Επιτυχής η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της εταιρίας SpaceX

Επιτυχής η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της εταιρίας SpaceX

Η αποτυχία εκτόξευσης που είχε σημειωθεί την 1η Σεπτεμβρίου είχε καταστρέψει έναν προωθητικό πύραυλο της SpaceX αξίας 62 εκατομμυρίων δολαρίων και έναν ισραηλινό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο αξίας 200 εκατ. δολαρίων

Επιτυχής η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της εταιρίας SpaceX
Η αμερικανική εταιρία SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία σήμερα στην Καλιφόρνια τον πύραυλό της Falcon 9 μαζί με δέκα μικρούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους της εταιρίας Iridium, σηματοδοτώντας την επανάληψη των πτήσεών της, ήδη τέσσερις μήνες μετά μια έκρηξη στη Φλόριντα. Ο Falcon 9 εκτοξεύθηκε από την εξέδρα απογείωσής του στην Αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ όπως είχε προγραμματιστεί στις 19.54 ώρα Ελλάδας (09.54 τοπική ώρα).

Ο πρώτος όροφος, ύψους 41 μέτρων, του πυραύλου που είναι συνολικά 70 μέτρα, χωρίστηκε από το υπόλοιπο της βάσης εκτόξευσης 2 λεπτά και 27 δεύτερα μετά την απογείωση, και λίγο μετά άρχισε την επιστροφή του στη Γη. Ενεργοποίησε επανειλημμένα τους πυραύλους αντίδρασης που έχει για να φρενάρει την ταχύτητά του και η SpaceX κατάφερε να τον (πρώτο όροφο) προσγειώσει σε μια πλωτή πλατφόρμα στον Ειρηνικό 7 λεπτά και 49 δεύτερα αργότερα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την εταιρία SpaceX.

Πρόκειται για την έκτη επιτυχία του ευαίσθητου αυτού εγχειρήματος για την εταιρία, η οποία έχει ήδη προσγειώσει τον πρώτο όροφο δύο φορές στο έδαφος της Φλόριντα και τρεις φορές σε πλωτή πλατφόρμα στη θάλασσα. Η εταιρία υπολογίζει έτσι, ανακτώντας το πιο δαπανηρό μέρος της βάσης εκτόξευσης, να μειώσει δραστικά τις δαπάνες του εγχειρήματος.

Κλείσιμο
Ο δεύτερος όροφος του Falcon 9 αναμένεται να αναπτύξει τους δέκα δορυφόρους Iridium, βάρους 600 κιλών ο καθένας, σε χαμηλή τροχιά σχεδόν μια ώρα μετά την απογείωση. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαρκέσει 15 λεπτά.

Η έκρηξη που είχε σημειωθεί την 1η Σεπτεμβρίου είχε καταστρέψει έναν προωθητικό πύραυλο της SpaceX αξίας 62 εκατομμυρίων δολαρίων και έναν ισραηλινό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο αξίας 200 εκατ. δολαρίων ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε τροχιά δύο ημέρες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης