CERN: Από το 2012 ξανά η αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού»

CERN: Από το 2012 ξανά η αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού»

Για το Μάρτιο του 2012 μετατίθεται η αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς, του λεγόμενου και «σωματιδίου του Θεού»...

CERN: Από το 2012 ξανά η αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού»
Για το Μάρτιο του 2012 μετατίθεται η αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς, του λεγόμενου και «σωματιδίου του Θεού»,  όπου θα αρχίσουν πάλι οι συγκρούσεις πρωτονίων του επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) καθώς για την ώρα τερματίστηκαν οι συγκρούσεις .

Σύμφωνα με το «Nature», οι φυσικοί του ερευνητικού κέντρου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το αργότερο έως το τέλος του 2012 τα πειράματα ATLAS και CMS θα έχουν πλέον συλλέξει αρκετά δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα αν το σωματίδιο - φάντασμα όντως υπάρχει ή όχι.

Τα δεδομένα πρέπει να αναλυθούν εξονυχιστικά έως την αρχή του 2012 για να διαμορφώσουν καλύτερη άποψη, με τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλέξει να πιστεύουν ότι περιέχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ή όχι του σωματιδίου

Οι ερευνητές διαθέτουν στοιχεία ότι το σωματίδιο υπάρχει και ότι έχει μάζα περίπου 120 γιγαηλεκτρονιοβόλτ. Ήδη τα πειράματα έχουν αποκλείσει ότι το «Χιγκς» (το οποίο προσδίδει μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια της ύλης, γι΄ αυτό η ανακάλυψή του θεωρείται κομβικής σημασίας) έχει μάζα μεταξύ 145 και 400 γιγαηλεκτρονιοβόλτ, ενώ ήδη από παλαιότερα -από τον προκάτοχο του επιταχυντή αδρονίων του CERN, τον μεγάλο επιταχυντή ηλεκτρονίων ποζιτρονίων- έχει αποκλειστεί ότι το σωματίδιο μπορεί να έχει μάζα κάτω από 114 γιγαηλεκτρονιοβόλτ.

Επομένως έχει στενέψει κατά πολύ το εύρος μάζας μέσα στο οποίο μπορεί να βρεθεί το σωματίδιο, καθώς σχεδόν σίγουρα το «'Χιγκς», αν υπάρχει, έχει μάζα μεταξύ των 114 και 145 γιγαηλεκτρονιοβόλτ. Οριστική απάντηση αναμένεται να δοθεί του χρόνου.
Κλείσιμο

Εξάλλου, άρχισε πριν λίγες μέρες η επανάληψη του πειράματος μέτρησης της ταχύτητας του νετρίνο, για να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η ανακοίνωση των Ευρωπαίων επιστημόνων του πειράματος OPERA, στις 23 Σεπτεμβρίου, ότι το συγκεκριμένο σωματίδιο ταξιδεύει οριακά ταχύτερα από το φως, κάτι που -αν όντως επαληθευθεί- θα φέρει επανάσταση στην Φυσική, ανατρέποντας το οικοδόμημα του Αϊνστάιν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης