Πρωτοποριακός ευρωπαϊκός δορυφόρος θα καταστραφεί σήμερα στην ατμόσφαιρα της Γης

Πρωτοποριακός ευρωπαϊκός δορυφόρος θα καταστραφεί σήμερα στην ατμόσφαιρα της Γης

Το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου, βάρους 2 τόνων, θα καεί στην ατμόσφαιρα - Κάποια θραύσματα ενδέχεται να πέσουν στον ωκεανό

esr-2
Ένας πρωτοποριακός ευρωπαϊκός δορυφόρος πρόκειται να πραγματοποιήσει εντός της ημέρας μια ανεξέλεγκτη, πύρινη βουτιά στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο ERS-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (Esa) εκτοξεύτηκε το 1995 και επί 16 χρόνια παρατηρούσε τον πλανήτη μας από το διάστημα, μέχρι το τέλος της αποστολής του το 2011.

Επί δύο μήνες η ESA πραγματοποίησε δεκάδες ελιγμούς εξόδου του δορυφόρου από την τροχιά, ώστε αυτός να καταστραφεί με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα. Αυτό θα συμβεί σήμερα.

Το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου, βάρους 2 τόνων, θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, είναι πιθανό κάποια μικρά τμήματα να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Το πιθανότερο είναι ότι τα θραύσματα αυτά θα πέσουν στη θάλασσα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη.

Η ESA εκτόξευσε δύο σχεδόν πανομοιότυπους δορυφόρους τηλεπισκόπησης της Γης (Earth Remote Sensing - ERS) τη δεκαετία του 1990. Ήταν οι πιο εξελιγμένοι πλανητικοί παρατηρητές της εποχής τους, μεταφέροντας μια σειρά από όργανα για την παρακολούθηση των αλλαγών στη γη, στους ωκεανούς και στον αέρα.
Κλείσιμο
ERS satellites

Παρακολουθούσαν τις πλημμύρες, μετρούσαν τις θερμοκρασίες της ηπειρωτικής και της ωκεάνιας επιφάνειας, παρακολουθούσαν την κίνηση των πάγων και «αισθάνονταν» το κύρτωμα του εδάφους κατά τη διάρκεια των σεισμών. Ο ERS-2, ειδικότερα, είχε και τη δυνατότητα μέτρησης του στρώματος όζοντος της Γης.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεν πρόκειται να δώσω δείγμα DNA, λέει ο παλαιοχριστιανός πατέρας - Πληροφορίες ότι τα παιδιά βρίσκονται σε μοναστήρι

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των καταζητούμενων την Ουκρανή σταρ των OnlyFans, Λολίτα Μπογκντάνοβα


Μπλόκο των αγροτών στο Σύνταγμα: Καρέ καρέ το συλλαλητήριο μέσα από βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης