OpenAI: Προσπαθούν να πείσουν τον Άλτμαν να επιστρέψει - Ο όρος που έχει θέσει και ο ρόλος της Microsoft

OpenAI: Προσπαθούν να πείσουν τον Άλτμαν να επιστρέψει - Ο όρος που έχει θέσει και ο ρόλος της Microsoft

Μια μέρα μετά την απόλυσή του, το ΔΣ της OpenAI έκανε κίνηση για να τον φέρει πίσω, υπό την πίεση των βασικών μετόχων - Γιατί το συμβούλιο στράφηκε εναντίον του - Ο ρόλος του επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας

sam_altman_mk
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η ξαφνική απόλυση του Σαμ Άλτμαν από τη θέση του διευθύνοντος συμβουλου της OpenAI, με την ενημέρωση της εταιρείας να αναφέρει την Παρασκευή, πως ο - για πολλούς - ηγέτης της αναδυόμενης επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, παρεμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκήσει τις αρμοδιότητές του». Την απομάκρυνση του Άλτμαν ακολούθησε η παραίτηση του προέδρου Γκρεγκ Μπρόκμαν, καθώς άλλων τριών ανώτερων ερευνητών, που όλοι τους αποτελούσαν άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε και βασικούς μετόχους της εταιρείας, όπως η Microsoft και η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital.

Εν μέσω της σκόνης που σηκώθηκε, μια μέρα αργότερα, το Σάββατο, τόσο οι βασικοί επενδυτές όσο και το διοικητικό συμβόύλιο φέρονται, σύμφωνα με τον τεχνολογικό ιστότοπο Verge, να έκαναν... στροφή, επιχειρώντας να ακυρώσουν την απόλυση του Άλτμαν και να τον επαναφέρουν στηη θέση του!

Προσπαθούν να τον πείσουν να επιστρέψει - Ο όρος που έχει θέσει

«Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Σαμ Άλτμαν για να επιστρέψει στη θέση του CEO, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι ο Άλτμαν, ο οποίος απολύθηκε ξαφνικά από το διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή χωρίς προειδοποίηση, παρουσιάζεται "αμφίθυμος" για την επιστροφή του και, αν τελικά το πράξει, θα ήθελε σημαντικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της εταιρείας. Το γεγονός ότι ο Άλτμαν πραγματοποίησε συνομιλίες με την εταιρεία μόλις μία ημέρα μετά την απομάκρυνσή του δείχνει ότι η OpenAI βρίσκεται σε πορεία ελεύθερης πτώσης χωρίς αυτόν» έγραψε το Verge.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal πρόσθεσε ότι ο Άλτμαν έθεσε σαν όρο την αντικατάσταση ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου αν επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος: «Ο Άλτμαν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει, αλλά έχει πει στους επενδυτές ότι θέλει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο. Έχει, παράλληλα, συζητήσει την ίδρυση μιας εταιρείας, στην οποία θα προσλάβει πρώην υπαλλήλους της OpenAI και ακροβατεί μεταξύ των δύο αυτών επιλογών, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ο Άλτμαν αναμένεται να αποφασίσει σύντομα», πρόσθεσαν οι πηγές.

Δυσαρέσκεια στη βασκή μέτοχο Microsoft που τάσσεται στο πλευρό του Άλτμαν «σε ό,τι κάνει στη συνέχεια»

Στις προσπάθειες για την επιστροφή του Άλτμαν στην κεφαλή της OpenAI, πρωτοστατούν οι κορυφαίοι μέτοχοι της εταρείας, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital, σύμφωνα με τη WSJ. Εξάλλου, η Microsoft επένδυσε 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και είναι ο κύριος χρηματοδότης της, η Thrive Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, ενώ άλλοι επενδυτές της εταιρείας υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες.

Μάλιστα, το Bloomberg ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο οποίος «αιφνιδιάστηκε και ήταν έξαλλος με την κίνηση του διοικητικού συμβουλίου», είναι ένας από τους ανθρώπους που υποστηρίζουν σθεναρά τον Άλτμαν. «Οι διευθυντές έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, αν και προς το παρόν διστάζουν σε μια τέτοια κίνηση. Η κατάσταση είναι ρευστή και τα τελικά σχέδια δεν έχουν καθοριστεί. Εάν το διοικητικό συμβούλιο παραιτηθεί, οι επενδυτές εξετάζουν έναν κατάλογο πιθανών νέων διευθυντών...» σημείωσε το πρακτορείο.

Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που δείχνει, πάντως, η Microsoft και προσωπικά ο Ναντέλα στον Άλτμαν, είναι πως έχει επικοινωνήσει μαζί του και έχει δεσμευτεί να τον υποστηρίξει σε όποια βήματα κάνει στη συνέχεια, είπαν άνθρωποι που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα; Σύμφωνα με πηγή από το «στρατόπεδο» του Άλτμαν που μίλησε στο Verge, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI αρχικά συμφώνησε να τον επαναφέρει στη θέση του, ωστόσο στη συνέχεια έδειξε σημάδια υπαναχώρησης. «Μια πηγή κοντά στον Άλτμαν είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε συμφωνήσει κατ' αρχήν να παραιτηθεί και να επιτρέψει στον πρώην CEO και στον Μπρόκμαν να επιστρέψουν, αλλά έκτοτε έδειξε να αμφιταλαντεύεται. Εάν ο Άλτμαν αποφασίσει να φύγει και να ξεκινήσει μια νέα εταιρεία, οι υπάλληλοι που αποχωρούν απο την Open AI θα πάνε σίγουρα μαζί του».

Η αναταραχή στην OpenAI έχει σοκάρει τον κόσμο της τεχνολογίας, δεδομένων όσων είχε καταφέρει ο 38χρονος Άλτμαν μέσα σε λίγα χρόνια. Ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google εργάζονται εδώ και χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η OpenAI έκανε το «μπαμ» και τους προσπέρασε, παρουσιάζοντας το ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο. Αποκτώντας αμέσως 100 εκατομμύρια χρήστες, το ChatGPT βοήθησε την OpenAI να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια και έβαλε την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο της τεχνολογικής βιομηχανίας και έκανε τον Άλτμαν διάσημο μέσα σε μια νύχτα.

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI όρισε την Παρασκευή την επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Μίρα Μουράτι ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλο μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Ποιοι, όμως, θα μπορούσαν να είναι οι πραγματικοί λόγοι για την απομάκρυνση του Άλτμαν πέρα από τη φαινομενική «δυσκολία στην επικοινωνία» με το διοικητικό συμβούλιο;

Κλείσιμο
Το πρωί του Σαββάτου, ο γενικός διευθυντής της OpenAI Μπραντ Λάιτκαπ έστειλε ένα υπόμνημα στους υπαλλήλους ενημερώνοντάς τους ότι η εταιρεία εξακολουθεί να μιλάει με το διοικητικό συμβούλιο, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί απέλυσε τον Άλτμαν. «Μπορούμε να πούμε οριστικά ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δεν ελήφθη ως απάντηση σε κακομεταχείριση ή σε οτιδήποτε σχετικό με τις οικονομικές, επιχειρηματικές, ασφαλιστικές ή πρακτικές ασφάλειας/προστασίας προσωπικών δεδομένων», έγραψε. «Πρόκειται για διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του Σαμ και του διοικητικού συμβουλίου».

Γιατί το συμβούλιο στράφηκε εναντίον του Άλτμαν;

Η γνωστή δημοσιογράφος τεχνολογικών θεμάτων Κάρα Σουίσερ έψαξε την κατάσταση το βράδυ της Παρασκευής, αναφέροντας τι άκουγε από το εσωτερικό της εταιρείας μαζί με τη δική της ανάλυση.

«Αυτή είναι μια ιστορία που εξελίσσεται γρήγορα και πολλοί άνθρωποι-κλειδιά και συνεργάτες (όπως η Microsoft) αιφνιδιάστηκαν, οπότε πραγματικά πρέπει να ζητήσουμε περισσότερη διαφάνεια από το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με το τι εννοούσε με τη φράση "μη ειλικρινής" για τον Άλτμαν, η οποία είναι βαριά και αφήνει πάρα πολλά στη φαντασία» έγραψε η Σουίσερ στο Twitter και συνέχισε: «Όπως το αντιλαμβάνομαι, επρόκειτο για μια "κακή ευθυγράμμιση" των οπαδών του κέρδους έναντι των μη κερδοσκοπικών τάσεων μέσα στην εταιρεία. Πηγές μου λένε ότι η κερδοσκοπική κατεύθυνση της εταιρείας υπό τον Άλτμαν και η ταχύτητα της ανάπτυξής της, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικά ριψοκίνδυνη, και η μη κερδοσκοπική πλευρά από την άλλη, που ήταν αφιερωμένη σε πιο αργά και ασφαλή βήματα, βρίσκονταν σε αντίθεση. Ένα άτομο από την πλευρά του Σαμ έκαε λόγο για "πραξικόπημα", ενώ ένα άλλο είπε ότι ήταν η σωστή κίνηση».

«Πηγές μου λένε ότι ο επικεφαλής επιστήμονας Ίλια Σουτσκέβερ (ρωσικής καταγωγής) ήταν στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης. Είχε αυξανόμενες εντάσεις με τον Άλτμαν και τον Μπρόκμαν σχετικά με το ρόλο και την επιρροή του και κέρδισε το διοικητικό συμβούλιο με το μέρος του. Στοιχηματίζω πως (ο Σουτσκέβερ) θα έχει μια νέα εταιρεία μέχρι τη Δευτέρα...» τόνισε η Σουίσερ.

«Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ψήφισαν κατά του Άλτμαν θεώρησαν ότι ήταν χειριστικός και ξεροκέφαλος και ήθελε να κάνει ό,τι ήθελε. Αυτό μου ακούγεται σαν ένας τυπικός διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley, αλλά αυτή (η Open AI) μπορεί να μην είναι μια τυπική εταιρεία της Silicon Valley. Σίγουρα έχουν να δώσουν πολλές εξηγήσεις. Θα ήθελα πολύ να ακούσω πραγματικές λεπτομέρειες για τις ανησυχίες τους και επίσης αποδείξεις ότι προσπάθησαν να τον ενημερώσουν αν είχαν προβλήματα και του έδωσαν την ευκαιρία να αντιδράσει. Αν όχι, φαίνεται άκομψο» πρόσθεσε η δημοσιογράφος.

Για το ρόλο του Σουτσκέβερ στην απόλυση του Άλτμαν, μίλησε και ο Άλεξ Χιθ του «Verge», αναφέροντας πως ο ιδρυτής της OpenAI διερευνούσε εδώ και καιρό πρόσθετες εξωτερικές επιχειρηματικές προσπάθειες.



Ειδήσεις σήμερα

Από τη Νικαράγουα η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου - Η νέα «Μις Υφήλιος»

Ο «δεκάλογος» του ΣΕΒ για εκπτώσεις και προσφορές εν όψει Black Friday - Επιτρέπονται οι εκπτώσεις «διαρκείας»;


Δεν γνώριζε η Χαμάς για το μουσικό φεστιβάλ όταν μπήκε στο Ισραήλ - Εκτιμήσεις για πυρά και κατά διαδηλωτών από ισραηλινό ελικόπτερο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης