μόνη χώρα με επιτυχημένο ιστορικό προσεδαφίσεων στον 'Αρη, έχουν εφοδιάσει το InSight με μια δοκιμασμένη «συνταγή»: μια κάψουλα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες έως 1.500 βαθμούς Κελσίου που αναπτύσσονται κατά τη διάσχιση της αρειανής ατμόσφαιρας λόγω τριβής, ένα αλεξίπτωτο που θα ανοίξει σε ύψος 12 χιλιομέτρων από την επιφάνεια καθώς και μικρούς πυραύλους που τεθούν σε λειτουργία σε ύψος 1.200 μέτρων για να φρενάρουν και να καθοδηγήσουν ομαλά την κάθοδο.

Η αποστολή είναι κόστους περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και, από αυτά, σχεδόν το 20% έχουν επενδύσει οι Ευρωπαίοι. Το μεγαλύτερο μέρος του Insight κατασκευάσθηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin Space, αλλά βρετανικής και γαλλικής κατασκευής είναι οι αισθητήρες και ο σεισμογράφος του, που θα ανιχνεύουν τις δονήσεις και τα σεισμικά κύματα στο εσωτερικό του. Η ταχύτητα των κυμάτων αυτών αλλάζει ανάλογα με το υλικό μέσω του οποίου ταξιδεύουν, κάτι που επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για το εσωτερικό του πλανήτη. Έτσι, με τη βοήθεια αυτών των κυμάτων είναι δυνατό να προκύψει ένας τρισδιάστατος «χάρτης» του εσωτερικού του 'Αρη - μια ανάλογη μέθοδος εφαρμόζεται από τους γεωλόγους και στη Γη.

Θα είναι ο πρώτος σεισμογράφος τοποθετημένος απευθείας πάνω στην επιφάνεια του 'Αρη και θα είναι χιλιάδες φορές πιο ακριβής από εκείνους που βρίσκονταν πάνω στις διαστημοσυσκευές Viking το 1976. Ο πρώτος σεισμογράφος σε άλλο ουράνιο σώμα είχε τοποθετηθεί στη Σελήνη το 1969 από την αποστολή «Απόλλων 11».

Γερμανικής κατασκευής -από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR- θα είναι το αυτόματο όργανο ΗΡ3 (Heat Flow and Physical Properties Package) που θα ανοίξει τη βαθύτερη τρύπα, βάθους έως πέντε μέτρων, που θα έχει ποτέ ανοιχτεί σε άλλο ουράνιο σώμα, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις της εσωτερικής θερμότητας. Κάτι τέτοιο είχε γίνει μόνο στη Σελήνη από την τελευταία αποστολή «Απόλλων 17», όταν οι αστροναύτες Γιουτζίν Σέρναν και Τζακ Σμιτ με ένα χειροκίνητο τρυπάνι είχαν σκάψει σε βάθος τριών μέτρων.

Εκτός από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES) που έφτιαξε το ευαίσθητο σεισμογραφικό όργανο SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), σε συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια Imperial και Οξφόρδης, συμβολή είχαν η ελβετική πολυτεχνική σχολή ΕΤΗ, το Κέντρο Διαστημικής Έρευνας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και το Κέντρο Αστροβιολογίας της Ισπανίας. Ένα άλλο αμερικανικής κατασκευής επιστημονικό όργανο (Rotation and Interior Structure Experiment-RISE) θα καταγράψει τις διακυμάνσεις στον άξονα περιστροφής του 'Αρη, κάτι που θα δώσει στοιχεία για το αν ο αρειανός πυρήνας είναι στερεός ή υγρός.

Από τον συνδυασμό όλων των επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται να προκύψει μια εικόνα για την εξέλιξη και τα σημερινά χαρακτηριστικά του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα του πλανήτη, κάτι που θα επιτρέψει να εξαχθούν -σε σύγκριση και με τη Γη- ευρύτερα συμπεράσματα για το σχηματισμό και την εξέλιξη των βραχωδών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα περίεργοι να μάθουν αν ο 'Αρης διαθέτει ένα καυτό λιωμένο πυρήνα από σίδηρο όπως και η Γη.

Την ευθύνη της διετούς αποστολής, που μπορεί να παραταθεί, έχει το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

ΣΧΟΛΙΑ (47)

..

Σε λίγο θα σκάσει και το αμάξι του Musk να κάνει παντιλίκια

Tι έγινε λέει??

Πάτησαν στον Άρη.Γιατί δεν τους λέτε αν έχουν τα κάκαλα να στείλουν μερικούς στο φεγγάρι και να υπάρχει live μετάδοση να γελάσει όλος ο γαλαξίας με τις ψευτιές σας???Αποικία πότε θα φτιάξουν να πηγαίνουμε κανένα σαββατοκύριακο????60-80 δις δολλάρια το χρόνο στοιχίζει το νταλαβέρι.

ΧΥΖ

Τελικά έχει κάνει πολύ ζημιά αυτό το facebook σε κάποιους. Δεν μπορείς πλέον να τους κοροϊδέψεις σε τίποτα. Ολα τα ξέρουν. Εμαθαν ότι τους ψεκάζουν, έμαθαν ότι η ΝΑΣΑ δεν έχει πάει ποτέ στο φεγγάρι, έμαθαν ότι η γη είναι επίπεδη και για τα 600 δις του Σώρα.

απλη απορια

υποτίθεται ότι ηταν θεμα λιγων μηνων η πρωτη επανδρωμενη αποστολή για δημιουργια αποικιας κτλ κτλ, κ τωρα χειροκροταμε που στειλαμε αλλξη μια κατσαρολα με κεραιες???? μετα λεμε ότι μονο ο τσιπρας μοιραζει σανο.... κανω καπου λαθος??? περισυ μαζευαν κ ταχα συμμετοχες για το ταξιδι στον Αρη λες κ ηταν οντισιόν για καλλιστεία κ τωρα παλι κατσαρολα ρε γμτ????

Lidl

Αν κοίταζε η NASA και κάθε ΜΑΣΑ με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τούτο εδώ τον πλανήτη και τους ανθρώπους που τον κατοικούν,τα πράγματα σίγουρα θα ήταν διαφορετικά για όλους μας. Πρόγραμμα προσεδάφισης από τα Lidl.. αλλά είπαμε.. είναι πολλά τα λεφτά Άρη!

Μιλας;

Αντε για κανενα φραπε [...] [...].

cactus

Ωραίος ο Άρης, δε λλέω, αλλλά σα τη Χαλλκιδική δεν έχει φιλλαράκι.

Κοτα

Εφυγε ο υπεξ και ηρθε η νασα μασατα

Ανακοίνωση

Παρακαλουνται οι κύριες svetlana t και natasha s να αφήσουν το πληκτρολόγιο και να ξεκουραστούν γιατί το βράδυ έχουν μεροκάματο... ΥΓ με πολλή αγάπη η NASA

...

Έχουν το θράσος και μιλάνε και οι κατσαπλιάδες οι Ελληνες για την ΝΑΣΑ

Ελευθερος Πολιορκημενος

Βγηκαν στην γυρα τα αμορφωτα αριστεροτρολακια και το παιζουν λατρεις της επιστημης και του διαστηματος. Να υποθεσω οτι τους εχει ταξει ο Παπας μια θεση στον διαστημικο οργανισμο που πρωτος ο Συριζα δημιουργησε, λογικο με τα τοσα ufo που ευδοκιμουν στην ευρυτερη αριστερα.

Καποτε

οι σοβιετικοί οι Ρώσοι μας επριζαν τα συκώτι,ότι δεν υπάρχει Θεός και τώρα χτίζουν εκκλησίες,αυτός που ήταν τόσο σίγουρος ότι δεν υπάρχει Θεός σήμερα φοράει δύο σταυρούς!τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι οι Αμερικάνοι μαζί με τους Γάλλους,τους Γερμανούς και τους Βρετανούς λένε ψέματα και ότι μόνο αυτοί λένε την αλήθεια!ρωσάκια πάρτε το χαμπάρι από την πολλή την βότκα έχετε κάψει εγκεφαλικά κύτταρα και δεν ξέρετε από πού ανατέλλει ο ήλιος.ξυδακι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης